Ekstremali situacija baigėsi. Marš atgal į gydytojų kabinetus? | KaunoDiena.lt

EKSTREMALI SITUACIJA BAIGĖSI. MARŠ ATGAL Į GYDYTOJŲ KABINETUS?

Gegužės 1 d. Lietuvoje atšaukus ekstremaliąją situaciją, COVID-19 tarsi visiškai dingo. Skaitytojai piktinasi, kad kaukės tapo nebeprivalomos poliklinikose, kur lankosi daug ligonių. Be to, į gydymo įstaigą tenka kulniuoti net ir tada, kai reikia tik šeimos gydytojo siuntimo pas gydytoją specialistą.

Siuntimo – į polikliniką

„Rizikuoju tapti sena bambekle. Tačiau įtariu, kad ne man vienai toks nusivylimo jausmas. Per pandemiją vieni pyko, kiti džiaugėsi (tarp jų ir aš), kad nemažą dalį reikalų su gydytojais (pvz., dėl standartinių ir praktiškai nuolatinių siuntimų pas nuolat gydantį specialistą) būdavo galima susitvarkyti nuotoliniu būdu. Galvojau, kaip gerai būtų, jei viskas taip ir liktų. Mažiau eilių prie kabinetų, mažiau progų pasigauti naują virusą ir dar daugybę kitų priežasčių galėčiau sugalvoti. Deja... Pandemija baigėsi (žmonės taip sako), nuotolinės paslaugos irgi“, – situacija, su kuria susidūrė, feisbuke dalijosi kaunietė Raimonda.

Susisiekus su ja asmeniškai, pašnekovė pasakojo, kad priežastis, dėl kurios teks vykti į polikliniką, yra dukrai paūmėjusi alerginė astma. „Matau, kad reikia peržiūrėti vaistų dozavimą (gal padidinti dozę, gal keisti vaistus). Reikia siuntimo pas pulmonologą, kuris vaiką gydo daugiau nei penkerius metus, ir tik jis gali pakeisti vaistų dozes ir, žinoma, juos išrašyti. Dukrai nereikia jokių tyrimų – tiesiog elektroninio siuntimo. Ta proga viduryje darbo dienos ir per pamokas mokykloje kulniuosime pas pediatrę... Vakarinių ar ankstyvų, dar iki pamokų pradžios, talonų kitai savaitei nebėra“, – piktinosi jauna mama.

Susidaro įspūdis, kad koronaviruso staiga visiškai nebeliko. Gaila, kad taip greitai pamirštame pandemijos pamokas.

Raimonda sakė bandžiusi aiškintis, kodėl net tada, kai pediatrė neturi apžiūrėti vaiko, o tik, pasak moters, turi išrašyti siuntimą pas specialistą, kad šis peržiūrėtų skiriamų vaistų dozes, nebeužtenka konsultacijos telefonu. Tačiau pašnekovei poliklinikoje esą buvo paaiškinta, kad nuo gegužės 1 d. atšaukus pandeminius ribojimus pasikeitė tvarka ir dabar privalu atvykti į tiesioginę gydytojo konsultaciją.

„Man pasakė, kad toks yra Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įsakymas. Tokia tvarka atrodo nelogiška. Manau, dėl gyvo vizito norint gauti siuntimą (reikia apžiūros ar užtenka telefoninio pokalbio) turėtų spręsti šeimos gydytojas. Yra situacijų, kai tikrai reikia tiesioginės paciento apžiūros. Tačiau mūsų atveju tai rutininis dalykas“, – aiškino dešimtmetės, kurią teks lydėti pas gydytojus, mama.

Palankios sąlygos plisti

Kita kaunietė Edita, apsilankiusi poliklinikoje, stebėjosi, kad ten jau galima eiti be kaukių – niekas nebetikrina, nebereikia dezinfekuoti rankų. „Keista. Nuėjus į tokią sveikatos priežiūros įstaigą, susidaro įspūdis, kad koronaviruso staiga visiškai nebeliko. Tačiau juk kiekvieną dieną girdime skaičius, kiek naujų atvejų nustatyta, beveik kiekvieną dieną nuo COVID-19 miršta vienas ar keletas žmonių. O juk poliklinika – tokia vieta, kur koronavirusui labai palankios sąlygos plisti. Čia ateina nemažai sunegalavusių žmonių. Niekas nežino, kuo jie serga. Be to, juk ne tik koronavirusas, bet ir kitokių virusų egzistuoja. Tiek kaukės, tiek dažnas rankų plovimas ir jų dezinfekcija padėtų apsisaugoti. Gaila, kad taip greitai pamirštame pandemijos pamokas“, – apgailestavo Edita.

Kad koronavirusas dar neišnyko, liudija ir skaičiai. Statistikos departamento duomenimis, pastarąsias septynias paras pirminių naujų COVID-19 atvejų skaičius siekia apie 150.

Medikai atkreipia dėmesį į tai, kad dabar, panaikinus mobiliuosius COVID-19 patikros punktus, kur pasitikrinti dėl šios ligos žmonės galėjo registruotis savarankiškai, koronaviruso statistika gali tapti iškreipta. Manoma, kad po gegužės 1 d., kai COVID-19 testavimas perkeltas pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms ir testą turi skirti šeimos gydytojas, oficiali šios ligos statistika gali būti kur kas mažesnė nei reali.

SAM: lieka ir nuotolinės

Dėl gydytojų konsultacijų tvarkos nuo gegužės 1 d. pasiteiravome SAM atstovų. Iš jų atsakymų aiškėja, kad lazdą perlenkė poliklinika.

Ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis informavo, kad nuotolinės paslaugos nebuvo panaikintos, jos ir toliau yra teikiamos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. lapkričio 10 d. įsakymu. Šiuo įsakymu buvo nustatyta Nuotolinių gydytojo ir šeimos gydytojų konsultacijų teikimo tvarka. „Ši tvarka nebuvo keičiama, ji tebėra galiojanti gydytojo ir paciento, taip pat gydytojo ir gydytojo nuotolinėms konsultacijoms. Atkreipiame dėmesį į tai, kad pagal minėtą įsakymą gydymo įstaiga pasirenka paciento poreikius labiausiai atitinkantį asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikimo būdą (kontaktinę ar nuotolinę konsultaciją). Gydymo įstaiga ir joje dirbantis gydytojas ir šeimos gydytojo komandos narys negali teikti tik nuotolinių konsultacijų“, – raštu atsiųstame atsakyme informavo J.Gališanskis.

Kyla klausimas, kodėl, nepasibaigus pandemijai, panaikintas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes sveikatos priežiūros įstaigose, ypač tose, kur lankosi ir užkrečiamomis ligomis sergantys asmenys, pvz., poliklinikose. Į šį klausimą J.Gališanskis atsakė taip: užtikrinant infekcijų kontrolę asmens sveikatos priežiūros įstaigose (ASPĮ) taikomi infekcijų kontrolės reikalavimai arba higienos norma HN 47-1:2020 ir reikalavimai, įtvirtinti Infekcijų kontrolės priemonių asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos apraše, patvirtintame sveikatos apsaugos ministro balandžio 29 d. įsakymu.

„Higienos normoje numatyta, kad įstaigose, teikiančiose ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, pacientui, sergančiam arba įtariamam, kad serga per orą plintančia infekcija, nedelsiant turi būti uždedama medicininė kaukė, ją pacientas privalo dėvėti visą buvimo ASPĮ laiką. Sveikatos priežiūros specialistai, teikdami paslaugas pacientams, įtariamiems, kad serga užkrečiamosiomis ligomis, taip pat privalo dėvėti atitinkamas asmens apsaugos priemones“, – teigė ministerijos vyriausiasis specialistas.

Pasak jos, apraše numatyta, kad pacientų ir ASPĮ darbuotojų nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, tokių kaip medicininės veido kaukės arba respiratoriai, dėvėjimo tvarką kitais atvejais, nei nustatyta higienos normoje HN 47-1:2020, nustato ASPĮ vadovas, atsižvelgdamas į personalo ir pacientų vakcinacijos lygį ir pacientų rizikos laipsnį.

SAM atstovų teigimu, teisės aktuose numatyta, kad ASPĮ turi sudaryti sąlygas dezinfekuoti rankas visiems joje besilankantiems asmenims.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

taip

registratorė paklausė, ar registruoti nuotoliniam, nes reikėjo tik siuntimo. O kai vyko nuotolinis, šeimos gydytojas perregistavo kontaktiniam, nors nieko nebuvo tokio, kad jo būtų reikėję.

o kurio galo

man reikia to siuntim? Gal jiems atrodo, kad aš nežinau, kad skaudant akį, reikia eiti pas okulistą, o ne pas ginekologą? Taip ir sukuriamas įvaizdis, kad visi dirba. Paskui visi dejuoja dėl eilių, o SAM nedaro nieko, kad šią ydingą praktiką pakeistų.

lora

O šeimos gydytojas, kuris ėjo mokslą 10-13 metų dirba tokius darbus: nesustodamas rašo siuntimus(debilizmas, lyg žmogus nežino, kokio specialisto jam reikia) ir biuletenius!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS