Eilinė reforma, sukėlusi sumaištį sveikatos sistemoje | KaunoDiena.lt

EILINĖ REFORMA, SUKĖLUSI SUMAIŠTĮ SVEIKATOS SISTEMOJE

Sveikatos apsaugos ministerijos pranešimas, kad gydymo įstaigos šiemet išduos elektronines vaiko sveikatos pažymas, tebuvo blefas: poliklinikos ir toliau jas rašo ranka, o daugumai ugdymo įstaigų tai tapo nemalonia rugsėjo 1-osios staigmena.

Nieko nežinojo

"Dukrų sveikatos pažymomis pasirūpinome jau vasarą. Nustebau, kad gydytoja mums nedavė jokio popierinio dokumento. Paaiškino, kad viskas nuo šiol – elektroninėje sistemoje, prie kurios darželiai ir mokyklos bus prisijungę. Apsidžiaugiau: kuo mažiau popierizmo, tuo geriau", – pasakojo kaunietė Eglė, kurios šeimos gydytoja dirba privačioje poliklinikoje.

Tai, kad ne viskas taip gražu, kaip atrodo, paaiškėjo, sulaukus raginimo iš darželio pristatyti vaiko sveikatos pažymą.

"Paskambinusi direktorei sužinojau, kad ji nebuvo informuota apie elektronines pažymas, nežinojo, kaip jas peržiūrėti. Sakė, kad apie tokią pažymą dar pranešė viena mama, o visi kiti tėvai atnešė popierines. Vis dėlto, direktorė nevertė vėl važiuoti į polikliniką ir prašyti popierinės pažymos – žadėjo viską išsiaiškinti iki rugsėjo", – patirtimi dalijosi Eglė.

Jai pradėjus kalbėtis su kitais tėvais, paaiškėjo, kad niekas su panašia problema nesusidūrė, nes gydytojai jiems išrašė popierines pažymas.

"Visi tėvai, kurie gavo popierines pažymas, lankosi valstybinėse poliklinikose. Vienų gydytojai net nebuvo girdėję apie naują ministro įsakymą, kiti sakė, kad kažką girdėjo, tačiau tikrai neplanuoja išduoti elektroninių pažymų. Kažkoks absurdas. Mūsų privačios poliklinikos gydytoja sakė, kad jiems už įsakymo nesilaikymą grasina baudomis, o valstybinės poliklinikos daro, ką nori. Negi ministerija jiems nepranešė, neapmokė jų?" – piktinosi moteris.

Poliklinikose – viduramžiai

Tėvai, prisijungę prie esveikata.lt portalo, gali pamatyti visą informaciją, susijusią su vaiko sveikatos pažymėjimu, tačiau galimybės pažymą atspausdinti nėra. Tai gali padaryti tik šeimos gydytojas.

"Peržiūrėjau esveikata.lt portale esančias instrukcijas ir suradau, kad norint pažymą atspausdinti, reikia sistemoje sugeneruoti vaiko kodą ir su juo, įvedus vaiko gimimo datą, galima gauti pažymos išrašą, pasirašytą gydytojo elektroniniu parašu. Kol viską išsiaiškinau, sugaišau valandą, pažymą atsispausdinau ir nunešiau į darželį. Tačiau tai – ne mano pareiga. Panašu, kad reforma sugalvota, tačiau kaip bus vykdoma – nesuplanuota", – pasakojo Eglė.

Moteris tikino, kad jai gaila darželių ir mokyklų administracijos darbuotojų, nes jų, atrodo, niekas neapmoko, kaip elgtis su sistema.

"Valstybinės poliklinikos – tarsi kitas pasaulis. Jeigu ir stovi kompiuteris, moteriškės šimtą kartų ranka viską perrašinėja, su vienu lapeliu lakstai per skirtingus kabinetus ir aukštus. Vien dėl to džiaugiuosi, kad priėmėme sprendimą pereiti į privačią", – piktinasi jauna mama.

Pasak jos, popierinių pažymų prašė ir vaikų būreliai, pabrėždami, kad prieigos prie elektroninių jie neturi.

Veikia tik mokyklose

Sveikatos apsaugos ministerijos Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vedėja Rita Sketerskienė patvirtino, kad dėl naujos tvarkos gali kilti laikinų trikdžių.

"Pakeitus vaiko sveikatos pažymėjimo formą ar pildymo tvarką, reikalingas pereinamasis laikotarpis, kad būtų atlikta analizė ir techniniai pakeitimai tiek Elektroninėje sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (ESPBI IS), tiek ir pačių įstaigų informacinėse sistemose", – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė R.Sketerskienė.

Anot jos, šiuo metu sistemoje kaupiami ir naudojami tik bendrojo ir profesinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų sveikatos pažymėjimų duomenys. Vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas – darželius, sveikatos pažymėjimo duomenis numatoma kaupti tik 2019–2020 m.

Šiuo metu sistemoje kaupiami ir naudojami tik bendrojo ir profesinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų sveikatos pažymėjimų duomenys. Vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas – darželius, sveikatos pažymėjimo duomenis numatoma kaupti tik 2019–2020 m.

"Iki to laiko vaiko sveikatos pažymėjimus ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirbantiems visuomenės sveikatos priežiūros specialistams tėvai gali perduoti asmeniškai, į rankas, arba išsiuntę elektroniniu paštu pažymos peržiūrėjimo kodą ir vaiko gimimo datą. Kodas sugeneruojamas tėvams prisijungus prie www.esveikata.lt portalo", – aiškino R.Sketerskienė.

Būreliams nebereikia

Pasirodo, yra ir dar viena naujiena, apie kurią nežino ne tik tėvai, bet ir pačios sveikatos pažymų prašančios neformaliojo ugdymo įstaigos.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos specialistės R.Sketerskienės, nuo šių metų rugsėjo 1 d. panaikintas reikalavimas į vaikų neformaliojo švietimo įstaigas pristatyti Vaiko sveikatos pažymėjimo kopijas.

"Vadovaujantis Lietuvos higienos norma, švietimo teikėjai, vykdantys neformaliojo švietimo programas, išskyrus organizuojančius kūno kultūros ir sporto pratybas, turi užtikrinti, kad mokiniai iki 18 m. jose dalyvautų tik švietimo sutartyje numačius prievolę tėvams (globėjams, rūpintojams) pateikti informaciją apie profilaktinio sveikatos tikrinimo išvadas", – tikino R.Sketerskienė.

Anot jos, jeigu gydytojo sprendimu mokinio dalyvavimas konkrečioje neformaliojo švietimo veikloje gali turėti įtakos jo sveikatai, tėvai privalo pateikti Vaiko sveikatos pažymėjimą.


Renata Puodžiukienė, Kauno miesto poliklinikos vyriausioji komunikacijos specialistė

Kauno miesto poliklinika išduoda elektronines sveikatos pažymas į mokyklas, darželius. Iki rugsėjo 17 d. Kauno miesto poliklinika išrašė daugiau kaip 3400 elektroninių vaiko sveikatos pažymų (F027-1). Tačiau kai kurie darželiai, mokyklos neturi galimybės prisijungti prie elektroninio sveikatos portalo (negavę kodų ar nepavyksta ir pan.), todėl švietimo įstaigų vadovai prašo tėvų pristatyti popierines vaikų sveikatos pažymas. Taip pat tėvams pristatyti sveikatos pažymas reikia ir į kai kuriuos būrelius. Tada jie patys turi prisijungti prie sveikatos portalo ir atsispausdinti gydytojo išrašytą elektroniniu būdu sveikatos pažymą. Pastebėta, kad nemažai daliai tėvų patogiau ir paprasčiau yra gauti iš gydytojo popierinę sveikatos pažymą, kurią gali nukopijuoti ir pristatyti į reikiamus būrelius nei prisijungti prie sveikatos portalo.

Kaip žinia, vaiko sveikatos pažymą sudaro tiek šeimos gydytojo ar vaikų ligų gydytojo įrašas apie vaiko sveikatos būklę, tiek gydytojo odontologo įrašas. Dalis tėvų vaikų dantis taiso, prižiūri privačiose odontologijos klinikose, kur apie patikrintus vaiko dantis elektroninių įrašų šios klinikos nedaro, o išrašo popierinę formą šeimos gydytojui.


Virginijus Mažeika, Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas

Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą nuo birželio 1 dienos bendrojo lavinimo mokyklose sveikatos pažymos tvarkomos elektroniniu būdu. Realybėje ne visose sveikatos įstaigose gydytojai užpildo elektronines pažymas, todėl mokyklos priima ir popierines. Prieigą prie sistemos turi ne mokyklų direktoriai, o mokyklose dirbantys sveikatos priežiūros specialistai, kurie svarbius vaiko sveikatos duomenis gali perduoti administracijai ar mokytojams. Ne visose mokyklose sveikatos priežiūros specialistai dirba pilnu etatu, todėl tėvai pažymas gali atiduoti direktoriui, kuris vėliau jas perduos specialistui.

Dažnai atsitinka, kad įsakymai išleidžiami ne iki galo įvertinus techninius įsakymo įgyvendinimo niuansus. Liepos mėnesį Sveikatos apsaugos ministerija patikslino, kad 2019–2020 metais projektą planuojama plėsti ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Iki tol siūloma Vaiko sveikatos pažymėjimą atiduoti sveikatos priežiūros specialistui arba elektroniniu paštu jam nusiųsti pažymos peržiūros kodą. Tačiau mes manome, kad tėvai neturėtų būtų vaikomi. Kadangi sveikatos priežiūros specialistai dažniausiai įstaigoje nebūna visą dieną, tėvai turėtų pažymą atiduoti darželio administracijai.

Sveikatos priežiūros specialistai buvo apmokami dirbti su sistema, todėl direktoriams ir mokytojams reikia tik naudotis jų pateikiama informacija, o ne patiems jungtis prie sistemos. Tai susiję su pačios sistemos naudojimu ir informacijos ribojimu. Yra numatyta, kad sveikatos priežiūros specialistas neturi pateikti visos vaiko ligos istorijos, o tik tai, kas yra svarbu organizuojant ugdymo procesą. Tarkime, kad mokytojas žinotų apie vaiko cukrinį diabetą ir nesistebėtų, jei ant jo suolo padėtas šokoladukas.

Siekiant, kad techninis įsakymo įgyvendinimas būtų kuo greitesnis, dėl visų šių niuansų Kauno savivaldybės administracija planuoja išsiųsti papildomą raštą tiek poliklinikoms, tiek nevalstybinėms sveikatos priežiūros įstaigoms. Man pačiam teko kalbėtis su mokyklomis ir poliklinikomis, kur pripažįstama, kad tikrai ne visi gydytojai pildo šitą registrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Svarbu

Manau, kad gydytojai apsimeta sąmoningai, kad nereikėtų pildyti formos. Daug jų nedraugauja su kompiuteriu ir sako tėvams kad suvedė į sistemą, tačiau jų sistema nerodo. apgaudinėja tėvus ir specialistus. Odontologai nesugeba užpildyti visos dantų formulės, parašo dantys sanuoti. Į sistemą tokio įrašo suvesti nėra galimybės. Liaukitės melavę vieną kartą gerbiamieji gydytojai.

jonė

miela mamytė taip ir nesuprato esmės...Poliklinikos pildė elektronines ir popierines pažymas. O išdavė popierines pažymas tėveliams vengdami nesusipratimų , nes nujautė,kad darželiai ir mokyklos nebuvo tinkamai apie tai informuoti.

Dirbanti

Dirbu valstybinėj įstaigoj. Rašėm tas pažymas elektroniniu būdu visiems. Ir spauzdinom iškart. Nereikia sakyt, kad nesigaudom...va tik sistema dirba laaaabai lėtai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS