Balti ir sveiki dantys: svarbiausios priežiūros taisyklės | KaunoDiena.lt

BALTI IR SVEIKI DANTYS: SVARBIAUSIOS PRIEŽIŪROS TAISYKLĖS

Profesionalios burnos higienos reikia visiems: ir tiems, kurie turi nuosavus dantis, ir tiems, kurių dantys protezuoti, įstatyti implantai ar yra plokštelė, LRT RADIJUI sako burnos higienistė ir dantų technikė Toma Lesickienė. Be to, primena ji, burnos skalavimo skystis – tik pagalbinė priemonė, o kramtomoji guma dantų tikrai neišvalo.

– Kokios svarbiausios dantų priežiūros taisyklės?

– Pagrindinė taisyklė – valyti dantis du kartus per dieną, ryte ir vakare. Svarbiausias valymas turi būti vakare. Dar labai svarbu naudoti tarpdančių siūlą, nes tarpdančiuose užsilieka ypač daug maisto likučių, apnašų.

– O dantų skalavimo skysti reikalingas?

– Tai – pagalbinė priemonė išsivalius dantis. Ji nėra labai svarbi. Svarbiau nuvalyti dantų apnašas mechaniškai – šepetėliu ir tarpdančių siūlu.

– Kaip išsirinkti dantų šepetėlį ir kaip dažnai jį keisti?

– Dantų šepetėlį, jei dantys natūralūs, reikia rinktis minkščiausią („soft“), kad nepažeistumėte emalio ir dantenų. Protezuotus dantis reikia valyti kietu šepetėliu. Šepetėlį reikia keisti kas tris mėnesius arba kai jis nusidėvi – šereliai skečiasi į šonus. Dar būna šepetėlių su indikatoriais – kai šerelių galiukai pabąla, šepetėlį reikia keisti.

– Ką dar, be to, kad valyti reikia 3 min., reikia žinoti?

– Dažniausiai žmonės valo sukamaisiais arba tiesiais judesiais, o reikėtų šluojamaisiais. Taip pat daugelis praleidžia tarpdančius, bet juos būtina valyti siūlu arba tarpdančių šepetėliais (jei tarpdančiai platesni).

– Ar reikia valyti liežuvį?

– Taip, reikia. Galima nuvalyti šepetėliu, bet yra ir specialūs liežuvio valikliai, kurie nuvalo geriau. Ant liežuvio kaupiasi labai daug bakterijų, nes jo paviršius nelygus.

Pagrindinė taisyklė – valyti dantis du kartus per dieną, ryte ir vakare. Svarbiausias valymas turi būti vakare.

– Kokie maisto produktai labiausiai kenkia dantų grožiui ir sveikatai?

– Grožiui kenkia visi produktai, turintys daug pigmento: raudonasis vynas, kava, arbata. Dantų sveikatai kenkia saldumynai ir maistas, turintis labai daug angliavandenių, minkštas maistas, kuris labai greitai prikimba prie dantų. Jeigu jis nenuvalomas, galima tikėtis, kad dantys labai ges.

– Kada reikalinga profesionali burnos higiena?

– Visiems jos reikia. Reikia ir tiems, kurie turi nuosavus dantis, ir tiems, kuris turi protezuotus dantis. Ir plokštelę reikia nuvalyti, nes ant jos kaupiasi apnašos. Reikia valyti implantus, kad paskui netektų šalinti, nepradėtų klibėti.

– Kaip dažnai ji atliekama?

– Reikia ateiti bent jau kartą per metus. Bet tai priklauso nuo paciento burnos sveikatos, kaip jis prižiūri dantis namuose. Vieniems pacientams procedūrą paskiriame kas pusmetį, o tiems, kuriems prasidėjusi parodontozė, higienos reikia kas 3–4 mėnesius. Mes nuvalome kietas apnašas – akmenis. Nupoliruojame, nupučiame pigmentą ir dantys iškart tampa vienu ar dviem tonais šviesesni.

– Nuo ko dažniausiai atsiranda nemalonus burnos kvapas?

– Nemalonų burnos kvapą dažniausiai sukelia užsilikusios bakterijos. Jei daug apnašų, akmenukų, bakterijos ir sukelia nemalonų kvapą. Bloga burnos higiena lemia ir kariesą.

– Įsivaizduojama, kad kramtomoji guma ne tik suteikia gaivų kvapą, bet ir nuvalo dantis.

– Gaivos pojūtį ji tikrai suteikia, bet dantų tikrai nenuvalo. Gumą galima kramtyti, bet ne ilgiau kaip 10–15 min. Ilgai kramtant dėvisi žandikaulio sąnarys.

– Ar dantis balinti gali kiekvienas? Ar poveikis visiems vienodas?

– Balinti gali kiekvienas. Tik reikia pasikonsultuoti su gydytoju – dantys turi būti sveiki, sutvarkyti, kad balinamoji medžiaga nepažeistų gilesnių audinių. Daug kas nežino, kad plombos nebąla. Jei priekinių dantų srityje yra plombų, po balinimo jas reikės pakeisti. Jei priekinis dantis yra protezuotas, jis taip pat nepakeis spalvos.

– Dantys balinami įvairiais būdais. Koks metodas efektyviausias? Ar naminiai būdai efektyvūs?

– Naminiai būdai tikrai nėra efektyvūs. Ilgai valant balinamosios pastomis, pažeidžiamas emalis, nes jose daugiau abrazyvinių dalelių. Ilgai jomis valyti nepatarčiau, nes dantys taps jautrūs, emalis bus subraižytas. Sodos ypač negalima naudoti.

– O balinimas lazeriu ir kapomis nekenkia?

– Nekenkia. Dantys gali sujautrėti, bet tai laikina – vieną ar dvi paras.

– Kaip ilgai dantys būna balti?

– Efektas kiekvienu atveju skiriasi ir priklauso nuo buvusios spalvos. Kai kurios spalvos būna labai ryškios, intensyvios ir ne taip greitai pasiduoda, todėl balinti tenka ilgiau. Lazeriu kartais baliname du kartus, kad pašalintume gelsvą pigmentą. Balinimo efektas labai priklauso ir nuo paties žmogaus – kaip jis prižiūri dantis, ar rūko, ar mėgsta kavą, raudonąjį vyną.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Dantų beveik nevalau, ypač vakare skysčių išvis nenaudoju, dantų siūlo irgi. Pasikrapštau su krapštuku ir gana. Mėgstu kaip šuva graužti kaulus. Ypač vištų, kuriuos daugiausia sukramtau išvis. Niekada nebalinau ir nebalinsiu savo dantų . Aplamai, kad . kuo mažiau kad prie jų kas lįstų. Todėl ir turiu visus nuosavus dantis, nežinau danties skausmo iki šiol. O man jau virš 60 metų...mažiau klausykit , ką čia jums siūlo, kad tik išmelžti daugiau pinigų...

Keistai

Biski nusisnekejimas, mano nuomone. Sofia negalima naudoti, o lazerinis balininimas nekenkia. Jeigu ka, sako, kad damtu pasta is vis yra blefas. Kad dantis galima issivyti su praskelta medzio sakele uzsiberus kokio molio. Pasta tam, kad pagelbetu nusveisti, o realiai klausimas at visiskai imanoma kazko i dantį įkišti per emalį? Ar apskritai jis kažką sugeria. Juk tai kaulas. At lazeris nekenkia balinimu, aš nežinau, man kelia įtarimą, kodel po to jautrus dantys? Galima balinti su anglimi, nebūtinai bus sniego baltumo arba permatomi dantys.

opa

Balti dar nereiškia, kad sveiki.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS