Dietologė: mitybos mokslai – tai ne amatas | KaunoDiena.lt

DIETOLOGĖ: MITYBOS MOKSLAI – TAI NE AMATAS

Dabar apstu mitybos specialistų, siūlančių padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų ir sudaryti tinkamos mitybos planą. Žinoma, už atitinkamą mokestį.

Mityba tapo verslu

Dar taip neseniai Klaipėdoje trūko dietologų, tad norintieji spręsti antsvorio ar nutukimo problemą nelabai turėdavo iš ko rinktis. Tačiau dabar situacija kardinaliai pasikeitė – dietologų uostamiestyje padaugėjo, bet ne tik jų.

Panaršius internete ar socialiniame tinkle, galima aptikti nemažai norinčiųjų padėti sulieknėti ir išmokti tinkamai maitintis. Daugelis jų prisistato mitybos ar net gyvenimo būdo specialistais, mitybos konsultantais. Tokių pasiūlymų – apstu. Atrodo, lieka tik pasirinkti pagal žinomumą, patikusį veidą ar paslaugos kainą.

Paskaičius kai kurių mitybos specialistų valgiaraštį galima aptikti daug įmantrių patiekalų arba dabar madingų produktų.

Tačiau suabejoti tokių paslaugų profesionalumu verčia ir šių specialistų išsilavinimas – sava patirtis arba kursai.

Kai tiek daug norinčiųjų padėti susitvarkyti mitybą, gali būti sunku susigaudyti, į ką geriau kreiptis – į mitybos specialistą ar dietologą? Pagaliau, kuo jie skiriasi?

Taisyklių nepakanka

Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė sutinka, kad mitybos specialistais prisistatančiųjų gausa – aktuali problema.

Pasak gydytojos, sinonimų "mitybos specialistams" galima rasti daug ir įvairių, pavyzdžiui: dietistas, dietologas, nutricionistas, mitybos ekspertas, mitybos žinovas, mitybos konsultantas, sveikos mitybos ir gyvensenos specialistas, gydymo mityba specialistas.

Dabartinės lietuvių kalbos žodyne žodžis "specialistas" aiškinamas kaip "žmogus, turintis specialybę ar profesiją".

"Taigi, "mitybos specialistas" yra asmuo, kurio oficialus išsilavinimas ir profesija tiesiogiai susiję su mitybos mokslais. Mitybos mokslai – tai ne tik sveikos mitybos taisyklės – jie apima platų žinių bagažą: nuo chemijos, anatomijos ir fiziologijos iki psichologijos ir specifinių sveikatos sutrikimų dietinio gydymo", – aiškino dietologė.

Dietistai ir dietologai

Šiuo metu Lietuvoje oficialiai turime dvi tokias profesines kvalifikacijas: tai – dietistai ir gydytojai dietologai.

Pirmieji išsilavinimą įgauna studijuodami dietetiką (įgyja sveikatos mokslų profesinį bakalaurą), o medicinos gydytojai dietologais tampa pabaigę dietologijos rezidentūrą.

Pasak B.Jarašūnės, yra dar viena grupė asmenų – visuomenės sveikatos specialistai, baigę visuomenės sveikatos studijas, kurie rūpinasi bendruomenių švietimu mitybos ir sveikos gyvensenos klausimais.

Be abejo, įgyti oficialų mitybos specialisto išsilavinimą galima ir užsienyje – tiek kolegijos, tiek universitetai suteikia dar daugiau išsilavinimo galimybių.

Neužtenka kompetencijos

"Asmenys, išklausę pavienius mitybos kursus, tačiau neturintys bazinių žinių, vargiai gali vadintis specialistais. Dažniausiai jie geba duoti bendrų sveiko maitinimosi patarimų, tačiau konsultuoti specifiniais klausimais kompetencijos ir žinių jiems neužtenka”, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

B.Jarašūnė džiaugiasi, jog Lietuvoje vis daugiau "mitybos specialistų", suvokdami savo nepibrėžtumą ir kompetencijos stoką, siekia oficialaus išsilavinimo, rinkdamiesi dietetikos studijas kolegijose.

"Mitybos mokslai – tai ne amatas, kurį, šiek tiek pasiskaičius teorijos, galima "apšlifuoti" intensyvios praktikos metu, kaip daro įvairūs treneriai ir "ekspertai". Stiprios teorinės žinios yra ta startinė pozicija, iš kurios "mitybos specialistai" turėtų pajudėti savo praktikiniame darbe", – mano pašnekovė.

GALERIJA

  • Spragos: pasak B.Jarašūnės, mitybos specialistai turi daug teorinių žinių, bet jiems neužtenka kompetencijos ir žinių, konsultuojant specifiniais klausimais.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

katinas

Kodel tunka ? Nuo maisto prikimsto KONSERVANTU ! Seniau valge daugiau ,bet netuko . (kur suo pakastas?)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS