EVA: nėra duomenų, jog miu mutacija gali aplenkti dominuojančią COVID-19 delta atmainą | KaunoDiena.lt

EVA: NĖRA DUOMENŲ, JOG MIU MUTACIJA GALI APLENKTI DOMINUOJANČIĄ COVID-19 DELTA ATMAINĄ

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį pareiškė, kad koronaviruso atmaina, žinoma kaip miu variantas, gali kelti susirūpinimą, nors kol kas nėra duomenų, rodančių kad jis išstums dominuojančią delta padermę.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) miu atmainą, pirmąkart aptiktą sausį Kolumbijoje ir mokslininkų vadinamą B.1.621, anksčiau šį mėnesį priskyrė prie „susidomėjimą keliančių atmainų“.

Nors EVA daugiausia dėmesio skiria itin užkrečiamai delta atmainai, ji „tiria ir kitas galinčias plisti atmainas, tokias kaip lambda variantas (aptiktas Peru) ir neseniai aptiktą miu variantą“, – per spaudos konferenciją sakė agentūros vakcinų strategijos vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris).

„Miu gali kelti didesnį susirūpinimą, nes jis gali demonstruoti išaugusio imuninio atsako vengimo potencialą“, – pridūrė jis.

Amsterdame įsikūrusi priežiūros institucija, tikrinanti vaistus 27 ES valstybių narių rinkoms, aptars su vakcinų kūrėjais dabartinių skiepų veiksmingumą grumiantis su miu atmaina, pažymėjo ekspertas.

„Tačiau turiu pasakyti, kad kol kas neturime duomenų, kurie rodytų, kad miu variantas taip smarkiai plinta, taip pat, ar jis turės kokią nors galimybę išstumti delta variantą kaip dominuojančią atmainą“, – pažymėjo M. Cavaleri.

Visi virusai, įskaitant COVID-19 sukeliantį SARS-CoV-2, laikui bėgant mutuoja ir dauguma mutacijų labai nedaug pakeičia arba išvis nepakeičia viruso savybių.

Tačiau kai kurios mutacijos gali reikšmingai pakeisti viruso savybes, įskaitant užkrečiamumą, jo sukeliamos ligos sunkumą ir atsparumą vakcinoms, vaistams bei kitoms priemonėms.

PSO šiuo metu prie „susidomėjimą keliančių atmainų“ priskiria keturias SARS-CoV-2 atmainas, tarp jų alfa, plintančią 193 šalyse, ir delta, esančią 170 valstybėse.

Penkias atmainas, įskaitant miu, būtina stebėti.

Kolumbijoje pirmą kartą aptikta miu atmaina jau yra išplitusi į kitas Pietų Amerikos šalis ir Europą.

PSO nurodo, kad šios atmainos atvejų pasaulyje dabar sumažėjo ir yra mažiau nei 0,1 proc., vertinant atvejus, kai atliekama sekoskaita. Tačiau Kolumbijoje miu atvejų yra 39 procentai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS