Dėl eilių pas gydytojus kalti patys pacientai? | KaunoDiena.lt

DĖL EILIŲ PAS GYDYTOJUS KALTI PATYS PACIENTAI?

  • 38

Gydytojai dėl didelių eilių ir ilgai laukiamų vizitų iš dalies kaltina ir kai kuriuos neatsakingus pacientus – užsiregistruoja, tačiau neatvyksta ir taip atima galimybę pasitikrinti kitam pacientui, praneša LNK.

Gydytojai pripažįsta, kad turėtų kelias akimirkas ir pailsėti be darbo, jei, neatkvykus užsiregistravusiam pacientui, rajono poliklinikoje pas šeimos gydytojus nepavyktų susimedžioti kito – pamaininio paciento.

„Ar aš, ar slaugytojai pasiskambinam, paprašome pacientų. Visada jų atsiranda ir aš atidirbu“, – savo pacientų paieškos taktiką pasakojo gydytoja kardiologė Vida Jakubkienė.

Pacientui pas kardiologą skirtas pusvalandis. Vadinasi, iš anksto apie neatvykimą nepranešęs pacientas iš gydytojo pavagia ne tik laiką, bet ir algos dalį, kadangi užmokestis priklauso nuo priimtų žmonių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Nežinau, gal čia tik Lietuvoje, bet tradicinis atsakymas – kad vyksta į laidotuves. Tiesiog Lietuvoje labai daug laidotuvių“, – ironizavo V. Jakubkienė.

Anot kardiologės, į gydytojo darbo laiką spjovę pacientai nesupranta, kad atimą galimybę iš tų pacientų, kurie vizito nesulaukia.

„Viena moteris meldėsi, kad priimtų, nes kitą dieną reikėjo vykti į Nacionalinį vėžio institutą dėl vėžio chemoterapijos. Būtinai turėjo apžiūrėti kardiologas ir įvertinti širdies veiklą dėl tolesnio gydymo“, – darbo niuansus pasakojo V. Jakubkienė.

Piktnaudžiaujančius pacientus arba tuos, kuriems nesibaigia tariamos laidotuvės, specialistai siūlo apmokestinti.

Paklausti, ką apie tokį siūlymą mano pacientai, vieni kėlė klausimą, iš ko pensininkai mokės, kiti –siūlė 10 eurų mokestį.

Kad būtų visiems aiškiau ir lengviau, medikai siūlo įteisinti užstatą. Vadinasi, registruojantis pas specialistą reikėtų simboliškai pervesti pinigų, bet po vizito – vėl grįžtų į sąskaitą. Tačiau jei pacientas piktybiškai nepranešęs vizitą praleistų, pinigai liktų poliklinikai.

„Nors ir eurą ar penkis. Aišku, poliklinikoms tai papildomas darbas“, – siūlymą komentavo V. Jakubkienė.

Pacientų atsakomybės klausimas yra problema, kai pacientai užsiregistruoja į įstaigas, pamiršta ateiti ar negali.

Sveikatos apsaugos ministerija žino, kad dėl komplikuotų pacientų ilgėja eilės.

„Pacientų atsakomybės klausimas yra problema, kai pacientai užsiregistruoja į įstaigas, pamiršta ateiti ar negali. Talonėlis yra be reikalo sudeginamas“, – pastebėjo Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Birutė Kavaliauskienė.

Drastiškos piniginės priemonės jiems drausminti nesvarsto.

„Visos materialinės ir griežtos priemonės turėtų būti reglamentuojamos įstatyminiu lygmeniu, o ne ministro ar įstaigos vadovo įsakymais“, – pabrėžė B. Kavaliauskienė.

Ministerija tiki, kad nepareigingus pacientus pakeis švietimas ir auklėjimas, pavyzdingų pacientų solidarumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Aaaaa

KONKRETUS PARAZITAI.MANAU SPECELIAI TAIP DAROMA KAD EITU VISI I PRIVACIAS KLINIKAS UZ PINIGUS.STATYTI PRIE SIENOS TUOS NUOKRUSAS REIKIA IS SEIMO KAIP LIETUVOS NAIKINTOJUS IR ISDAVIKUS

Deja

Akivaizdu, jog einama prie to, kad medicinos paslaugos butu tik mokamos, kaip JAV, nori pas daktara, skubu- trauk euriukus, mokek i kasa nr. 1, ir gausi paslauga is karto, o valstybinese medicinos istaigose dirbantys gydytojai priims tik vargsus ubagus, suteikiant jiems minimalia, paveluota pagalba.

Anonimas

ALE IR PRIVISO TŲ PACIENTŲ. GYDYTOJAMS RAMIAI MIEGOTI NELEIDŽIA...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS