Dilgėlė valo kraują ir gydo galvos skausmą Pereiti į pagrindinį turinį

Dilgėlė valo kraują ir gydo galvos skausmą

2006-05-11 09:00

Dilgėlė valo kraują ir gydo galvos skausmą

Daugeliui didžiosios dilgėlės kelia tik piktumą – auga lyg piktžolė ir skaudžiai gelia.

Tačiau iš tiesų dilgėlė – labai naudingas augalas.

Ją galima pritaikyti vos ne visais gyvenimo atvejais. Šis skaudus augalas yra pasirengęs mus stiprinti, maitinti, teikti grožio.

Tinka ir pietums

Kaip tik šiuo metu jau paūgėjusios dilgėlės yra neprilygstamas vitaminų ir maistinių medžiagų šaltinis. Apie tai rašoma visose vaistažolių knygose.

Kol lapeliai jauni, minkšti, jie labiausiai tinka maistui.

Suskintos į šluoteles, gerai nuplautos ir verdančiu vandeniu nuplikytos, nerūdijančiu ar mediniu peiliu supjaustytos dilgėlės tinka virti lapienę, dėti į barščius, kepti omletus, daryti virtinukų įdarą.

Dilgėlės yra gardžios, jų galima paskanauti ir žalių. Piktžolėmis laikomas augalas turi ne tik įvairių vitaminų, bet ir vario, geležies, mangano, organinių rūgščių, baltymų.

Gydo žaizdas

Didžioji dilgėlė stabdo maža-kraujystę, nervų uždegimus, gydo inkstus, kepenis, avitaminozę, malšina galvos skausmą, valo kraują, mažina cukraus kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą. Džiovintų lapų milteliai gydo žaizdas.

Atsargiai dilgėlę vartoti reikia vieninteliu atveju – jei padidėjęs kraujo krešumas. Apgalvotai dilgėlės galiomis turėtų naudotis pagyvenę žmonės. Pirma išsitirti kraują, pasitarti su gydytoju.

Ilgesnį laiką vartojama dilgėlė tikrai grąžina jėgas, suteikia gyvenimo džiaugsmo. O vartoti galima įvairiai – gerti arbatą arba nuolat dėti lapų į maistą.

Patartina apsirūpinti dilgėlėmis visiems metams. Jas tinka ne tik džiovinti, bet ir apvirtus lapus užšaldyti šaldiklyje.

Spaudžia sultis

Naudingiausias yra šaukštas ką tik išspaustų dilgėlių sulčių. Pakanka išgerti rytą vakarą po tokią porciją – energijos pakaks ilgam. Jei dilgėlės atrodo per sausos, nėra ką išsunkti, galima šliūkštelti truputį virinto vandens.

Sveikatos eliksyru vadinamas spiritinis dilgėlių antpilas. 200 gramų šviežių švarių lapų užpilti puse litro spirito ar stipria degtine, vieną dieną laikyti šviesoje, o paskui dar mažiausiai savaitę tamsoje. Gerti po desertinį šaukštą rytą likus pusei valandos iki pusryčių ir vakare prieš miegą. Stiprina širdį ir visą organizmą, ramina nervus.

Tinka vantoms

Nereikia bijoti dilgėlių dilginimo. Žiniuoniai pataria dilgėlėmis išplakti skaudamus sąnarius. Kraujo apytaką pagerins ir žvalumo suteiks šviežių dilgėlių vanta plakami pečiai, nugara, krūtinė. Dilginimas praeina, o geras pojūtis išlieka.

Grožio šaltinis

Sutrinti žali dilgėlės lapai tinka kosmetikai. Stangrina odą, skatina kraujotaką, atveria odos poras. Lapus sutrinti medine mentele ar pirštais, kol pasidarys žalia tyrė, medvilniniu audeklo gumulėliu tepti ant veido, laikyti ne ilgiau kaip 10 min.

Netinka, jei odos paviršiuje matyti kapiliarai.

Esant sausai odai žalių dilgėlių tyrę patartina maišyti su medumi.

Atgaivina plaukus

Dilgėlės dažnai maišomos į įvairias gydomąsias arbatas. Idealus antpilas plaukams įtrinti ir stiprinti: lygiomis dalimis imti džiovintų dilgėlių, šalpusnių lapų, dirvinio asiūklio, pridėti varnalėšų šaknų ir įtrinti plaukų šaknis. Taip intensyviai maitinti plaukus bent metus, paskui bent kartą per savaitę.

Plaukai garantuotai bus stiprūs, jei nealinsime jų dažais ir netinkamu šampūnu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų