Duomenų mokslininkas: Kalėdų Senelis šiais metais, matyt, dovanų atnešė virusui | KaunoDiena.lt

DUOMENŲ MOKSLININKAS: KALĖDŲ SENELIS ŠIAIS METAIS, MATYT, DOVANŲ ATNEŠĖ VIRUSUI

  • 0

„Kalėdų Senelis šiais metais, panašu, dovanų atnešė virusui“, – teigia duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius. Jis pasidalijo įžvalgomis apie koronaviruso omikron atmainą.

Anot jo, dar lieka daug neatsakytų klausimų, bet kol kas visi nauji pasirodantys duomenys rodo, kad omikron plinta greičiau nei delta ir vakcinos prieš ją yra mažiau efektyvios.

„Tam tikra paguoda, kad virusas dabar plinta Jungtinėje Karalystėje, kurios mokslininkų COVID-19 tyrimai yra patys patikimiausi. Tai į likusius klausimus – koks vakcinų efektyvumas populiacijoje ir koks simptomų sunkumas –, tikėtina, greitai turėsime patikimus atsakymus. Kol kas, panašu, kad vakcinos vis tiek suteiks apsaugą nuo sunkios ligos formos bei mirties ir kad stiprinančioji dozė turėtų tą apsaugą sustiprinti. Geriausias variantas būtų, jeigu paaiškėtų, kad po trečiosios dozės apsauga nuo omikron yra tokia pati kaip buvo antros dozės apsauga nuo delta“, – feisbuke rašė mokslininkas. 

Jo cituojamas Pietų Afrikoje atliktas tyrimas rodo, kad omikron „geriau pabėga“ nuo vakcinos nei beta. „Vakcinų efektyvumas prieš beta yra mažesnis. Pvz.,  efektyvumas nuo susirgimo simptomatine forma studijoje yra 50 proc., palyginus su 80-90 proc. nuo delta ir alfa. Svarbu, kad nuo sunkios ligos vakcinų efektyvumas prieš betą vis tiek yra gana aukštas – apie 90 proc. Tai galima tikėtis, kad vakcinos prastai saugos nuo užsikrėtimo: efektyvumas bus apie 50 proc. ir mažiau ir efektyvumas nuo sunkios formos ir nuo mirties sumažės 10-20 proc. Taip pat tikėtina, kad labai svarbus bus laikas nuo paskutinės dozės, t.y. efektyvumas kris greičiau nei stebime, kas vyksta su delta. Čia mano asmeninis spėjimas. Jeigu tai pasitvirtins, tai labiausiai apsaugoti bus gavę trečiąją dozę. Trečioji dozė pakelia antikūnų skaičių, daugiau antikūnų – stipresnė apsauga. Natūralu, kad neseniai persirgę irgi bus labiau apsaugoti, nes persirgimo efektas yra lygiai toks pat kaip ir stiprinančiosios dozės tik su kur kas didesnėmis rizikomis“, – rašė V. Zemlys-Balevičius.

Anot jo, kaip omikron palies Lietuvą galima tik spėlioti.

„Spėju, kad omikron paplitimas labiau atsakys į klausimą, tai kiek vis dėlto pas mus yra persirgusių. Kadangi stebime leidimąsi nuo delta bangos ir vyksta aktyvus skiepijimasis trečiąja doze, tai, tikėtina, kad omikron bent jau artimiausiu metu neturėtų sukelti didelių problemų. Kita vertus, dėl didesnio plitimo greičio banga labiausiai palies nevakcinuotus, o kadangi pas Lietuvoje daugiausia nevakcinuotų yra tarp mokyklinio amžiaus ir vyresnio amžiaus žmonių, tai galime turėti spalio mėnesio augimus, t.y. omikron pakartos tai, ką padarė delta su likusiais neskiepytais. Dėl didesnio plitimo tai galimai įvyks greičiau, tai krizinė situacija truks trumpiau. Vėl gi čia mano spėjimas, kaip viskas vyks pamatysim. Visiems norintiems apsisaugoti trečioji dozė yra vienintelis variantas. O tie, kurie nenori saugotis, tai laikykitės ten“, – rašė duomenų mokslininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS