Protesto prieš skiepus fone – profesorės įžvalgos: COVID-19 mus labai šokdina | KaunoDiena.lt

PROTESTO PRIEŠ SKIEPUS FONE – PROFESORĖS ĮŽVALGOS: COVID-19 MUS LABAI ŠOKDINA

  • 7

Antradienį prie Seimo vyko mitingas – dalyviai susirinko prieštarauti Vyriausybės politikai, siūlo Vyriausybei atsistatydinti. Didžioji dalis prieštaravimų susiję su privalomu skiepijimu ir galimybių pasu. Tačiau Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirbliene akcentuoja vakcinacijos svarbą ir sako, kad ši infekcija mus šokdina, todėl privalome su ja kovoti.

„Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbinta viena iš mitingo dalyvių, filosofė Nida Vasiliauskaitė teigė, kad vakcinacija nei nuo viruso platinimo, atmainų ar mirties neapsaugo, taigi „galimybių pasas tik segreguoja visuomenę“. Tačiau, pasak profesorės A. Žvirblienės, pagrindinė problema yra ta, kad kiekvienas nepasiskiepijęs asmuo didina viruso cirkuliaciją visuomenėje.

Tokios blogos situacijos ligoninėse mes niekada nesame turėję.

„Jeigu pasižiūrėtume, kaip atrodė ši žiema ir kaip buvo užkimštos ligoninės, tai ši infekcija, deja, mus labai šokdina. Ir mūsų sveikatos apsaugos sistema dėl to kenčia. Žmonės negauna būtinosios pagalbos, todėl, kad viskas yra perpildyta COVID-19 sergančiais ligoniais. Tai daugiau nei akivaizdu, kodėl toks dėmesys (šiai temai, – red. past). Jos niekas dirbtinai nesusvarbina. Tiesiog tokia yra realybė, kad tokios blogos situacijos ligoninėse mes niekada nesame turėję, neatsimename, kada dėl infekcijos taip būtų užkemšamos ligoninės“, – situaciją komentavo A. Žvirblienė.

Tačiau žmonės sako: konstitucinė laisvė, teisės, mano kūnas – ką noriu, tą darau. Tarp gyventojų – daug argumentų. „Ką jūs atsakote sakantiems: mano kūnas, ką noriu, tą darau, ir neverskite, nespauskite manęs į kampą skiepytis“, – profesorės klausė laidos vedėjas.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„O kas verčia ypatingai? Yra tam tikros darbovietės, kuriose nepasiskiepijęs žmogus kelia realią grėsmę kitiems. Žmogaus yra laisva valia, jeigu darbas netinka, tiesiog pasirinkti kitą darbą. Nėra, kad žmonės būtų sodinami į kalėjimą, jeigu jie nesiskiepija“, – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau viešasis transportas ir didelės parduotuvės tokiems asmenims jau greitai užvers duris. „Taip, bet mes visi kentėjome nuo karantino, visi. Todėl, kad nebuvo pasirinkimo, nebuvo galimybės pasiskiepyti. Ir visa visuomenė buvo uždaryta. Ir buvo uždaryti prekybos centrai, visos kitos galimybės buvo uždarytos visai visuomenei. Tai dabar atsiradus galimybei, kad paskiepiję žmonės tiesiog save apsaugo ir saugo aplinkinius, kodėl jie turėtų vėl pakliūti į tokį uždarą ratą. Čia, man atrodo, labai aiškūs argumentai – tie, kurie pasiskiepijo ir supranta, kad apsaugo ir save, ir kitus jiems ir nebereikia laikytis tų didelių ribojimų“, – apie vakcinacijos svarbą kalbėjo A. Žvirblienė.

Pasiskiepijimas apsaugos žmogų nuo rizikos sirgti sunkiai ir nuo mirties.

„Vis dėlto pasiskiepiję žmonės platina virusą trumpiau, jeigu ir platina, be to tikrai ne visi, skiepas apsaugo maždaug apie pusę žmonių, kad jie net ir neplatina viruso. Vadinasi, gerokai sumažėja tikimybė platinti virusą. Pasiskiepijimas apsaugos žmogų nuo rizikos sirgti sunkiai ir nuo mirties. Tai jeigu mes kalbame apie sveikatos apsaugos sistemą, kuri nebeturėtų būti taip perkrauta, kaip buvo šią žiemą, vadinasi pasiskiepiję žmonės turi žymiai mažesnę riziką patekti į ligoninę ir perkrauti tą sveikatos sistemą. Man atrodo, čia labai paprasta aritmetika“, – teigė profesorė.

Protestas prie Seimo prieš COVID-19 ribojimus

P. Peleckio / Fotobanko, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Kaip portale rašyta anksčiau, keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms.

Antradienio ryto duomenimis, į renginį susirinko apie 4,5 tūkst. žmonių. Nešini tautinėmis, savivaldybių vėliavomis ir plakatais, tokiais kaip „STOP diskriminacijai“, „Šiknon galimybių pasą“, mitingo dalyviai skandavo „Gėda, gėda“, juos lydėjo Seimui ir Vyriausybei adresuoti šūksniai „Eikit lauk“.

Dalis dalyvių laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta „Stop fašizmui“, o šalia užrašo – Adolfo Hitlerio ir Laisvės partijos vadovės Aušrinės Armonaitės nuotraukos bei sumontuotas nacistine apranga vilkinčios premjerės Ingridos Šimonytės atvaizdas.

„Reikia saugoti valstybę, Konstituciją, apginti savo teises, laisvą pasirinkimą, kad nebūtų varžomos mūsų teisės, nesvarbu, ar žmogus nori skiepyti, ar nenori. Galų gale – vakcinavimasis yra dalyvavimas eksperimente“, – BNS sakė protesto dalyvis, 49-erių ūkininkas Ričardas Lekavičius.

„Jei mes deklaruojame, kad esame demokratinė valstybė, tai demokratija turi galioti nuolat, o ne tik rinkimų periodu“, – pridūrė jis.

Grožio paslaugų srityje dirbanti Diana Verikienė tvirtino, kad „skiepytis turi būti laisva teisė rinktis“.

„Atėjau, nes nesutinku, kad valdžia į tautą nežiūri. Turiu omeny vakcinavimą ir žmonių skirstymą – turės ar neturės galimybių pasą. Tai yra neteisinga“, – kalbėjo 51-erių moteris.

Vėliau protestuojantys žmonės blokavo Seimo kiemo vartus. Keli šimtai žmonių užtvėrė išvažiavimą iš vidinio parlamento kiemo, kur Seimo nariai stato savo automobilius.

Mitinguotojai Prezidentūroje įteikė rezoliuciją „nedelsiant atšaukti priverstinį testavimą, skiepijimasi, galimybių paso ir kitus apribojimus nepaskiepytiems ir nepersirgusiems COVID-19 žmonėms, sudarant vienodas sąlygas visiems dirbti ir naudotis privačiomis, viešosiomis paslaugomis; atšaukti valstybėje ekstremalią, netgi ketinamą sukarinti situaciją dėl virusinės sezoninės ligos“.

Taip pat mitinguotojai prašo prezidentą Gitaną Nausėdą paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, o Vyriausybei pareikšti prezidentui apie savo atsistatydinimą, pranešė naujienų portalas delfi.lt.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

A

NESISKIEPYKITE SUSIRGSITE GULEKITE NAMIE PALIKITE GYDYTOJUS RAMYBEJE. JUMS COVIDO NERA KAM GADINTI DEGUONI NUSIPIRKITE USPSCHIH VANDENS KEPENIO KOSES IR PIRMYN I LEBARTUS SEKMES ABORIGENAI

Jo

Nenori skiepytis - nesiskiepyk. Susirgsi - gydymas mokamas.

Lauris

Mes ne avynai ir bandomieji triusei kad mus skiepitu priverstinai ne skiepams. Mano kunas as turiu rinktis skiepitis ar ne valdze manes neprivers.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS