Atnaujinta izoliacijos tvarka: ką svarbu žinoti? | KaunoDiena.lt

ATNAUJINTA IZOLIACIJOS TVARKA: KĄ SVARBU ŽINOTI?

  • 0

Pirmadienį, sausio 10 d., įsigalioja naujas izoliacijos algoritmas gydymo įstaigų, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiančių įstaigų ir socialinės globos įstaigų, teikiančių slaugos paslaugas, darbuotojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 liga sergančiu asmeniu. Taip pat nebeliks griežtesnių izoliacijos reikalavimų asmenims, kurie turėjo sąlyti su omikron atmaina užsikrėtusiu žmogumi.

Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), pasiskiepiję ir persirgę sąlytį turėję asmenys, kurie gavo neigiamą PGR tyrimo rezultatą ir nejaučia ligos simptomų, galės tęsti darbą, tačiau turės atlikti papildomą PGR tyrimą arba kasdien testuotis greitaisiais antigeno testais.

Nustačius turėtą kontaktą, paskiepytam arba 210 dienų laikotarpiu persirgusiam darbuotojui turės būti atliktas kaupinių PGR arba individualus PGR tyrimas. Į darbą bus galima vykti  tik gavus neigiamą tyrimo rezultatą. Po trijų dienų individualus arba kaupinių PGR tyrimas turi būti pakartotas, o jeigu tokios galimybės nėra, kasdien prieš pradedant veiklą darbo vietoje reikės atlikti greitąjį antigeno testą.

SAM informacija.

Pasirinkus testavimą greitaisiais antigeno testais, jis turės būti vykdomas nuo pirmos dienos po neigiamo PGR tyrimo rezultato gavimo iki 7-tos dienos nuo paskutinio kontakto. Už darbuotojo testavimą prieš pradedant veiklą darbo vietoje bus atsakinga įstaiga, kurioje asmuo dirba. Įstaigos nustatyta tvarka sąlytį turėję darbuotojai gali būti testuojami ir dažniau, pvz., PGR tyrimas gali būti atliekamas tris kartus.

Išimtis dėl PGR tyrimo atlikimo yra numatyta sąlytį turėjusiems darbuotojams, kurie COVID-19 liga persirgo neseniai, trijų mėnesių laikotarpiu.

Nepaskiepytiems arba ne pagal pilną schemą paskiepytiems, taip pat daugiau nei prieš 210 dienų persirgusiems darbuotojams  po sąlyčio su sergančiu COVID-19 liga reikės izoliuotis 10 dienų. Izoliacija gali būti trumpinama ne anksčiau kaip 7-tą dieną po paskutinio kontakto atlikus PGR tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą. Izoliacija galės būti trumpinama nepriklausomai nuo koronaviruso atmainos, kuria buvo užsikrėtęs asmuo, su kuriuo turėtas kontaktas.

Nuo sausio 10 d. taip pat nebeliks griežtesnių izoliacijos reikalavimų asmenims, kurie turėjo sąlyti su omikron atmaina užsikrėtusiu asmeniu. Visi sąlytį turėję žmonės, nepriklausomai nuo užsikrėtusiajam nustatytos koronaviruso atmainos, turės izoliuotis įprasta tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS