Gydytojai įspėja: šių organizmo ženklų svarbos nuvertinti neįmanoma! | KaunoDiena.lt

GYDYTOJAI ĮSPĖJA: ŠIŲ ORGANIZMO ŽENKLŲ SVARBOS NUVERTINTI NEĮMANOMA!

  • 0

Užsukti į gydymo įstaigas trukdo ne tik įtemptas gyvenimo tempas, bet ir baimė išgirsti blogą diagnozę.

Reguliarūs sveikatos patikrinimai dar nepasirodžius simptomams yra geriausias būdas išvengti pavojingų sveikatos pakitimų, o įvairių tyrimų vengimas kelia grėsmę ne tik gyvenimo kokybei, bet ir gyvybei.

Apie tai, kokie tyrimai bei gydymo metodai žmones labiausiai gąsdina ir kelia jiems nerimą, pasakoja pažangios medicinos klinikos „Biofirst“ gydytojai.

Apgamų pakitimai vasarą – susirūpinti ar ignoruoti?

Silvija Kontautienė, medicinos mokslų daktarė, dermatovenerologė:

Pigmentiniai apgamai yra gerybiniai odos navikai, kuriuos formuoja pigmentinės odos ląstelės melanocitai. Atsiradus šių ląstelių pokyčių, iš pigmentinių apgamų gali formuotis piktybiniai odos navikai – odos melanomos. Dažniausia pigmentinių apgamų pokyčių priežastis – tiek stiprus trumpalaikis, tiek mažesnio intensyvumo ilgalaikis saulės ultravioletinių spindulių poveikis. Kuo anksčiau nustatomi apgamo pokyčiai ar įtariama odos melanoma, tuo gydytojo pagalba yra efektyvesnė.

„Biofirst“ klinikoje pigmentiniai apgamai vertinami atliekant klinikinį tyrimą ir dermatoskopinį tyrimą pažangiu skaitmeniniu „Visiomed Microderm F80“ videodermatoskopu, leidžiančiu atlikti detalią odos darinių analizę, padidinant vaizdą nuo 20 iki 80 kartų, dokumentuoti odos darinių pokyčius. Jei apgamas pakitęs ar įtariama odos melanoma, rekomenduojamas chirurginis šalinimas ekscizija. Jeigu nepiktybinis darinys yra dažnai traumuojamas (skutantis arba tiesiog trinant apgamą drabužiais), jį rekomenduojama šalinti. Nepakitusių ir netraumuojamų apgamų šalinti nebūtina, nebent dėl estetinių priežasčių, ypač kai jie yra matomoje kūno odos vietoje. Tam pasitelkiamas paprastas ir neskausmingas apgamų šalinimas „MCL 31 Dermablate Superfractional“ lazeriu.

Prostatos sveikata svarbi įvairaus amžiaus vyrams

Aivaras Jonas Matjošaitis, medicinos mokslų daktaras, urologas:

Prostata – tai 3 cm ilgio liauka, gaminanti sekretą, būtiną sveikos sėklos gamybai. Būnant jauno amžiaus prostata yra kaip abrikosas, kuris su amžiumi didėja ir virsta į apelsiną. Padidėjusi prostata pradeda spausti šlapimo kanalą ir dėl to atsiranda šlapinimosi sutrikimų: susilpnėjusi šlapimo srovė, naktinis šlapinimasis, nevisiško pasišlapinimo jausmas, lašnojimas, nutrūkstanti šlapimo srovė, sunkumas atitolinti norą šlapintis, šlapimo nelaikymas ir kt. Šie simptomai kamuoja nemažai vyrų; daugelis susirūpina vėlai, kai urologinės ligos būna pažengusios.

Svarbu neužsiimti savigyda, nes simptomus gali sukelti ne vien padidėjusi prostata, bet ir daugybė kitų ligų.

Suprantama, kad prostatos tema apskritai nėra maloni, tačiau reguliarus sveikatos tikrinimasis gali padėti užbėgti įvykiams už akių. Svarbu neužsiimti savigyda, nes išvardytus simptomus gali sukelti ne vien padidėjusi prostata, bet ir daugybė kitų ligų: prostatos uždegimas, prostatos vėžys, šlapimo pūslės vėžys ar akmenys, apyvarpės susiaurėjimas, šlaplės susiaurėjimas ir kai kurie neurologiniai susirgimai. Prostata produkuoja svarbias sudėtines spermos dalis, todėl visa tai svarbu ne tik pačiam vyrui, bet ir jo moteriai, su kuria jis ketina susilaukti vaikų arba tiesiog mėgautis kokybišku seksualiniu gyvenimu. Jeigu vyras nesutinka pasitikrinti dėl savęs, juos galėtų paskatinti mylima moteris.

Skydliaukė: kodėl šis mažas organas yra toks svarbus?

Gintautė Šapokaitė, gydytoja endokrinologė:

Skydliaukės veikla itin svarbi organizmui, nes tai pagrindinis organas, sugebantis iš aplinkos paimti jodą ir panaudoti jį hormonų, reguliuojančių organizmo medžiagų apykaitą, sintezei. Neatsitiktinai ji dar vadinama grožio liauka, nes išsiderinus skydliaukės veiklai sutrinka miegas, auga svoris, vysta oda, pakrinka žmogaus nervų sistema. Skydliaukės sutrikimai diagnozuojami kas penktam Lietuvos gyventojui, dažniau moterims. Hormonų pokyčiai prieš menopauzę (taip pat nėštumo, brendimo ar žindymo laikotarpiu) dažnai tampa skydliaukės veiklos sutrikimų priežastimi. Vienintelis mano patarimas, ką daryti norint išvengti skydliaukės problemų, – tikrintis profilaktiškai, ypač tiems, kurių šeimoje yra sergančiųjų ar sirgusiųjų skydliaukės ligomis. Tiriant kraują nustačius svarbių rodiklių nukrypimą nuo normos, reikėtų kreiptis į gydytoją endokrinologą, kuris nustatys, kokių tolesnių tyrimų reikia. Ypač svarbus skydliaukės tyrimas ultragarsu, nes jo metu įvertinama skydliaukės struktūra, mazginiai ir židininiai pakitimai, kraujotaka, pakitimai, atsiradę skydliaukės audinyje gydymo metu.

„Biofirst“ kliniką rasite adresu: Studentų g. 37, Kaunas. Registruotis tel. +370 686 40 115. Daugiau informacijos: www.bioklinika.lt, e.paštas info@bioklinika.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS