Higienos instituto duomenys: ketvirtadalis moksleivių nutukę | KaunoDiena.lt

HIGIENOS INSTITUTO DUOMENYS: KETVIRTADALIS MOKSLEIVIŲ NUTUKĘ

  • 3

Maždaug dešimtadalis ikimokyklinukų ir ketvirtadalis moksleivių yra nutukę, rodo Higienos instituto penktadienį paskelbti duomenys.

Institutas pirmą kartą skelbia ne tik mokinių, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikų sveikatos rodiklius, kurie susisteminti remiantis 2020–2021 metų Mokinio sveikatos pažymėjimo duomenimis.

Pranešime teigiama, kad apie 63 proc. ikimokyklinukų ir mokyklinio amžiaus vaikų buvo normalaus kūno svorio. Per didelio svorio (antsvoris ir nutukimas) 2–6 metų vaikų dalis sudarė dešimtadalį, o vyresnių, 7–17 metų mokinių, – ketvirtadalį.

Remiantis duomenų analize, ikimokyklinio amžiaus vaikų dantys yra tris kartus sveikesni, palyginus su 7–17 m. amžiaus mokiniais. Pastarųjų amžiaus grupėje sveikus dantis turi penktadalis mokinių. 

Vaikų fizinis pajėgumas yra itin aukštas ir siekia 99,4 proc. tarp ikimokyklinio amžiaus vaikų bei 96,7 proc. tarp moksleivių. Vaikai turi nedidelių sveikatos sutrikimų – nedidelio laipsnio regos sutrikimų, netaisyklingą laikyseną ir pan.

Ikimokyklinukams, kaip skelbia Higienos institutas, dažniau nei vyresniems mokiniams nustatomos bendros rekomendacijos dėl alergenų ir pritaikytos mitybos ugdymo įstaigose.

2020–2021 metų profilaktinio sveikatos patikrinimo metu tam tikros rekomendacijos nustatytos 13,2 proc. ikimokyklinio vaikų. Kiek daugiau kaip dešimtadalis jų turi vengti alergenų, maždaug tiek pat vaikų turi gauti pritaikytą maitinimą, 5 proc. ikimokyklinukų reikia pritaikytos sėdėjimo vietos. Kiek daugiau kaip 4 proc. tokio amžiaus vaikų turi skubios pagalbos poreikį.

Mokyklinio amžiaus vaikų skaičius, kuriems reikalingos minėtos rekomendacijos, trimis procentais mažesnis.

7,8 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų ir apie 12 proc. moksleivių nurodomos specialios rekomendacijos, susijusios su sveikatos sutrikimais. Apie dešimtadaliui ikimokyklinukų diagnozuoti kalbos išraiškos sutikimai, 7 proc. atopinis dermatitas, esama sergančiųjų alergine astma.

Penktadaliui moksleivių diagnozuota trumparegystė, jiems taip pat diagnozuotas astigmatizmas (6,4 proc.), alerginė astma (4,9 proc.).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

1. Nereikia vaikų skiepyti (rega nuo ospos skiepų (tėvų); alergenai ir astma nuo skiepų ir dabartinio maisto); 2. Kiemelėmis žarnynę pasirūpinti (ypač jei sirgo Covid). 3. Maisto ir vandens kokybė kiek įmanoma pasirūpinti, geriau natūraliais iš kaimo (jei įmanoma). 4. Gydimas: klasikinis homeopatas ir kraniosokralinis osteopatas.

Nes ryja

Coca cola čipsai ir kitus šudus.

4

Nuo pat gimimo visokie karantinai, dezinfekcijos, kaukes, apribojama sunaikino žmonių sveikata ir gyvenimus, visus daro invalidais ir viskas dėl to kad valdžioje sėdi tik vieni idiotai, kuriems rūpi tik jų šilta vieta ir baimė kad gali ją prarasti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS