Estijoje nustatytas pirmas beždžionių raupų atvejis | KaunoDiena.lt

ESTIJOJE NUSTATYTAS PIRMAS BEŽDŽIONIŲ RAUPŲ ATVEJIS

Estijos Sveikatos departamento infekcinių ligų laboratorijoje antradienį nustatytas pirmasis šalyje susirgimo beždžionių raupais atvejis.

Vidutinio amžiaus vyras užsikrėtė būdamas užsienyje.

Sveikatos departamento žiniomis, užsikrėtęs asmuo Estijoje artimų kontaktų neturėjo.

„Sveikatos departamentas vadovaujasi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir Pasaulio sveikatos organizacijos gairėmis ir rekomendacijomis“, – sakė Sveikatos departamento Infekcinių ligų skyriaus patarėja Irina Dontsenko (Irina Doncenko.

Pasak jos, buvo parengtos ir sveikatos priežiūros darbuotojams perduotos rekomendacijos dėl pacientų, kuriems įtariami beždžionių raupai, gydymo.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nereikia delsti

Mokslininkai jau įrodė, kas juos platina, todėl reikia nedelsiant pradėti juos skiepyti. Lietuvoje jų nėra daug, todėl reikia užkirsti kelią jų plitimui. Ir iš vis reikia užkirsti kelią jų rengiamiems paradams, latviai tą jau padarė.

To anonimas

Galima vadinti ir primatų skiepai. Tų, kurie gyvena instinktais

fas fas

estai vel aplenke
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS