Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas | KaunoDiena.lt

VOS 23-EJŲ MERGINA TREČIUS METUS KOVOJA UŽ GYVYBĘ: RETĄ LIGĄ IŠDAVĖ KIAUŠINIO DYDŽIO GUMBAS

Vos 23-ejų Gabrielė jau trečius metus kovoja už galimybę gyventi. Tada, kai jaunai merginai buvo diagnozuota reta onkologinė liga – Hodžkino limfoma, susirgimą išdavė kakle padidėjęs limfmazgis. Dabartinė jos kasdienybė – medikų taikomas gydymas ir viltis pasveikti.

Kiaušinio dydžio limfmazgis

Kaip pasakojo Šiauliuose gyvenanti Gabrielė, viskas prasidėjo 2018 metais, iš karto po Naujųjų. Ji pasijuto taip lyg būtų peršalusi – pasireiškė kosulys, dusulys, todėl mergina sakė pradėjusi vartoti antibiotikus. Bet savijauta nė kiek negerėjo – kakle, virš raktikaulio, buvo justi vidinis, apčiuopiamas limfmazgis, kurio dydis per keturias penkias dienas tapo lyg kiaušinio. Teko kreiptis pas šeimos gydytoją.

„Galvojau, kad man taip blogai dėl skydliaukės, nes anksčiau turėjau problemų, bet atlikus skydliaukės hormonų tyrimą – viskas buvo gerai. Nuėjusi pas šeimos gydytoją parodžiau gumbą ir ji apčiuopusi iš karto pasakė, kad man reikia apsilankyti pas hematologą. Artimiausias vizitas Šiauliuose tada buvo po penkių dienų. Mama pasakė, kad tikrai tiek nelauksime. Gydytojos paprašėme parašyti skubų siuntimą ir išvažiavome į Kauno klinikas“, – prisiminė Gabrielė.

Negailestinga diagnozė

Pasak jos, po maždaug mėnesį trukusių tyrimų ir atliktos biopsijos Kauno klinikose, paaiškėjo, kad jaunai merginai – onkologinė liga – Hodžkino limfoma.

„Vis klausiausi gydytojos ir galvojau, ką dabar reikės daryti. Ties tuo buvau susikaupusi labiausiai, galbūt todėl nejutau liūdesio, nesupratau, kas vyksta, ir kas tai per liga...“ – atviravo Gabrielė.

Vis klausiausi gydytojos ir galvojau, ką dabar reikės daryti. Ties tuo buvau susikaupusi labiausiai, galbūt todėl nejutau liūdesio, nesupratau, kas vyksta, ir kas tai per liga...

2018 metų gegužės mėnesį tada vos 21-erių merginos laukė chemoterapijos kursas. „Pirmąją chemoterapiją sulašino paguldę į skyrių. Tada verkiau po kiekvieno lašelio, man labai skaudėjo. Kiti chemoterapijos lašinimai irgi niekuo nesiskyrė – labai pykino, nors išbandžiau visus vaistus. Paskutinį kartą lašinant chemoterapiją paprašiau raminamųjų – padėjo, nevėmiau“, – prisiminė ji.

Paskui, pasakojo Gabrielė, buvo atliktas Pozitronų emisijos tomografijos (PET) tyrimas. Jo metu naudojama gama kamera ir radioaktyvių medžiagų mišinys. Visa tai tam, kad būtų galima pamatyti ir įvertinti vidaus organus.

Dvi kaulų čiulpų transplantacijos

„Didžiausią darinį rado tarpuplautyje, todėl skyrė 18 švitinimų. Jiems pasibaigus, liesdama savo kaklą jutau, kad kažkur vis tiek yra padidėję limfmazgiai. Po savaitės man buvo paskirtas vizitas pas gydytoją. Tačiau limfmazgis vis didėjo. Paskambinusi gydytojai pasakiau, kad nebegaliu laukti savaitę ir paprašiau, kad mane apžiūrėtų. Po apžiūros išgirdau, kad liga atsinaujino ir reikia vykti į Vilnių atlikti kaulų čiulpų transplantaciją. Santaros klinikose diagnozavo tą pačią ligą ir skyrė chemoterapiją. Nuo to man pasireiškė nežymus kasos uždegimas. Jutau tokius skausmus, kad gulėdama ligoninėje mamai sakiau – nebesigydysiu, nebesileisiu tų vaistų“, – kalbėdama ašarų nesulaikė jauna mergina.

Tuo laikotarpiu Gabrielė sakė praradusi nemažai svorio, nes negalėjo nuryti net vandens – viską išvemdavo. Ji nebepajėgdavo ir paeiti, todėl, pavyzdžiui, norėdama pasiekti tualetą, turėdavo sėstis į neįgaliojo vežimėlį. Tačiau pasitarus su gydytoja buvo pakeisti vaistai ir mergina sakė pamažu atgavusi jėgas.

„Atliko tyrimą, bet vis tiek rado židinukų ir skyrė imunoterapiją. Tyrimų rezultatai gerėjo, išnyko visi dariniai. Galvojau – va, viskas, dabar bus gerai. 2019 kovo mėnesį atliko autologinę kaulų čiulpų transplantaciją – iš mano kaulų čiulpų. Man nereikėjo donoro, nes kaulų čiulpai dar nebuvo pažeisti. Viskas pavyko gerai – net anksčiau nei planuota išleido namo ir sakė, kad kas dvi savaites atvykčiau į Vilnių atlikti kraujo tyrimų. Džiaugiausi, bet po maždaug dviejų savaičių padidėjo limfmazgis ir supratau, kad viskas vėl iš naujo...“ – atviravo pašnekovė.

2019-ųjų rugpjūtį atlikus dar vieną PET tyrimą, pasakojo ji, konstatuota, kad liga atsinaujino. Todėl buvo paskirtas gydymas Brentuksimabu, o rugsėjo pabaigoje atliktas dar vienas PET tyrimas. Nors dariniai kakle ir buvo sumažėję, esą pastebėti nauji ligos telkimosi židiniai stuburo slanksteliuose, tarpuplautyje, prie skrandžio ir kasos. Paskui, merginos teigimu, laukė dar du chemoterapijos kursai, o po jų, 2019 lapkritį, – dar vienas PET tyrimas.

„Nustatė dar kelis naujus židinukus prie kasos, tačiau gydytojai pasakė, kad galima atlikti antrą kaulų čiulpų transplantaciją. Tikėtasi, kad donoro kaulų čiulpai sunaikins vėžines ląsteles. Nors turiu ir seserį, ir brolį, o abiejų kaulų čiulpai buvo man tinkami, tačiau pasirinkau brolio, nes vyriškos ląstelės yra stipresnės. Viskas buvo gerai, tačiau turėjau bėdų malšinant skausmą – organizmas nebetoleravo Morfino. Pradėjau vartoti kanapių aliejaus lašelius – jie kažkiek padėdavo, bet vis tiek labai skaudėdavo. Vėliau viskas susitvarkė, bet man pasireiškė ankstyva transplantato prieš šeimininką liga – donoro ląstelės buvo stipresnės už mano organizmą ir pradėjo jį naikinti praėjus dviem savaitėms po kaulų čiulpų transplantacijos. Visa mano oda buvo išberta – atrodė kaip nudegimai“, – pasakojo Gabrielė.

Tada, atviravo ji, buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas ir 2020 kovo pabaigoje nustatyta, kad Hodžkino limfoma progresuoja. Pasak pašnekovės, pastebėti padidėję limfmazgiai prie aortos, o kepenyse – žaizdos. Birželio antroje pusėje beatsirandančios žaizdos esą buvo pastebėtos ir žarnyne dėl transplantato prieš šeimininką ligos. Vėliau žaizdos pamatytos riestinėje bei tiesiojoje žarnoje. O atlikus pilvo kompiuterinės tomografijos tyrimą, skirti du imunoterapijos kursai.

Dėkoja už dovanojamą viltį

Atsakas esą nebuvo ženklus – darinių sumažėjo apie 22 proc. O 2020-ųjų rugpjūtį atlikus kontrolinį PET tyrimą ir palyginus jo rezultatą su atliktu 2019 metų spalio mėnesį, Gabrielės teigimu, buvo nustatyta, kad aktyvių židinių yra kaklo srityje, dešiniajame plautyje, antinstyje ir prie aortos.

„Buvo nustatytas teigiamas gydymo Brentuksimabu efektas, todėl nuspręsta jį tęsti skiriant kartu ir Bendamustiną. 2020 metų rugsėjį buvau paguldyta į skyrių Santaros klinikose šiam kursui lašinti iki lapkričio 4 dienos. Gruodį Kauno klinikose buvo atliktas PET tyrimas. Gavau atsakymą, kad išplitimas – dar didesnis. Dabar dariniai išplitę abejose kaklo pusėse, tarpuplautyje, dešiniajame plautyje, prie kasos, kepenų vartuose, raktikaulyje ir šeštame šonkaulyje. Gydytojai galvoja, kokį gydymą skirti“, – sakė mergina.

Jos teigimu, medikai svarsto taikyti jai chemoterapiją Vimblastinu, kuris buvo naudotas ir gydymo pradžioje.

„Noriu padėkoti savo angelams sargams – Vilniaus Santaros klinikų kaulų čiulpų transplantacijos skyriaus profesoriui Igoriui Trociukui ir profesoriui Valdui Pečeliūnui. Visiems hematologams – Reginai Pileckytei, Renatai Jucaitienei, Tomui Daukšui, nuostabiai psichologei Marijai Turlinskienei. Žinoma, ir visoms medicinos seselėms bei jų padėjėjoms. Sakau didelį ačiū ir Lietuvos žmonėms, draugams, pažįstamiems, kurie neliko abejingi ir pasidalino savo gerumu tam, kad atrasčiau vilties pasveikti. Myliu jus ir gyvenimą. Didžiausią ačiū tariu mamytei, kuri viską matė, jautė ir iškentėjo kartu su manimi“, – jautrius žodžius ištarė Gabrielė.

Hodžkino limfoma ir gydymas

Kaip rašoma asociacijos „Kraujas“, vienijančios kraujo vėžiu ir kitomis retomis vėžio formomis sergančius ligonius, jų artimuosius, gydytojus bei visus asmenis, palaikančius bendrijos veiklą, interneto puslapyje publikuojamame leidinyje, Hodžkino limfoma dažniausiai prasideda limfmazgiuose.

Todėl pirmasis ligos požymis gali būti limfmazgių padidėjimas – dažniausiai kakle, virš ar po raktikauliu, pažastyse, ar kirkšnyse. Taip pat pakitusios ląstelės gali plisti limfagyslėmis į kitus limfmazgius – pilvo, tarpuplaučio ir pan., organus ar audinius. Ši onkologinė liga būna dviejų tipų: klasikinė Hodžkino limfoma ir Nodulinė limfocitų dominavimo Hodžkino limfoma.

Kaip teigiama minėtame leidinyje, Hodžkino limfoma sergančių pacientų organizme randama Reed-Sternberg (RS) ląstelių, kurios nebūdingos kitiems limfomos tipams. Be to, ši limfoma dažniausiai plinta į šalimais esančią limfmazgių grupę. Tuo tarpu kiti limfomos tipai dažniausiai plinta nenuspėjamai. Taip pat Hodžkino limfoma nuo kitų limfomos tipų skiriasi sergančiųjų amžiumi – ji dažniau diagnozuojama jauno amžiaus asmenims ir dažniausiai pasižymi geresne ligos prognoze.

Hodžkino limfoma nuo kitų limfomos tipų skiriasi sergančiųjų amžiumi – ji dažniau diagnozuojama jauno amžiaus asmenims ir dažniausiai pasižymi geresne ligos prognoze.

Skirtingi Hodžkino limfomos tipai, stadija, rizikos faktoriai lemia ir skirtingą gydymo taktiką, skelbiama asociacijos „Kraujas“ puslapyje. Net to paties tipo limfoma gali būti nulemta skirtingų pakitimų ląstelės genetiniame lygyje, todėl gydymas yra labai individualus – tai, kas padeda vienam pacientui, gali būti visiškai neefektyvu kitam.

Ši onkologinė liga gali būti gydoma vaistais taikant chemoterapiją (visų ląstelių augimą stabdančius vaistus – aut. past.) arba imunoterapiją (imuninės sistemos ląstelių reguliaciją – aut. past.). Taip pat skiriant radioterapiją, kai radiacinė energija panaudojama naviko ląstelių naikinimui, ar atliekant kraujodaros kamieninių ląstelių transplantaciją kartu su didelių dozių chemoterapija.

Remiantis pateiktais duomenimis, dažniausiai Hodžkino limfoma suserga jauni, 20 – 34 metų amžiaus žmonės. Tačiau sirgti gali ir vaikai, ir vyresnio amžiaus žmonės. Lietuvoje per metus diagnozuojama apie 100 Hodžkino limfomų atvejų.

GALERIJA

  • Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas
  • Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas
  • Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas
  • Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas
  • Vos 23-ejų mergina trečius metus kovoja už gyvybę: retą ligą išdavė kiaušinio dydžio gumbas
Gabrielės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Lina

Kaip šiai merginai sekasi?

Anonimas

Miela Gabriele,stiprybės jums ir jūsų šeimai,tegul padeda jums Dievas.

Zose

Laikykis ir tegul Dievas ir tavo angelai tau padeda. Stiprybės!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS