Augaliniai gėrimai naudingi, bet pieno produktų nepakeis | KaunoDiena.lt

AUGALINIAI GĖRIMAI NAUDINGI, BET PIENO PRODUKTŲ NEPAKEIS

  • 0

Augaliniai gėrimai yra aktualūs ne tik karvės pienui alergiškiems ar laktozės netoleruojantiems žmonėms. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jie turi daug naudingų maistinių medžiagų, todėl gali būti puikūs produktai, papildantys ir paįvairinantys mūsų mitybos racioną.

Šiaip atsisakyti nereikėtų

Laktozė – piene randamas cukrus, kurį organizme išskaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Šis trūkumas gali būti tiek įgimtas, tiek įgytas. "Jei įgimtas, žmogus nuo gimimo negali valgyti maisto, kuriame yra laktozės. Tačiau šio fermento gamyba gali sumažėti ir vėliau, pavyzdžiui, sergant virškinimo sistemos ligomis, vartojant įvairius vaistus arba jei susiklosto tokia situacija, kad žmogus ilgesnį laiką nevartoja pieno produktų, o paskui vėl pradeda. Be to, ilgainiui mūsų organizme taip pat sumažėja šio fermento gamyba", – sako E.Gavelienė.

Jei, pavartojus pieno produktų, kyla nemalonių pojūčių pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas netoleruoja laktozės. Gydytoja teigia, kad dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema: pilvo pūtimas, viduriavimas. Tiesa, kai kam gali atsirasti ir retesnių simptomų, pavyzdžiui, pradėti skaudėti galvą.

Neretai žmonės gyvūninės kilmės pieno atsisako ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, veganiškų paskatų. Sveikatai palankios mitybos specialistė pastebi, kad vis dažniau pieno produktų atsisakoma ir dėl madingų tendencijų.

"Kalbant apie sveikatai palankaus maitinimosi principus, mūsų tikslas – į racioną įtraukti kuo įvairesnių produktų, o ne jų atsisakyti. Tik tuo atveju, jeigu sveikatos būklė neleidžia – organizmas netoleruoja laktozės ar esame alergiški pienui, turėtume atsisakyti pieno produktų ar rinktis tokius, kurių sudėtyje nėra laktozės", – sako gydytoja.

Nėra pieno alternatyva

Augalinių gėrimų negalima laikyti gyvūninės kilmės pieno alternatyva ar pakaitalu. Pasak gydytojos dietologės dr. E.Gavelienės, geriant augalinius gėrimus negalima tikėtis, kad iš jų gausime tokių pačių medžiagų kaip iš gyvūninės kilmės pieno, kuriame gausu kalcio, visaverčių baltymų ir kitų naudingų medžiagų. Todėl, vartojant tik augalinius gėrimus, reikėtų gerai pagalvoti, iš kur papildomai gausime naudingų medžiagų, kurias įprastai įsisavintume iš pieno produktų.

Anot dietologės, dažnai augaliniai gėrimai klaidingai vadinami pienu. Taip yra dėl panašios produktų tekstūros ir spalvos. Tačiau augaliniai gėrimai maistinių medžiagų sudėties atžvilgiu skiriasi nuo pieno, kaip ir skirtingų augalinių gėrimų rūšys.

"Dažna situacija, kad žmonės drąsiai išbraukia pieną iš savo mitybos raciono ir vartoja augalinės kilmės gėrimus tikėdamiesi, kad tai tas pats. Vis dėlto tai du skirtingi maisto produktai, turintys ir skirtingų maistinių medžiagų. Nereikėtų tapatinti augalinių gėrimų su pienu", – sako E.Gavelienė.

Papildo mitybos racioną

Augalinių gėrimų pasirinkimas itin didelis, todėl, renkantis tinkamiausią, gydytoja rekomenduoja išbandyti įvairias augalinių gėrimų rūšis. Populiariausi ir parduotuvių lentynose dažniausiai matomi augaliniai gėrimai – sojų, migdolų, ryžių, kokosų ir avižų.

"Augalinis gėrimas yra puikus produktas, kurį, kaip gydytoja dietologė, rekomenduočiau įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Augaliniai gėrimai yra maistingi, gausūs įvairių vitaminų. Be to, suteikia kitokio skonio patiekalams", – sako dr. E.Gavelienė.

Augalinius gėrimus taip pat reikėtų vartoti saikingai ir rinktis juos atsižvelgus į savo sveikatos būklę. Tiek migdolų, tiek sojų pienas kai kuriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamų alerginių reakcijų.

Pasak dr. E.Gavelienės, augaliniai gėrimai, kaip ir visi maisto produktai, priklausomai nuo jų sudėties, gali būti sveikatai palankesni arba ne. Todėl būtina atkreipti dėmesį į sudėtį ir pasirinkti tokius, kurių sudedamųjų dalių skaičius mažesnis.

"Atidžiai skaitykite produktų etiketes. Kai kurių gamintojų augalinių gėrimų sudėtyje yra itin daug pridėtinio cukraus. Tokie gėrimai yra menkaverčiai ir jų rinktis nerekomenduočiau. Taip pat augalinės kilmės gėrimuose gali būti daugiau priedų, pailginančių produkto galiojimo laiką", – sako sveikos mitybos specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS