ES įsigaliojo draudimas naudoti vėžio riziką keliančius tatuiruočių dažų komponentus | KaunoDiena.lt

ES ĮSIGALIOJO DRAUDIMAS NAUDOTI VĖŽIO RIZIKĄ KELIANČIUS TATUIRUOČIŲ DAŽŲ KOMPONENTUS

Europos Sąjungoje antradienį įsigaliojo draudimas naudoti tatuiruočių ir nuolatinio makiažo dažus, kurių sudėtyje esama cheminių medžiagų, galimai didinančių riziką susirgti vėžiu arba galinčių kitaip sutrikdyti sveikatą, pranešė pareigūnai.

Draudimas taikomas pavojingoms medžiagoms, pavyzdžiui, kai kuriems azodažikliams, karcinogeniškiems aromatiniams aminams, policikliniams aromatiniams angliavandeniliams (PAH), metalams ir metanoliui.

„Ribojimas taikomas karcinogeninėms, mutageninėms ir reprotoksinėms medžiagoms, vartoti kosmetikoje uždraustoms medžiagoms, odos sensibilizatoriams, odą ir akis dirginančioms medžiagoms, metalų priemaišoms, aromatiniams aminams ir kai kuriems pigmentams“, – sakoma Europos Komisijos pranešime.

„Europos piliečių sveikatos apsauga – mūsų pirmaeilis rūpestis, o pavojingi chemikalai tatuiruočių dažuose gali kelti susirūpinimą“, – žurnalistams sakė Komisijos atstovė Sonya Gospodinova (Sonia Gospodinova).

Septynios ES šalys – Belgija, Prancūzija, Vokietija, Nyderlandai, Ispanija, Slovėnija ir Švedija – jau anksčiau taikė šiuos suvaržymus nacionaliniu lygiu.

Reglamentas, kuriam prieš pusantrų metų pritarė visos Bendrijos narės, dabar galios visame 27 šalių bloke, taip pat bus taikomas į Europos Sąjungą įvežamoms priemonėms.

Europos Komisijos atstovas Ericas Mameris (Erikas Mameris) sakė, kad dauguma kenksmingų pigmentų ir dažų turi saugesnių pakaitalų.

„Tai atvejais, kai pakaitalų šiuo metu nėra, bus taikomas pereinamasis laikotarpis, kad šakos turėtų laiko rasti alternatyvių sprendinių“, – nurodė jis

Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA) nurodė, kad kai kuriuose tatuiruotėms ir nuolatiniam makiažui skirtuose dažuose esama potencialiai pavojingų medžiagų, galinčių sukelti „odos alergiją ir rimtesnį poveikį sveikatai, pavyzdžiui, genetinių mutacijų arba vėžį“.

Tarnyba pažymėjo, kad dažų pigmentai iš odos gali prasiskverbti į kraują ir paveikti kitus organus, pavyzdžiui, limfmazgius arba kepenis. Be to, šalinant tatuiruotes lazeriu medžiagos gali suskilti į kitus riziką keliančius komponentus ir pasklisti organizme.

„Kadangi tatuiruočių ir nuolatinio makiažo dažuose naudojamos cheminės medžiagos gali visą gyvenimą pasilikti organizme, taip pat yra potencialiai žalingų sudedamųjų dalių ilgalaikio poveikio galimybė“, – sakoma ECHA pranešime.

Dvi pagrindinės šiuo metu pakaitalų neturinčios medžiagos yra tatuiruotėms dažnai vartojami sintetiniai vario ftalocianino dažikliai – „Pigment Blue 15:3“ ir „Pigment Green 7“.

Vokietijos sveikatos apsaugos institucijų duomenimis, abi šios medžiagos gali sukelti šlapimo pūslės vėžį, nors patikimų įrodymų dar nėra sukaupta.

ECHA pažymėjo, kad dėl naujojo ES draudimo mažmenininkai ir vartotojai su kainų didėjimu veikiausiai nesusidurs.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS