Galvos skausmą galima gydyti ir be vaistų | KaunoDiena.lt

GALVOS SKAUSMĄ GALIMA GYDYTI IR BE VAISTŲ

  • 2

Dažnas esame patyrę iki kūno gelmių įsismelkiantį galvos skausmą. Ką tokiu atveju darome? Žinoma, geriame greitai veikiančias tabletes nuo skausmo. Kineziterapeutė Jolita Gelūnaitė įsitikinusi – galvos skausmą galima gydyti ir be vaistų.

Galvos skausmo tipai

Galvos skausmas kankina net 47 proc. žmonių populiacijos. Daugelis galvos skausmų yra nežalingi ir praeina palaipsniui. Tačiau dažnesni vidutiniai ir stiprūs galvos skausmai gali turėti įtakos kasdienei veiklai bei gyvenimo kokybei.

Galvos skausmo tipai: įtampos, cervikogeninis, arba susijęs su kaklo raumenimis, migrenos, antrinis galvos skausmas, atsirandantis dėl esamos būklės (karščiavimo, infekcinės ligos, sinusų sutrikimo arba retais atvejais – naviko ar sunkesnės ligos), nepatikslinti galvos skausmai.

Dažniausias – įtampos skausmas

Dažniausias galvos skausmas, kurį patiria paaugliai ir suaugusieji, yra įtampos galvos skausmas, dar vadinamas su stresu susijusiu galvos skausmu.

Jis atsiranda tada, kai galvos ir kaklo raumenys tampa įtempti arba susitraukia. Paprastai skausmas prasideda nugarinėje dalyje, eina į viršų ir dažniausiai sukelia diskomfortą už akių. Skausmas kartais gali būti jaučiamas skruostuose arba žandikaulyje.

Daugelis žmonių įtampos galvos skausmą lygina su labai aptemptos skrybėlės ar kepurės nešiojimu.

Įtampos galvos skausmas gali atsirasti dėl kelių priežasčių: padidėjusio streso, nuovargio, netaisyklingos laikysenos, kaklo ar žandikaulio problemų, nerimo, depresijos, artrito.

Tarptautinės galvos skausmo draugijos duomenimis, yra keturiolika pirminių ir antrinių galvos skausmo sutrikimų. Pavyzdžiui, kai kuriuos galvos skausmus sukelia migrena, kaklo ar galvos trauma, žandikaulio problemos, kaklo disfunkcija ir įtampa.

Kineziterapija gali padėti

Jei šiuo metu kenčiate galvos skausmą, atsakykite į šiuos klausimus. Tai padės įsivertinti, ar kineziterapija gali padėti sumažinti jaučiamą skausmą.

Ar dažnai pabundu jausdamas galvos skausmą? Skauda galvą ilgai sėdint prie kompiuterio? Jaučiu kaklo skausmą? Sustingimą ar kartu ir galvos skausmą? Naktį griežiu dantimis? Paspaudus kaklo, viršutinės nugaros dalies ir pečių raumenis jaučiu skausmingus taškus? Žandikaulis ir pečiai suspaudžiami patyrus stresą ar ilgai dirbant? Sėdžiu didžiąją dienos dalį?

Jei į bent vieną iš šių klausimų atsakėte teigiamai, kineziterapija yra jums tinkamas pasirinkimas, jeigu skauda galvą.

Dabar atsakykite į klausimus apie jūsų sveikatos istoriją ir kaip tai susiję su nuolatiniais galvos skausmais. Ar patyrėte "Whiplash" traumą transporto priemonės avarijos metu? Galvos traumą: griuvimą ar smegenų sukrėtimą? Kaklo, pečių, veido ar galvos operaciją? Galvos svaigimo epizodų? Nuolatinį kaklo skausmą?

Jei į bet kurį iš šių klausimų atsakėte teigiamai, kineziterapija, kai skauda galvą, yra tinkamas žingsnis. Šie klausimai gali padėti nustatyti, kokio tipo skausmą jaučiate – cervikogeninį ar įtampos. Jaučiant tiek vieną, tiek kitą galvos skausmą, būtina kreiptis į kineziterapeutą – taikant manualinę terapiją ir pratimus galima tikėtis pagerėjimo arba visiško skausmo atsikratymo.

Kineziterapija, priešingai nei vaistai, sumažina galvos skausmo tikimybę ateityje, nes pašalinama problemą sukėlusi priežastis.

Kaip gydoma?

"Kineziterapeuto gydymo planą, skirtą galvos skausmui mažinti, gali sudaryti kelios dalys. Pirma, manualinės terapijos taikymas. Įrodyta, kad manualinės technikos yra skirtos sąnarių ir raumenų sustingimui palengvinti, galvos ir kaklo mobilumui padidinti, raumenų įtampai ir spazmams sumažinti bei raumenų veiklai pagerinti, – teigia kineziterapeutė J.Gelūnaitė. – Antra, pratimai. Tyrimai parodė, kad įvairūs pratimai sumažina skausmą ir uždegimą, pagerina ištvermę ir skatina bendrą gijimą. Be atliekamų pratimų su specialistu, individuali pratimų programa namuose yra esminė gydymo plano dalis. Trečia, mokymas. Nustatyta, kad mokymo strategijos padeda sumažinti galvos skausmo sunkumą ir (arba) dažnumą. Šios strategijos apima labai individualizuotų veiksnių – mitybos, miego, judėjimo ir laikysenos įpročių, streso indikatorių, vandens kiekio – nustatymą. Veiksmingos simptomų palengvinimo strategijos taip pat apima įvairias atsipalaidavimo technikas."

Per pirmąjį apsilankymą specialistas įvertins jūsų būklę ir surinks gydymo planui sudaryti reikalingą informaciją. Jums bus pateikiami klausimai apie buvusias kaklo, galvos, žandikaulio ir (arba) nugaros traumas, skausmo vietą, be kitų simptomų, kurie patiriami.

Kineziterapeutas atliks laikysenos tyrimą, raumenų jėgos ir pojūčių testus, kaklo, pečių ir kitų svarbių kūno dalių judesių amplitudės matavimus bei manualinę terapiją kaklo sąnarių ir raumenų judrumui nustatyti.

Kineziterapija ar vaistai?

Manoma, kad septyni iš dešimties žmonių kasmet patiria galvos skausmą. Vaistai galvos skausmą tik numalšina.

"Vaistus nuo skausmo būtų galima pavadinti pleistrais, kurie tuo momentu staigiai pašalina skausmą, tačiau problemos nesprendžia. Svarbu suprasti, kad dažnai vartojant vaistus gali išsivystyti priklausomybė, o tai ateityje sukels kitų su sveikata susijusių problemų", – įspėja kineziterapeutė.

Kineziterapija, priešingai nei vaistai, sumažina galvos skausmo tikimybę ateityje, nes pašalinama problemą sukėlusi priežastis. Su stresu susiję galvos skausmai taip pat dažnai siejami su įtampa, o migreninių galvos skausmų gali atsirasti dėl hormonų disbalanso ar maistinių medžiagų trūkumo.

Pasak J.Gelūnaitės, tikslingas masažas ir tempimas gali sumažinti kaklo, nugaros, pečių įtampą – tai gali palengvinti įtampos galvos skausmą.

"Galite pradėti mažinti galvos skausmą taikydami kelias paprastas strategijas. Gerti daugiau vandens – tai padės sumažinti dehidratacijos riziką, kuri, kaip ir kiti mitybos trūkumai, dažnai sukelia nemalonų galvos skausmą. Į savo kasdienę darbotvarkę nepamirškite įtraukti ir fizinio aktyvumo, kasdien atlikite nors keliolikos minučių mankštą. Jei nuolat vargina galvos skausmas, nedvejokite ir kreipkitės į gydytoją", – pataria kineziterapeutė.

Kompleksiškai: be atliekamų pratimų su specialistu, individuali pratimų programa namuose yra esminė gydymo plano dalis.

Įrodyta, kad kineziterapija padeda:

• sumažinti arba pašalinti galvos skausmo intensyvumą, dažnumą ir trukmę,

• sumažinti vaistų vartojimą,

• pagerinti funkciją ir mobilumą,

• pagerinti kaklo judesius,

• pagerinti gyvenimo kokybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kauno diena

nenustoja stebint savo pezalais, kaip diena taip durnesni straipsniai. Žurnalistinis bankrotas.

Bedarbis tapo ...........

ieško aukų kišene pastorinti - tada ir jam pačiam galva neskaudes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS