Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės | KaunoDiena.lt

GYDYTOJA IR TV LAIDOS VEDĖJA – APIE VAISTUS NUO BAIMĖS

"Teigiamos emocijos, požiūris, pozityvumas labai prisideda prie bendros sveikatos", – neabejoja nosies, ausų ir gerklės ligų gydytoja Aistė Paškonienė, kuri neseniai tapo ir TV3 laidos "Sveikata.lt" naująja vedėja. Ji pasakoja apie baimes ir naujus požiūrius, kurie lydi mus šių dienų sveikatos pasaulyje.

Kalbėti paprastai – kasdienybė

Gydytojai A.Paškonienei galimybė pamatyti televizijos virtuvę iš vidaus – nekasdienė patirtis.

"Žinoma, kad buvo baimės ir nerimo, iš pradžių kamerų bijojau, bet kas nebijo pirmaisiais kartais? Iš vidaus viskas atrodo visiškai kitaip, negu paprastas žmogus, žiūrėdamas laidą, kai viskas jau padaryta, susidaro įspūdį. Ir dublių ne vienas buvo, ir kartoti reikėjo, keturis kartus persirengti, nes per vieną dieną filmuojamos kelios laidos, todėl reikia, kad būtų skirtingas įvaizdis", – pirmąja patirtimi vedant laidą dalijasi ji.

"Nelengva. Turi būti įsigilinęs į temą ir klausytis, ką pašnekovai kalba.  Kadangi vedi visą laidą, tai ir visa atsakomybė gula ant tavo pečių. Pokalbis turi būti įdomus, naudingas, suprantamas. Visko būna: ir laidos pašnekovai užsikerta, man reikia juos raminti, o ir pati drebu", – su šypsena pasakoja medikė.

Laidos tikslas – apie ligas ir sveiką gyvenseną kalbėti visiems suprantama kalba. A.Paškonienė sutinka, kad visuomenė iš tiesų  įsivaizduoja, jog medikai kalba sudėtingais terminais.

"Tarpusavyje – taip, mes kalbamės vartodami tam tikras sąvokas, tarptautines frazes. Mes vieni kitus suprantame, bet darbe turbūt dažniau tenka kalbėti paprasčiau ir suprantamiau, nes pacientai yra paprasti žmonės, su kuriais ir reikia paprastai kalbėti. Tai nelengva, bet tai mūsų kasdienybė", – pripažįsta gydytoja.

"Mūsų studentams, rezidentams taip pat turime pasakoti kuo paprasčiau, nors mums ta informacija, kiek aš atsimenu, būdavo pateikiama gana sudėtingai. Pasimokome, o gyvenimas parodo", – priduria ji.

Daugiau dėmesio sau

Nosies, ausų ir gerklės ligų gydytoja A.Paškonienė specializuojasi dar siauresnėje srityje – otoneurologijoje. Ji diagnozuoja ir gydo su galvos svaigimu susijusius sutrikimus. Pasak jos, kur kas platesnis "Sveikata.lt" temų spektras ir pačią skatina domėtis įvairiausiomis ligomis bei medicinos naujienomis – ne tik įprastomis jos specializacijai.

Džiugu, kad žmonės į save kreipia daugiau dėmesio ir labiau akcentuoja savo gyvenimo būdą, emocijas, sveikatą.

"Dabar visi susitelkę į pandemiją. Kai gripo sezonas, visi susitelkia į gripo sezoną. Tačiau kiekvieną žmogų kamuoja atskiros problemos, ir jam aktuali jo liga", – apie tai, kas šiandien domina savo sveikata besirūpinančius žmones, pasakoja gydytoja.

Ji pastebi, kad žmonės išties pradėjo daugiau rūpintis savimi. "Ne tik gydytis susirgus, bet ir skirti daugiau dėmesio ligų profilaktikai. Yra daug ir įvairios, nors ne visada teisingos informacijos apie mitybą. Vien pažiūrėjus, kiek informacijos apie sveiką gyvenseną yra spaudoje, televizijoje, kiek laidų kuriama, galima suprasti, kad to reikia", – neabejoja A.Paškonienė.

"Džiugu, kad žmonės į save kreipia daugiau dėmesio ir labiau akcentuoja savo gyvenimo būdą, emocijas, sveikatą", – tęsia ji.

Kartu su COVID-19 sveikatos diskurse atsirado naujų požiūrių, tačiau greta jų žengia ir baimė. "Žmonės yra įbauginti. Anksčiau onkologinės ligos, ūmios ligos, kaip infarktai ir insultai, labai gąsdindavo, o dabar staiga atsirado COVID-19 – virusas, nuo kurio tiek daug žmonių miršta. Tampame atsargesni, bet šis atsargumas yra susijęs su didesne baime. Tikrai daug nežinomybės, jaučiamas didesnis pacientų nerimas", – pripažįsta medikė.

"Yra situacija ir turime surasti sprendimo būdą. Aš manau, kad blaivus mąstymas, logika ir didesnis susitelkimas padės tai išgyventi", – viliasi "Sveikata.lt" laidos vedėja.

Aktyvūs pasirinkimai

A.Paškonienė pati renkasi aktyvią gyvenseną. Šalia gydytojos, dėstytojos, mamos pareigų ji randa laiko ir sportiniams šokiams. Medikė sako, kad tai ir hobis, ir jos gyvenimo būdas.

"Jeigu jau esi šokęs kurį laiką, be šokio nebegali – aišku, jei sveikata leidžia. Šoku ne tokiu pajėgumu, kaip prieš dešimt metų, bet šokis yra mano gyvenime. Būtent ši veikla sporto ir emocine prasme mane ir motyvuoja, ir atpalaiduoja, ir kuo daugiau darau, tuo daugiau padarau", – pasakoja A.Paškonienė.

"Šokis yra sritis, kurioje aš tikrai nusiraminu, nes per šokio pamokas pamirštu visą įtampą, kasdienybę. Daugiau negu dešimt metų žaidžiau tenisą, dalyvaudavau varžybose, bet viskas pasisuko šokio ritmu", – priduria gydytoja.

Ji neabejoja – vieni dvasinę pusiausvyrą atranda megzdami, kiti – judėdami, o visa tai priklauso nuo individualaus žmogaus požiūrio ir gyvenimo būdo. "Aš kitokio savo gyvenimo neįsivaizduoju. Nuo pat mažumės buvau vedžiojama į būrelius, užsiėmiau lengvąja atletika, todėl aktyvi veikla man labiau prie širdies", – atvirauja A.Paškonienė.

"Negali visi būti sportininkais ar šokėjais. Yra žmonių, kurie leidžia lasivalaikį vaikščiodami miške ir jiems tai suteikia gerų emocijų. Teigiamos emocijos, paties požiūris, pozityvumas labai pridideda prie bendros sveikatos", – įsitikinusi ji.

GALERIJA

  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
  • Gydytoja ir TV laidos vedėja – apie vaistus nuo baimės
M. Endriuškos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS