„Eurovaistinės“ vaistininkė pataria, kaip iš tiesų vartoti vitaminą D | KaunoDiena.lt

„EUROVAISTINĖS“ VAISTININKĖ PATARIA, KAIP IŠ TIESŲ VARTOTI VITAMINĄ D

  • 11

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė atskleidžia, kokių rečiau išgirstamų naudų mūsų organizmui turi vitaminas D. Ji pataria, kaip teisingai jį vartoti, bei paneigia dažniausius mitus apie jo poveikį.

Mitas: pasisaviname tik iš saulės

„Lietuvoje sulaukiame per mažai saulės, o vasarą išsiilgę deginimosi neretai ja mėgaujamės be apsaugos priemonių. Net jeigu visus metus pas mus vyrautų vasara, norėdami pasisavinti vitamino D iš saulės, turėtumėme kiekvieną dieną iki 30 minučių laiko praleisti saulėje, ypač 10-16 valandomis. Visgi tokios pastangos gauti vitamino D iš saulės skatina ne tik greitesnį odos senėjimą bei pigmentines dėmes, bet ir padidina odos vėžio riziką“, – pasakoja J. Aleknienė.

Mitas: užtektinai gauname iš maisto

„Eurovaistinės“ vaistininkė pasakoja, kad norint pasisavinti vitaminą D, jį pirmiausia reikėtų vartoti valgio metu, kadangi šis yra tirpus riebaluose. Riebi žuvis, kiaušiniai, grybai ir natūralus jogurtas turi daug sočiųjų riebalų, dėl ko juos valgant geriau įsisavinimas vartojamas vitaminas D. Visgi vien iš maisto mes šio vitamino pasisaviname vos iki 10 proc. Tokie maisto produktai tampa kur kas veiksmingesni tik tada, kai vitaminą D vartojame kartu su jais, bet ne atskirai“, – pasakoja J. Aleknienė.

Mitas: kuo daugiau – tuo geriau

„Per didelis vitamino D kiekis gali sukelti sveikatos problemų. Perdozavus gali atsirasti tokie simptomai kaip apetito praradimas, vidurių užkietėjimas, troškulys, dezorientacija, galvos svaigimas, nuovargis, pykinimas ir vėmimas, raumenų silpnumas, pakilęs kraujo spaudimas. Taip pat gali sutrikti kepenų ir virškinamojo trakto veikla. Todėl prieš vartojant vitaminą D patariama pasitikrinti jo kiekį kraujyje ir dėl vartojimo pasitarti su gydytoju arba vaistininku“, – pataria J. Aleknienė.

GALERIJA

  • „Eurovaistinės“ vaistininkė pataria, kaip iš tiesų vartoti vitaminą D
„Eurovaistinės“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Petras Kurmelis

O tai kaip vartoti ir neparašė... Gal kokiam kitam straipsnyje...

Adomas

Vaistininkė patarė kaip ištiesų reikia vartoti vitaminą D: reikia pasitarti su gydytoju ar vaistininku...

Vikte

Niekada tokio vitamino nevartojau ir sciu dievui gyva ir nevartosiu man jue jazkokie nepatikimi nes perdaug brukami zmonens reiskia nieko gero
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS