Daugėja sergančių erkiniu encefalitu ir Laimo liga: ilgėja erkių aktyvumo sezonas | KaunoDiena.lt

DAUGĖJA SERGANČIŲ ERKINIU ENCEFALITU IR LAIMO LIGA: ILGĖJA ERKIŲ AKTYVUMO SEZONAS

Per aštuonis šių metų mėnesius užfiksuota daugiau nei pernai erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų, rodo BNS pateikti Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenys.

Šiemet jau registruotas 1791 Laimo ligos atvejis – 405 daugiau nei pernai tokiu pačiu metu, taip pat užfiksuoti 363 susirgimai erkiniu encefalitu – 150 daugiau nei pernai.

Pasak ULAC entomologės Mildos Žygutienės, padidėjusį atvejų skaičių lemia skiepijimosi mastas ir gamtos sąlygos.

„Nulemia labai daug faktorių vienais ar kitais metais, kiek tų susirgimų bus. Serga tie žmonės, kurie neskiepyti, pagrindinis dalykas, kad žmonės nepakankamai skiepijasi. Kitas dalykas, kad erkiniu encefalitu užsikrečiama ir per pieną, vėlgi, serga neskiepyti žmonės. Dar vienas esminis dalykas – ilgas erkių aktyvumo sezonas“, – BNS sakė M. Žygutienė.

„Aišku, dar yra tokie faktoriai kaip uogos ir grybai. Jeigu jų derlius didelis, tai tais metais tikėtina, kad bus daugiau susirgimų“, – pridūrė ji.

Anot entomologės, šiemet erkės suaktyvėjo kovo pradžioje, o ankstyvas pavasaris leido žmonėms ilgiau būti aktyviems gamtoje ir taip padidinti riziką susirgti erkių platinamomis ligomis.

„Tikrai, be jokios abejonės galime kalbėti apie besikeičiantį, šiltėjantį klimatą. Anksčiau, prieš dešimt metų, buvo siūloma stebėti erkes nuo balandžio iki spalio. Dabar mes pakeitėme rekomendacijas ir jos stebimos nuo kovo pradžios iki tol, kol bus aktyvios“, – teigė entomologė.

Pasak M. Žygutienės, erkės išlieka aktyvios net ir gruodžio pradžioje, kai žmonės to jau nebesitiki.

„Kol dirvožemio temperatūra pliusinė, tol erkės gali sau leisti išlikti aktyviomis. Tuo metu ir žmonių budrumas sumažėja“, – sakė M. Žygutienė.

Iš viso pernai registruoti 2293 Laimo ligos ir 384 erkinio encefalito atvejai.

Pernai nuo erkinio encefalito mirė du žmonės, šiemet užregistruotos jau trys mirtys.

ULAC primena, kad patikimiausia apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Iš kur toks mokytas "Daktare",nes po 1 pasiskiepijimo tikrai pačiam žmogui bus ramiau,2 skiepas po mėnesio,o 3 po 9 mėnesių,ir bent 3 metus tau jokios erkės nebaisios,ar geriau pasigauti Laimo ligą,ir liksi paralyžiuotas visam gyvenimui,nebent 75 eurų.3 skiepams valdiškoje poliklinikoje gaila.

DAKTARAS

netykekit tai aupgaule...europetiskas encefalitas kitas nei rusiskas, ne toks pavojingas...be to 90% nebus simptomu isvis o tik gausit imuniteta...o sansu kad perduos jeigu ikas tai vienas is 10000...nes tik 1% encefalitiniu erkiu gali perduoti virusa..be to tik 0.5 % erkiu turi encefalita. o jeigu pasiskiepsit ir per menesi pagausit encefalita tai bus dar blogiau turesit tada sunki forma .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS