Nutukimo epidemija: ko siūlo imtis PSO ir mūsų medikai? | KaunoDiena.lt

NUTUKIMO EPIDEMIJA: KO SIŪLO IMTIS PSO IR MŪSŲ MEDIKAI?

  • 4

Europoje – nutukimo epidemija, perspėja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Per pastaruosius penkiasdešimt metų nutukimo rodikliai regione išaugo 138 procentais. Lietuvoje situacija irgi nedžiuginanti – šeši iš dešimties turi per daug svorio. Ko siūlo imtis PSO ir mūsų medikai? Apie tai – LNK reportaže.

Drabužių parduotuvės savininkės Genovaitės rankose – 76 dydžio vyriškos kelnės.

„Liemens apimtis 180 cm“, – sakė Genovaitė.

Man atrodo, moterys dabar pradėjo daugiau sportuoti ir jos stengiasi būti sau gražios.

Beveik 30 metų Genovaitė prekiauja didelių dydžių drabužiais ir kasdien bendrauja su papildomų kilogramų turinčiais žmonėmis. 

„Buvo tokia banga, kada visi darėsi skrandžio mažinimo operacijas, valgė visokius papildus. Man atrodo, moterys dabar pradėjo daugiau sportuoti ir jos stengiasi būti sau gražios“, – teigė parduotuvės savininkė Genovaitė Petrulevičienė.

Parinkti figūrai tinkančius drabužius padedanti Genovaitė sako, kad kiekvienas apkūnus žmogus nori būti lieknesnis, bet dalis su savo kilogramais jau susigyveno.

„Jaunos merginos ypač nebijo savo svorio. Jos tiesiog jaučiasi gerai“, – pastebėjo Genovaitė.

Vyrai į nereikalingus kilogramus, anot Genovaitės, reaguoja kitaip.

„Jie dažniau nekreipia dėmesio, nebent jau yra labai daug problemų. Blogai jaučiasi žmonos. Jos nori, kad tie vyrai būtų lieknesni, stengiasi, tai duoda valgyti, tai neduoda“, – juokėsi parduotuvės savininkė.

Genovaitė pastebi, kad pastovių klientų apimtys pasikeitė per pandemiją. Pasivaikščiojimas į virtuvę prie šaldytuvo neatstojo pasivaikščiojimų lauke.

„Plius minus penki kilogramai, bet daugiau to pliuso buvo“, – sakė Genovaitė.

Didesnių drabužių ieško šeši iš dešimties gyventojų – tiek Lietuvoje turi per didelį svorį. Anot sveikatos apsaugos ministro, galvojama, kaip su tuo kovoti.

Mūsų vaikai susiduria su reklama net žaisdami vaizdo žaidimus, jie mato maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, cukraus ir druskos skelbimus.

„Per visuomenės informavimo priemones, kitas sveikos gyvensenos propagavimo priemones. Be abejo, kad tų priemonių imamasi“, – sakė A. Dulkys.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad nutukimo epidemija jau yra visoje Europoje. Per pastaruosius 50 metų nutukimo rodikliai išaugo 138 proc.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Gyvename aplinkoje, kurioje lengvai gauname pigų ir skanų maistą ir kur tikrai lengva visą dieną sėdinėti. Mūsų vaikai susiduria su reklama net žaisdami vaizdo žaidimus, jie mato maisto produktų, kuriuose yra daug riebalų, cukraus ir druskos skelbimus“, – aiškino PSO atstovė Julianne Williams.

PSO siūlo valstybėms stabdyti nutukimo epidemiją apmokestinant saldžius gėrimus, sveikus produktus daryti prieinamesnius, riboti nesveikų produktų reklamą, skirtą vaikams.

Su svorio problemomis turinčiais žmonėmis bendraujanti Genovaitė sako, kad pyragėlio pabranginimas nuo jo neatbaidys. Medikai pritaria: ne vien maistas lemia nutukimą.

„Jeigu aš patiriu daug streso, neišsimiegu, labai nerimauju, tai tie patarimai mažiau valgyti yra visai ne į tą pusę“, – teigė Vilniaus psichikos sveikatos centro gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė.

O nuolatinis aplinkinių baksnojimas į riebalų klostes ant liemens taip pat naudos neduoda.

„Tos tarsi geranoriškos kitų žmonių pastabos „gal tu jau susiimk ir nebevalgyk“, tyrimai rodo, kad veikia priešingai. Kuo daugiau tokių pastabų žmogus išgirsta per savo gyvenimą, ypač jei tai vaikas, tuo didesnė yra svorio didėjimo rizika“, – aiškino A. Jauniškytė-Ingelevičienė.

Anot gydytojos, saldumynų norisi tuomet, kai trūksta miego, todėl negalima numoti net ir į vieną netinkamai išmiegotą naktį.

„Viena nepamiegota naktis sukelia pasekmes, kurioms atstatyti reikia keturių pamiegotų naktų“, – sakė dietologė.

Nutukimas laikomas liga, todėl specialistai pataria neieškoti stebuklingų dietų internete, o kreiptis pagalbos į gydytojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Prie

Prie ko cia milicija jei kolukio karve stimpa tai prie ko cia pso jei zmones persivalgo nebent paskelbti bada gera proga kad zmones netiretu ka valgyti

nekas

mano boba nutuko, negaliu ziuret

Jus cia rimtai

NU VA IR PSO PASIRODE,DABAR NURODYNES KAIP MAITINTIS,TEGUL SPEKULIANTUS SUTVARDO KURIE KISA BET KOKI SUDA,KAD MILIJONUS TIK GAUTI,IR LAI EINA TA PSO NAHU...SU SAVO ANALIZEM!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS