Su COVID-19 atvejų gausėjimu grumiasi ir Europa: 11 valstybių – ant perdegimo ribos | KaunoDiena.lt

SU COVID-19 ATVEJŲ GAUSĖJIMU GRUMIASI IR EUROPA: 11 VALSTYBIŲ – ANT PERDEGIMO RIBOS

JAV kovojant su nauju COVID-19 atvejų gausėjimu virtinėje valstijų, įskaitant Teksasą, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėja, kad keliose Europos valstybėse koronavirusinės infekcijos atvejų taip pat pavojingai daugėja.

Naujasis koronavirusas, kuris visame pasaulyje jau pareikalavo daugiau kaip 480 tūkst. gyvybių, toliau sparčiai plinta Lotynų Amerikoje. Brazilijoje, labiausiai paveiktoje regiono valstybėje, mirties atvejų skaičius priartėjo prie 55 tūkst., o užsikrėtimo atvejų skaičius yra maždaug 1,2 milijono. Meksikoje mirčių nuo COVID-19 skaičius ketvirtadienį viršijo 25 tūkst., o užsikrėtimų skaičius – 200 tūkstančių.

Jungtinėse Valstijose du mėnesius per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius buvo daugmaž pastovus, bet dabar auga šalies pietinėje ir vakarinėje dalyse. Naujų užsikrėtimo atvejų skaičiai beveik pasiekė balandį buvusį lygį.

Per ankstesnes 24 valandas JAV užregistruoti 37 667 užsikrėtimo ir 692 mirties atvejai, pranešė Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC). Iš viso JAV užregistruota kone 122 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų – kol kas tai didžiausias aukų skaičius pasaulyje.

Teksasas buvo tarp valstijų, birželio pradžioje agresyviausiai naikinusių karantino suvaržymus. Gubernatorius respublikonas Gregas Abbottas (Gregas Abotas) buvo įsitikinęs, kad Teksasas išvengė blogiausio JAV protrūkio poveikio.

Visgi ketvirtadienį G. Abbottas buvo priverstas sustabdyti laipsnišką valstijos atvėrimą ir imtis atlaisvinti lovų ligoninėse.

„Paskutinis dalykas, kurį kaip valstija norėtume daryti, yra eiti atgal ir uždaryti kompanijas“, – sakė G. Abbottas, kuris yra prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), griežtai kritikuoto dėl atsako į koronaviruso krizę, sąjungininkas.

„Ši laikina pauzė padės mūsų valstijai stabdyti plitimą“, – pridūrė gubernatorius.

29 valstijose dabar vėl daugėja užsikrėtimo atvejų.

Ekspertai dėl to kaltina nevienodą pareigūnų atsaką į pandemiją, kaukių ir fizinio atstumo politizavimą, daug kur prasidėjusį amerikiečių „karantino nuovargį“.

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai, remdamiesi antikūnų tyrimais, dabar mano, kad naujuoju virusu jau galėjo užsikrėsti maždaug 24 mln. žmonių – 10 kartų daugiau nei oficialus užregistruotas skaičius (maždaug 2,4 milijono).

Pasak pareigūnų, protrūkio demografija keičiasi, nes jaunesni žmonės pradeda elgtis vis rizikingiau, labai norėdami sugrįžti prie „normalaus“ gyvenimo.

„Ant perdegimo ribos“

Kelios dešimtys to normalaus gyvenimo pojūčio ieškančių turistų Paryžiuje nepaisydami karščio ketvirtadienį kopė geležiniais Eiffelio (Eifelio) bokšto laiptais, garsiausią Prancūzijos sostinės paminklą vėl atidarius lankytojams, bet neleidžiant naudotis jo liftais, kuriuose neįmanoma laikytis fizinio atstumo.

 Jeigu padėtis toliau nebus kontroliuojama, sveikatos apsaugos sistemos vėl atsidurs ant perdegimo ribos.

„Aš ašaroju, bet tai džiaugsmo ašaros“, – sakė 60 metų Therese (Teres) iš Prancūzijos pietvakariuose esančio Perpinjano.

Norvegija, kur vis dar galioja vieni griežčiausių kelionių suvaržymų, ketvirtadienį paskelbė, kad sieks iki liepos vidurio sušvelninti šias priemones.

Didžiojoje Britanijoje kai kas naujuoju sušvelnintu režimu ėmė naudotis pernelyg drąsiai: tūkstančiai žmonių buvo susirinkę pasidžiaugti saule pajūrio miesto Bornmuto paplūdimiuose.

Bornmuto valdžia sakė „pasibaisėjusi“ vaizdais miesto paplūdimiuose ir paskelbė „rimtą incidentą“.

Džiugų turistinių objektų ir paplūdimių atidarymą temdo ir naujas PSO perspėjimas, kad Europa problemų dar neišsprendė.

PSO Europos biuro direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė) perspėjo, kad 11-oje valstybių „paspartėjus pernašai, [viruso plitimas] labai atsigavo, todėl, jeigu [padėtis] toliau nebus kontroliuojama, sveikatos apsaugos sistemos vėl atsidurs ant [perdegimo] ribos“.

H. Kluge konkrečių šalių nenurodė ir tikslios statistikos nepateikė.

Kai kuriose Portugalijos sostinės Lisabonos dalyse, kaip ir dviejuose vakariniuose Vokietijos rajonuose, vėl įvestos karantino priemonės.

Tačiau dabartinis atvejų skaičius Europoje atrodo neblogai palyginti su Amerikos žemynais. JAV ir Brazilija toliau pirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nustebęs

Pirmam komentatoriui tegaliu pasakyti - "Ir iš kur tokių asilų atsiranda".

Neskieskit nesamoniu

Pats Nepotas Broileris yra pasakes, kad jokio koronaviruso nera, tai tik Verygos ismyslas, ir kad valdzia paimti imanoma tik karine jega, ivedant karine padeti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS