Šaršalas dėl eilių pas kardiologus nesiliauja: „širdininkams“ neturi būti jokių eilių! | KaunoDiena.lt

ŠARŠALAS DĖL EILIŲ PAS KARDIOLOGUS NESILIAUJA: „ŠIRDININKAMS“ NETURI BŪTI JOKIŲ EILIŲ!

  • 46

Klaipėdiečiai dalijasi, kiek jiems tenka laukti eilėse pas medikus, pasakojama LNK reportaže.

„Pagal programą buvo žarnyno kolonoskopija, tai laukiau pusę metų. Vasarą užsiregistravau, dabar sausio mėnesį padarė“, – pasakojo praeivis.

„Buvo iš tikrųjų, ateini tą pačią dieną, palauki ir būdavo priima gydytojas. Dabar… keičiasi tvarkos, keičiasi viskas“, – antrino vyriškis.

Širdininkams neturi būti jokių eilių“, – juokėsi kalbinta moteris.

Milžiniškomis gyvomis eilėmis pas kardiologus pagarsėjęs Klaipėdos ligoninės jūrininkų filialas pakeitė registracijos tvarką, o nuo kovo ambulatorijoje įdarbina dar du naujus kardiologus.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Aš manau, kad eilės sumažės bent mėnesiu laiko. Tai bus pusantro mėnesio maždaug eilės pas kardiologą. Kalbu apie planines konsultacijas, o skubios konsultacijos, jos atliekamos tą pačią dieną“, – tikino laikinasis Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

Kad kardiologai tokie populiarūs – nestebina.

Ar šiek tiek padidintas prioritetinis finansavimas padidins kardiologų, endokrinologų, chemoterapeutų arba radioterapeutų onkologų skaičių? Manau, kad nepadidins.

„Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje užima pirmą vietą. Ne vien sergamumas, bet ir mirtingumas. Tas pats su insultais, infarktais, tai yra prioritetinė sritis, nieko nepadarysi“, – teigė J. Sąlyga.

Surinkusi duomenis apie eiles sveikatos apsaugos ministerija išskyrė prioritetinių specialybių gydytojų konsultacijas, tarp tokių yra kardiologai, neurologai, endokrinologai, hematologai, onkologai radioterapeutai ir onkologai chemoterapeutai. Vizitų pas juos tenka laukti apie du mėnesius, kad eilės trumpėtų, koreguojama paslaugų apmokėjimo tvarka.

„Mes prašysime gydymo įstaigų, kad jos padarytų, ką gali, kad daugiau suteiktų šitų konsultacijų, kurių labiausiai trūksta, eilės didžiausios. Mes išskiriame už tai atskiras lėšas, skirtas apmokėjimui ir suteikiame joms sutartyse papildomą prioritetą“, – sakė valstybinės ligonių kasos direktorius Gintaras Kacevičius.

„Mes suteikiame prioritetą šitoms paslaugoms. Tai reiškia, kad net jeigu jų bus suteikta virš sutarties, jos visos bus apmokėtos. Tai labai svarbi žinutė gydymo įstaigoms, nukreipti savo išteklius, savo pajėgas, kad skatinti suteikti daugiau būtent tų paslaugų“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Prioritetinėms konsultacijoms numatyta atskira suma gydymo įstaigų ir teritorinių ligonių kasų sutartyse, bet žadama apmokėti ir už viršytas konsultacijas. Tik jeigu gydymo įstaiga neišnaudos pinigų, jie atiteks toms, kurios viršys tas prioritetines paslaugas. Lėšos tarp gydymo įstaigų bus perskirstomos du kartus per metus.

„Norime atkreipti dėmesį, kad būtent prioritetinis finansavimas atima pinigus iš kitų medikų ir tai, kad prioritetinio finansavimo negalima panaudoti įstaigai, o reikia dalytis su kitais prioritetinio finansavimo įstaigos medikais. Manom, kad tai tikrai neteisinga pozicija“, – aiškino medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė.

Pasak medikų sąjūdžio vadovės tai nesprendžia esminių dalykų, tad ji abejoja, kad eilės mažės.

„Norint daugiau konsultacijų reikia daugiau medikų. Ar šiek tiek padidintas prioritetinis finansavimas padidins kardiologų, endokrinologų, chemoterapeutų arba radioterapeutų onkologų skaičių? Manau, kad nepadidins“, – skeptiškai situaciją vertino A. Gerliakienė.

Medikų trūkstą daugelyje ligoninių, ypač regionuose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Irena

Noriu pasakyti tik viena,ir ne vaikų kalte,kai paveldi nevisprociu tėvų ligas ,ir būna,kad tėvams iš viso nusisikti ,o.po to būna,kad stebisi gydytojai ,kur buvo pacientas anksčiau,tai va,o kas kaltas,kad ne viso proto tėvai neatsako už savo veiksmus,o kai gauna tokie ,,tėveliai,,į snukius,tuomet,vaje smurtas ir visokios nesąmones,nieko valdžia nepadarė,kad protinę negalia ir tėvai su visokiom ligom negalėtų iš viso vaikų turėti,kas dar neaisku,

Širdininkas

Dar greit patenka, Vilniuj pas intervencinį kardiologą eilė 5 metams. Net neberegistruoja į tą eilę pas tą gydytoją. Teko rinktis kitą. Ir lyg kitur kitaip, tiek pas suaugusių, tiek pas vaikų. Vaikų kardiologo yra tekę eilėje laukti 4 mėn. Pasirodyti reikėjo kūdikiui esant 6 mėn., patekome beveik pirmojo gimtadienio sulaukę. Vaikų okulisto irgi laukta 5 ar 6 mėn., dabar jau nepamenu. Tonzilių operacijai - liepos gale užregistruota lapkričio mėn. pabaigoje.

Jolanta

Nesuprantu kodel šeimos gydytojai gali dirbti pamainomis,o specialystai vos 2-3val.kas jie kitokie,jei dirba skyriuje tai tegu ir dirba,yra tokiu kurie nedirba ligoninese,bet gudrauja su mokamom klynikom,tai kaip nebus eiliu paprastoj poliklinikoj.kažkaip labai pamirso visi priesaikas hipokrato,visiems tik pinigai galvoj,toks vaizdas,kad uz dyka dirba paprastoj poliklinikoj.gaila šeimos gydytoju,nes jie apkrauti tokiu bereikšmiu poperizmu ir jie turi būti visu sryčiu specialystai.vejai kažkokie toj medicinos sistemoj
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS