A. Fauci: omikron atmaina „beveik tikrai“ nėra pavojingesnė už delta | KaunoDiena.lt

A. FAUCI: OMIKRON ATMAINA „BEVEIK TIKRAI“ NĖRA PAVOJINGESNĖ UŽ DELTA

Vyriausiasis JAV mokslininkas Anthony Fauci antradienį sakė, kad nors naujosios COVID-19 omikron atmainos pavojingumo laipsnis bus nustatytas tik po kelių savaičių, pirmieji požymiai rodo, kad ji nėra sunkesnė už ankstesnes atmainas, o galbūt – net lengvesnė.

Prezidento Joe Bideno vyriausiasis patarėjas medicinos klausimais, kalbėdamas su AFP, suskirstė žinomus ir nežinomus faktus apie omikron į tris pagrindines sritis: užkrečiamumą, gebėjimą išvengti imuniteto po ankstesnių infekcijų ir vakcinų bei ligos sunkumą.

Naujasis variantas yra „akivaizdžiai labai užkrečiamas“, tikėtina, kad labiau nei šiuo metu pasaulyje vyraujanti delta atmaina, sakė A. Fauci. Visame pasaulyje sukaupti epidemiologiniai duomenys taip pat rodo, kad omikron atmaina dažniau užsikrečiama pakartotinai.

A. Fauci, ilgametis Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto (NIAID) direktorius, teigė, kad laboratoriniai eksperimentai, kurių metu bus tikrinamas dabartinių vakcinų antikūnų stiprumas omikron atžvilgiu, turėtų būti atlikti „per artimiausias kelias dienas ar savaitę“.

Apie ligos sunkumą A. Fauci sakė, kad „beveik neabejotinai ji nėra sunkesnė nei delta“.

„Yra tam tikrų prielaidų, kad liga gali būti net lengvesnė, nes kai kuriose Pietų Afrikoje stebėtose populiacijose infekcijų ir hospitalizacijų skaičiaus santykis yra mažesnis nei delta atveju“.

Tačiau jis pridūrė, kad svarbu neinterpretuoti šių duomenų pernelyg plačiai, nes stebimos populiacijos yra jaunos ir joms rečiau reikia hospitalizacijos.

„Manau, kad Pietų Afrikoje tai turėtų paaiškėti per porą savaičių, – sakė jis. – Kai užsikrėtimo atvejų padaugės visame likusiame pasaulyje, gali prireikti daugiau laiko, kad pamatytume, koks yra sunkumo lygis“.

A. Fauci teigė, kad virusas, kuris yra labiau užkrečiamas, bet nesukelia sunkesnių ligų, hospitalizacijų ir mirčių bangos, yra „geriausias scenarijus“.

„Blogiausias scenarijus būtų tada, jei jis būtų ne tik labai užkrečiamas, bet ir sukeltų sunkią ligą, o tada kiltų dar viena infekcijų banga, kurią nebūtinai nuslopintų vakcinos ar ankstesnės žmonių infekcijos, – pridūrė jis. – Nemanau, kad įvyks blogiausias scenarijus, bet niekada negali žinoti“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Taiva

Dulky ar isgirdai medika? Isvadas pasydaryk pats o neklausk piso ka darom?

Anonimas

Pandemija irgi beveik tikra...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS