Išvykote nepasiėmę vaistų: ką daryti? | KaunoDiena.lt

IŠVYKOTE NEPASIĖMĘ VAISTŲ: KĄ DARYTI?

  • 1

Vasaros laikas neatskiriamas nuo išvykų ir atostogų. Visai nesvarbu, ar renkamės ilgesnę kelionę, ar savaitgalio poilsį pajūryje, ar prie ežero, dažnas mūsų į lagaminą susidedame būtiniausius vaistus, tačiau pamiršusių tai padaryti taip pat gausu.

Tik su receptu

Jau per pirmąjį vasaros mėnesį šalies vaistinės skaičiuoja, kad kurortiniuose miestuose, pvz., Ignalinoje, Molėtuose, Druskininkuose, ir šalies pajūryje klientų, norinčių be recepto įsigyti jiems būtinų receptinių vaistų, daugėja.

Vaistininkai pastebi, kad kasmet vasaros sezonu kurortų vaistinės sulaukia daugiau nei įprasta klientų. Dauguma jų kreipiasi dėl saulės kosmetikos, priemonių nudegimui gydyti, vabzdžių įgėlimams malšinti ir simptominių vaistų: nuskausminamųjų, vaistų nuo peršalimo ir pan., bet daug klientų, vykdami atostogauti, pamiršta jiems išrašytus receptinius ir būtinus vartoti vaistus, o vaistininkas tokiais atvejais ne visada gali padėti.

„Skubėjau ir pamiršau namuose“, – bene dažniausiai girdima frazė vaistinėje, kai klientai užsuka prašydami parduoti receptinių vaistų be galiojančio recepto. Vaistininkai tikrai supranta, kad tokių situacijų pasitaiko, bet vis dėlto padėti gali tikrai ne visada. Pagal LR įstatymus parduoti receptinių vaistų be recepto vaistininkas negali“, – primena vaistinės atstovė Rolanda Lipnevičiūtė.

Yra ir išimčių

Vaistinės atstovė sako, kad išimtys yra taikomos kai kuriems receptiniams vaistams ir jaudintis nereikėtų sergantiems lėtinėmis ligomis, migrena ar pamiršusiems kontraceptikus.

„Farmacininkais gali parduoti receptinį vaistą be recepto, jei šis paskirtas pacientui diagnozuotai lėtinei ligai gydyti. E.sistemoje farmacininkas mato, kad tai nuolat vartojamas vaistas ir turi įstatymo numatytą teisę jį parduoti. Taip pat išimtis taikoma, jei pacientas to paties bendrinio pavadinimo, farmacinės formos ir stiprumo receptinį vaistinį preparatą vartojo paskutinius tris mėnesius arba ilgiau“, – pasakoja R.Lipnevičiūtė.

Tokia pati taisyklė įstatymuose numatyta vartojantiems vaistinius preparatus ūmiems migrenos priepuoliams gydyti ir kontraceptinius vaistus. Juos namuose pamiršę žmonės taip pat gali įsigyti vaistinėse pasinaudodami anksčiau turėtu receptu.

Būtinas asmens dokumentas

Pašnekovė primena: tam, kad vaistininkas galėtų patikrinti, ar žmogus vartoja vaistus, ir išduoti įstatymo išimtyje numatytus receptinius medikamentus, gyventojas turėtų pateikti asmens dokumentą.

„Vaistininkas gali išduoti medikamentus tik patikrinęs sistemoje, ar jie tikrai paskirti, todėl perkant receptinius vaistus būtina pateikti asmens dokumentą. Lygiai taip pat yra ir su užmirštais, bet galimais įsigyti vaistais. Farmacininkas juos parduos patikrinęs e.sveikatoje, paciento kompensuojamųjų vaistų pase, pacientui išrašytame 1 formos recepte ar kitoje valstybėje išrašytame recepte“, – apie vaistų išdavimo tvarką primena vaistinės atstovė.

Ką daryti, jei netaikoma išimčių pamirštiems receptiniams vaistams įsigyti?

Vaistininkai tokiais atvejais pataria gyventojams iš karto kreiptis į savo gydytoją telefonu arba į medikus mieste, kuriame atostogaujate. Gydytojai, įvertinę būklę, paskirs reikiamų medikamentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Špricas \\\\\.../////

Rašyti testamentą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS