Burokėlių sultys – efektyvi priemonė kraujo spaudimui mažinti | KaunoDiena.lt

BUROKĖLIŲ SULTYS – EFEKTYVI PRIEMONĖ KRAUJO SPAUDIMUI MAŽINTI

  • 2

Sveikos mitybos specialistai jau kurį laiką burokėlius garbina dėl maistingumo ir mažo kaloringumo. Naujausi tyrimai rodo, kad burokėliai yra ypač naudingi sveikatai – geriant burokėlių sultis galima 10 proc. sumažinti mirties nuo širdies ligų riziką.

Pasak LSMU profesoriaus Alvydo Unikausko, burokai nėra naujausias atradimas naudingiausio maisto kategorijoje – dešimtmečius jie žinomi kaip kepenis saugantis maistas. Taip pat burokėlių sultys padeda organizmui pagerinti fizinį darbingumą, pasiekti geresnių sporto rezultatų, kadangi subalansuoja deguonies panaudojimą ir didina ištvermę. 

Burokėlių sultys ypač naudingos siekiant reguliuoti kraujo spaudimą. Šios sultys yra vienas geriausių antioksidantų ir natūraliai susidarančių nitratų šaltinių. Natūralūs su maistu gaunami nitratai skrandyje virsta nitritais – tai aktyvūs junginiai, tarp kurių pasigamina ir azoto oksidas, kuris pasižymi kraujagyslių plėtimo savybėmis. Dėl šios priežasties sumažėja kraujo spaudimas.

Siekiant mažinti kraujo spaudimą gydytojas A. Unikauskas rekomenduoja gerti būtent sultis, tuomet gaunamas maksimalus rezultatas. O verdant, rauginant ar marinuojant buroką, sveikųjų kraujospūdžiui reguliuoti naudingų medžiagų kiekis žymiai sumažėja. Gydytojas pabrėžia, kad geriant burokėlių sultis negalima atsisakyti vaistų, kuriuos paskyrė gydytojas.

Vis dėlto burokėliai nerekomenduojami žmonėms, kurių inkstuose formuojasi oksalatiniai akmenys, nes burokėliuose yra daug druskų oksalatų.

Kaip pasigaminti skanių burokėlių sulčių ir kokteilių, žiūrėkite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rita

Aš taip pat girdėjau, kad burokėliai tirština kraują ir virš 50 metų nerekomenduojama

Romauladas

Mane tiesiog pribloškia tokia informacija. Gi jau daugelį metų medicina skalbia, kad burokėlių sultys ar tiesiog burokėliai tirština kraują, skatina krešulių susidarymą, o po to ir kraujagyslių užsikimšimą. Po to insultas arba infarktas. Kaip galima taip drąsiai skatinti žmones eiti pražūtingu keliu? Gal Unikausko tėvai augina burokėlių plantaciją ir jis suinteresuotas jų gausiu vartojimu?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS