Inesos patirtis ligoninėje: dėl COVID-19 testo jaučiausi kaip nusikaltėlė | KaunoDiena.lt

INESOS PATIRTIS LIGONINĖJE: DĖL COVID-19 TESTO JAUČIAUSI KAIP NUSIKALTĖLĖ

Apsilankymą didmiesčio ligoninės Skubios pagalbos skyriuje Inesa atsimins dar ilgai. Nepakeliamas skausmas, ilgos laukimo valandos, COVID-19 testas ir jausmas, kad tol, kol testo atsakymas nežinomas – tu esi nusikaltėlė.

„Skausmai netikėtai užklupo namuose. Į Skubios pagalbos skyrių mane atvežė apsirengusią chalatu. Šokas, kuris ištiko, skausmas, neviltis – jausmai buvo netikėti. Dėl COVID-19 situacijos neįleido mano vyro. Dar didesnė baimė pasidaro, kai esi viena. Nuliūdino viso personalo šaltumas, atmestinumas ar neturėjimas jausmų kito skausmui, empatija“, – skaudžią patirtį prisiminė moteris.

Buvo labai baisu – laikas ėjo, o aš nežinojau, kas dedasi mano viduje, nes skausmas vis didėjo. Aš tiesiog verkiau.

Nors skausmai, kaip atviravo Inesa, buvo nepakeliami, personalas suteikti pagalbą neskubėjo. „Atvežė, paliko ir pasakė sėdėti neįgaliojo vežimėlyje. O sėdėti aš negalėjau – buvo veriantis skausmas. Niekas nepasiūlė atsigulti, niekas nepaklausė, ar man reikia nuskausminamųjų vaistų. Pati išsiropščiau ir atsiguliau ant šalia buvusios lovos. Visi aplink vaikščiojo. Girdėjau, kaip aplink geriama kava, linksmus personalo pokalbius. Buvo skaudu – tu nežinai, kas tau vyksta, tu esi vienas, neturi telefono“, – pasakojo moteris.

Ilgos laukimo valandos kėlė neviltį

Pasak Inesos, priėmimo skyriuje tuo metu nebuvo daug pacientų. „Už užuolaidėlės gulėjo viena moteris. Aš mačiau tik daug personalo. Man paėmė kraujo tyrimą. Nors vaikščioti buvo itin skausminga – man liepė nueiti į tualetą. Ir vėl pasodino į vežimėlį. Teko be leidimo ir vėl ropštis į šalia buvusią lovą. Taip kankinausi virš valandos. Buvo labai baisu – laikas ėjo, o aš nežinojau, kas dedasi mano viduje, nes skausmas vis didėjo. Aš tiesiog verkiau“, – siaubingą patirtį prisiminė Inesa.

„Galiausiai priėjo chirurgas ir paklausė, iš kur esu, lyg tai būtų esminis klausimas šioje situacijoje. Išsigandau – aš juk iš Klaipėdos užmiesčio, tikriausiai mane atvežė ne į tą ligoninę. Su dideliu išgąsčiu, pagalvojusi, kad teks važiuoti į kitą ligoninę, atsakiau, kad esu iš Triušelių kaimo. Jis paklausė, kodėl esu su chalatu ir kodėl verkiu. Atsakiau, kad man labai skauda. Ir tada jis pasiūlė nuskausminamųjų vaistų“, – netikėtą chirurgo klausimą prisiminė moteris.

Shutterstock nuotr.

Medikas suleido Inesai vaistų, apžiūrėjo ir nusiuntė į ginekologijos skyrių. „Ten aš vėl laukiau. Po maždaug 3 valandų nuo greitosios pagalbos medikų iškvietimo mane apžiūrėjo ginekologė. Nustatė, kad kraujas bėga į pilvą ir todėl kenčiu tokius didelius skausmus. Daktarė nusprendė, kad mane reikės guldyti į ligoninę ir tada buvo paimtas COVID-19 tyrimas“, – pasakojo Inesa.

Kol laukė koronaviruso tyrimo rezultatų, moteris buvo paguldyta į izoliacijos palatą. „Man labiausiai gaila dėl tokio vykstančio streso aplinkoje dėl koronaviruso. Perdėta panika, visi taip bijo, atrodo, kad kitos ligos nėra. Vidinis kraujavimas jaunai moteriai yra tikrai rimta problema, aš galėjau tiesiog tą pačią naktį mirti. Niekas nežinojo, kas pas mane vyksta viduje, bet svarbiausia buvo korona“, – apmaudo neslėpė pašnekovė.

Aš jaučiau lyg kaltę – o kas bus, jeigu aš iš tikrųjų sergu COVID-19? Buvo didelė baimė.

Izoliacijos palatoje moterį aplankė medikai. „Man paaiškino, kad jie galėtų siųsti mane dabar operuoti, jeigu matys, kad situacija bus labai kritinė. Bet kol kas, kaip sakė medikai, situacija nėra tokia kritinė, kad reikėtų iškart guldyti ant operacinio stalo“, – medikų žodžius prisiminė moteris.

Kadangi Inesai buvo suleisti nuskausminamieji ir lašinamos lašinės, skausmas šiek tiek aprimo. „Skausmas sumažėjo, bet streso lygis labai išaugo. Aš jaučiau lyg kaltę – o kas bus, jeigu aš iš tikrųjų sergu COVID-19? Buvo didelė baimė. Gulėjau viena izoliacijos palatoj – be artimųjų, be daiktų. Turėjau gyventi su savo mintimis ir galvojau, kas bus, jeigu man bus nustatytas koronavirusas. Aš beveik net buvau patikėjusi tuo. Jaučiausi kaip nusikaltėlis. Visi bijo užeiti į palatą, aš taip pat niekur negalėjau išeiti. Savo reikalus turėjau daryti į basonėlį – tai iš tikrųjų žemina, negali jaustis kaip žmogus“, – skaudžią patirtį prisiminė moteris.

Išaušus rytui – geros žinios

„Šeštą ryto atėjo seselė – ji buvo tokia laiminga. Ir aš jaučiau laimę, kai ji pasakė, kad aš nesergu koronavirusu. Tai – neįtikėtinas jausmas, atrodo, kad mane išteisino, nes buvau perkelta į kitą palatą. Vėliau atėjo skyriaus medikų komanda. Jų darbą vertinu labai gerai – neturiu jokių priekaištų. Jie elgėsi rūpestingai, tarėsi, viską paaiškino, bet Skubios pagalbos skyriaus medikų darbą aš dar ilgai linksniuosiu atmintyje“, – kitos dienos prisiminimais dalijosi Inesa.

Scanpix nuotr.

„Didžiausias skausmas buvo Skubios pagalbos skyriuje, nes nežinojau, kas darėsi mano viduje ir, atrodo, tu niekam nerūpi. Man, kaip žmogui, toks dalykas nutiko pirmą kartą. Tai buvo mano ir mano artimųjų gyvenimo tragedija. Galbūt medikai yra pripratę – tai jiems darbas ir kasdienybė, bet mano gyvenime – tai buvo tragedija“, – atviravo Inesa.

Moteriai didžiausią stresą sukėlė tai, kad COVID-19 pandemijos akivaizdoje ji pateko į gydymo įstaigą. Pasak Inesos, taisyklės ir reikalavimai užgožė žmogiškumą. „Kai mane vežė į operacinę – buvo juokinga. Paguldė ant stalo, aš nuoga, bet vis tiek turėjau būti su kauke ir viena pirštine. Kodėl viena? Nes kitoje rankoje buvo kateteris. Buvo keista – negi kaukė ir viena pirštinė yra didžiausia apsauga nuo koronaviruso, nors aš esu visiškai nuoga? Kiek yra visokių kitų ligų, kuriomis galima užsikrėsti, bet ši – pati svarbiausia šiuo metu“, – absurdišką situaciją prisiminė moteris.

Išeidama dėkojau medikams, kad jie mane prižiūrėjo, operacija praėjo be komplikacijų ir viskas įvyko sklandžiai.

Inesa džiaugiasi – daug streso sukėlusi patirtis jau praeityje. „Ačiū Dievui, kad viskas baigėsi labai gerai. Išeidama dėkojau medikams, kad jie mane prižiūrėjo, operacija praėjo be komplikacijų ir viskas įvyko sklandžiai. Šiandien aš jaučiuosi puikiai“, – medikų darbą gyrė moteris.

Jeigu COVID-19 testo atsakymas būtų buvęs teigiamas?

Inesa savo istorija pasidalijo ir feisbuke. Čia moteris sulaukė daug palaikymo, o svarbiausia – žmonės dalijosi ir savo istorijomis, ką teko išgyventi atsidūrus gydymo įstaigoje, kai šalyje visus labiausiai baugina žodis „koronavirusas“.

„Dieve, padėk protus praradusiems ir tiems, kuriems pagalbos prašytis reikia. Juokas pro ašaras, stiprybės ir dar daugiau pozityvo. Jūs šaunuolė, kovotoja, nugalėtoja“, – Inesą gyrė internautė Edita.

Pasitaikė ir tokių, kurie svarstė – kas būtų buvę, jeigu Inesos COVID-19 testo atsakymas būtų teigiamas? „O jei būtų ta koroninė zaraza, tada jau nebegydytų ar kaip? Koks skirtumas – sergi ar ne, chirurgas turi kuo greičiau sutvarkyt, o dabar laukia ir mėgaujasi. Kaip šakalas, kad galėtų užrašyti mirties priežastis korona, tiesiogine ta žodžio prasme“, – kritikos strėles leido Tomas.

„Prieš mėnesį atsidūriau ligoninėje su apendicitu ir nepakeliamais skausmais. COVID-19 atsakymo laukiau parą. Džiaugiuosi, kad per ją  apendicitas netrūko ir likau gyva. O visa kita – niekis“, – savo patirtimi dalijosi internautė Lina.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

noreciau

pamatyti tuos kurie cia rasineja vai kokia nekantri ar reikejo kreiptis i privacias klinikas bet ne visos operacijas daro privacios klinikos ir greitoji juk veza i skubios pagalbos skyriu o kaip jie pasijustu kai guletum paslikas ir skausmus kestu ir lauktu testo rezultatu turbut kitaip ciulbetu gera aiskint apie dabartine situacija ligoninese kai taves tas neliecia

Baisu ligoninese.per KORONE papult.

Nesiulyciau ,net priesui I ligonine papult per karantina...nukankino mano teti geguzes 24d...zmogzudziai visi iki vieno gydytojo ... Baisu kaip nesiskaito ,net valgyt tetei nedave ,nes ligoninej ivyko insultas..ir galiausiai nukankino badu..... Daktaru gydytoju.laukia sunki kancia....tegu jiems visiems atlygina dievas...

Julius

Ačiū medikams nematėte ? Jiems ir padėkokite :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS