Kreipiasi į bijančius gaivinti žmogų: lyginant su gyvybe, tas lūžęs šonkaulis yra smulkmena | KaunoDiena.lt

KREIPIASI Į BIJANČIUS GAIVINTI ŽMOGŲ: LYGINANT SU GYVYBE, TAS LŪŽĘS ŠONKAULIS YRA SMULKMENA

  • 12

Lietuvos oro uostai kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi mokė, kaip naudotis defibriliatoriumi ir gaivinti apalpusį žmogų. Kaip suteikti pirmąją pagalbą, LNK žurnalistė teiravosi pirmosios pagalbos instruktorės Agnės Jankauskienės.

– Ką daryti paprastam praeiviui pamačius, kad žmogus apalpo, susmuko prekybos centre ar oro uoste?

– Prieš suteikdami pagalbą kitam, pirmiausiai turime įvertinti situaciją, ar patiems negresia pavojus gyvybei. Jei nesaugu, artintis prie žmogaus negalima, reikia iškart skambinti trumpuoju numeriu 112 ir kviesti pagalbą.

– Jeigu saugu ir toje patalpoje yra defibriliatorius, kaip reikėtų juo naudotis?

– Defibriliatoriumi naudotis labai paprasta. Jeigu įvertinome, kad žmogus be sąmonės, nekvėpuoja, galima pradėti gaivinti, kol atvyks greitoji medicinos pagalba. Paskambinus 112, dispečeris visada informuoja, kur yra artimiausias defibriliatorius. Kol vienas žmogus gaivina, atlieka dirbtinį kvėpavimą, kitas atneša defibriliatorių. Jį reikia padėti virš gulinčiojo galvos. Viskas, ką reikia daryti toliau, tai jį įjungti ir vykdyti tolesnius garsinius nurodymus. Tam nereikia turėti jokio medicininio išsilavinimo, nes šis aparatas yra labai paprastas. Per mokymus, puikiai susigaudė net vaikai. Vienas priėjęs labai sėkmingai įjungė defibriliatorių, uždėjo elektrodus ir sekė tolesnius balsinius nurodymus. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Gal galite vizualiai parodyti, kaip juo naudotis, kaip gaivinti?

– Kaip ir minėjau, pirmiausiai pradedame dirbtinį širdies masažą. Sunėrus rankas, per krūtinkaulio vidurį nesustodami darome negilius paspaudimus (spaudžiame ne daugiau kaip 5–6 cm). Judesiai turi būti ritmiški, staigūs ir smarkūs. Kai kažkas atneša defibriliatorių, geriausia, kad gaivinimas nenutrūktų. Kad kažkas kitas įjungtų aparatą. Tuomet pasirinkus kalbą (yra lietuvių ir anglų), telieka  sekti garsinius nurodymus. Štai mums sakoma, kad reikia atplėšti elektrodus ir juos uždėti ant atitinkamų kūno vietų. Vienas visada dedamas dešinėje pusėje po raktikauliu, kitas – po dešinės pusės apatiniu šonkauliu. Bijoti nereikia, jie visiškai saugūs ir mūsų nenupurtys elektros srovė.  Dabar – nuplėšiame plėvelę ir priklijuojame taip, kaip pavaizduota paveikslėlyje.

Jeigu nereikia žmogui jokio elektros impulso, jis ir nebus išskirtas. Toliau turėsime sekti garsinius nurodymus ir tęsime gaivinimą.

 

– Jeigu staiga paaiškėtų, kad elektrošoko nereikia, kas tada?

– Kaip minėjau, šis aparatas visiškai saugus. Jeigu nereikia žmogui jokio elektros impulso, jis ir nebus išskirtas. Toliau turėsime sekti garsinius nurodymus ir tęsime gaivinimą.

– Ką pasakytumėte tiems, kurie teigia bijantys naudotis tokiu aparatu, kad gaivinant žmogų gali ir šonkaulius sulaužyti...

– Atsakymas būtų vienareikšmis. Ką jis pasirinktų, jeigu staiga prireiktų gaivinti artimąjį: ar geriau su sulaužytais keliais šonkauliais, bet gyvą, ar – sveikais šonkauliais, bet mirusį. Lyginant su gyvybe, tas lūžęs šonkaulis yra smulkmena. Svarbiausia yra išgelbėti žmogui gyvybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Beje

Pries sukeliant visokiais marmalais insulta, prisidengiant skiepijimu, gal galva padirbet, o ne subine kasytis?

Tskant

O kai atgaivintasis prisiteis uz sulauzytus sonkaulius veliau pakalbesim...

Xxx

Gaivinti ,tai gaivinti bet ištikus insultui žmogaus judinti negalima.Nes trūksta kraujagyslė ir išsilieja kraujas smegenyse.,judinant žmogų kraujas smegenyse išsisklaido ir atgaivinti tikrai nepavyks.Norėčiau kad kardiologai parašyti apie tai .,nes tikrai yra tokių gaivinimo būsenų ,kuriuo metu žmogaus judinti negalima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS