Epidemiologė įvertino užsikrėtimų statistiką: vasara mums gali būti linksmesnė | KaunoDiena.lt

EPIDEMIOLOGĖ ĮVERTINO UŽSIKRĖTIMŲ STATISTIKĄ: VASARA MUMS GALI BŪTI LINKSMESNĖ

Lietuvoje pastaruoju metu ištirtų žmonių dėl koronaviruso skaičiui augant, o nustatytų užsikrėtimo atvejų mažėjant, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, kad džiaugtis gal dar ir yra per anksti, tačiau linksmesnės vasaros galbūt ir galima tikėtis.

„Nereikia džiaugtis iš anksto ir daryti labai šviesių prognozių, bet iš to, ką mes turime šiandien, galime sakyti, kad jei toks sergamumo tempas išliks ir toliau, tai, manau, kad vasara mums gali būti linksmesnė“, – Eltai teigė D. Razmuvienė.

Pasak jos, susirgusių koronavirusu atvejų Lietuvoje šiuo metu mažėja. Nors, pažymi epidemiologė, esama statistika vilčių suteikianti, virusas šalies visuomenėje vis dar tebeegzistuoja.

„Kiekvieną dieną susirgimų yra registruojama, tačiau šis skaičius yra vis mažesnis. Jei skaičiuotume nustatytų susirgimų procentą nuo kiekvieną dieną padarytų testų, tai turėtume iki 0,5 procento. Iki karantino teigiamų atsakymų skaičius – nuo visų ištirtų – siekdavo apie 10 proc. Dėl to, galima sakyti, kad karantinas davė naudos“, – aiškino D. Razmuvienė.

Visuomenė išmoko gyventi su virusu

Jos teigimu, kol kas dar sunku pasakyti, kaip atsilieps šalyje įvedami karantino sąlygų palengvinimai bendram susirgimų skaičiui, tačiau, akivaizdu, kad visuomenė jau suprato, kaip gyventi su šiuo koronavirusu. 

„Manau, kad mes išmokome jau tam tikrus dalykus: mūsų elgesys leidžia laiku identifikuoti sergančiuosius“, – kalbėjo epidemiologė.

Visgi, teigė ji, Lietuvos visuomenė turėtų būti itin dėmesinga ir atsargi. Ypač, akcentavo D. Razmuvienė, žmonės turėtų gerai įvertinti savo poreikius, tiek švelninamo karantino, tiek artėjančių švenčių, kaip Motinos diena, akivaizdoje. Viruso židinių vis dar yra ir jų, neabejojo epidemiologė, dar gali atsirasti.

„Dar bus naujų židinių, jų yra ir šiandien. Bet jie yra laiku išaiškinami, lokalizuojami – visų priemonių imamasi laiku“, – teigė ji, pridurdama, kad atšaukus judėjimo apribojimus Nemenčinėje, šio miestelio gyventojai turėtų būti šiek tiek atsargesnį nei likusieji šalies gyventojai.

„Mes visi turime būti susirūpinę, nes yra karantinas, bet kadangi Nemenčinė buvo izoliuota visą savaitę ir asmenims ten yra sudarytos sąlygos išsitirti – tai tą reikėtų daryti aktyviau... Rizika šioje lokalioje teritorijoje yra ir gyventojų dėmesys turėtų būti šiek tiek didesnis“, – apibendrino ji.

Nacionalinės visuomenės priežiūros laboratorijos šeštadienio 7 val. duomenimis, Lietuvoje patvirtinta 16 naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų. Per penktadienį ištirtas rekordiškas skaičius ėminių – 7 956 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Epidemiologė ir jaunikliai

Nereikia kreipti dėmesio į tų jauniklių sapaliojimus. Nei jie ką baigę, nei ką išmano. Ekspertų nuomones tokie niekina. Tokių „žinovų" pilnos patvorės. Daugumas jų viename žodyje dvi gramatines klaidas padaro, sakinio suregzti nemoka. O kitus moko.

Apie puotas maro metu

kai Kaune prie staliukų šimtai žmonių linksminsis ir švęs miesto šventę, o toks šventimas taps ir kitų miestų tradicija, tada vasara taps superlinksma... Taigi politika, rinkimai - aukščiau visko, aukščiau net už gyvybę. Studento nuomonė.

Taigi, \\\\\.../////

čia ne kaciulevičius.Atsipeikėkit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS