Kada gydymo įstaigos suteiks dėl karantino atidėtas paslaugas? | KaunoDiena.lt

KADA GYDYMO ĮSTAIGOS SUTEIKS DĖL KARANTINO ATIDĖTAS PASLAUGAS?

Karantino metu sustabdžius daugelio planinių sveikatos paslaugų teikimą, neterminuotai nusikėlė nemažai procedūrų. Vieni nesulaukia seniai planuotų operacijų, kiti – vizito pas gydytoją. Nors karantinas atšauktas, kada bus suteiktos visos atidėtos paslaugos, tebelieka neaišku.

Konsultacija vėluos pusmečiu?

Kaunietė Rasa pasakojo karantino metu negavusi jai priklausančių onkologinių paslaugų. "Man nustatyta labai agresyvi vėžio forma – sarkomatoidinė karcinoma. Prieš pustrečių metų man buvo atlikta krūties šalinimo operacija, dabar liga yra atsitraukusi – remisija. Tačiau gydytojai įspėjo, kad šis vėžys gali greitai atsinaujinti kitur. Dėl to aš kas pusę metų turiu tikrintis – lankytis pas onkologus", – pasakojo kaunietė.

Ir šiandien aš esu niekam iš gydytojų neįdomi – nežinau, kada sulauksiu neįvykusio vizito.

Kovo mėnesį jos laukė planuotas vizitas pas onkologę chemoterapeutę Kauno klinikose. Šio vizito vidutinio amžiaus moteris laukė du mėnesius. Tačiau jo išvakarėse interneto svetainėje sergu.lt Rasa sakė pastebėjusi, kad jos vizitas atšauktas. "Tuomet kreipiausi į savo šeimos gydytoją. Ji pasakė: kadangi aš šiuo metu jokių simptomų nepatiriu (nevemiu, nekarščiuoju), ji negali skambinti mano onkologei ir prašyti, kad mane skubiai priimtų. O meluoti, kad aš patiriu tam tikrus simptomus, nors iš tiesų jų nepatiriu, aš nenoriu. Tačiau psichologiškai jaučiuosi labai prastai: liaudiškai tariant, man važiuoja stogas – esu nuolatos kankinama nerimo. Nežinau savo tikrosios sveikatos būklės – gal vėžys vėl atsinaujino. Jei taip, reikėtų nedelsiant pradėti gydymą, nes paskui padariniai gali būti labai skaudūs", – nerimo neslėpė pašnekovė.

Pasak jos, kovo mėnesį klinikose buvo planuota atlikti išsamų jos sveikatos patikrinimą, įskaitant kompiuterinę tomografiją ir kaulų scintigrafiją (skenavimą). "Tačiau dabar visai nebeaišku, kada šiuos tyrimus man atliks. Ir šiandien aš esu niekam iš gydytojų neįdomi – nežinau, kada sulauksiu neįvykusio vizito. Per sergu.lt sistemą pas mano gydytoją kol kas užsiregistruoti neįmanoma – nėra laisvų laikų, – pasak moters, paprastai vizito pas onkologę klinikose panašiam sveikatos patikrinimui jai tekdavo laukti du mėnesius. – Kadangi kol kas pacientai pas mano gydytoją net neregistruojami, anksčiau nei rugsėjį abejoju, ar man pavyks pas ją patekti – tuomet jau bus praėję metai nuo mano pastarojo vizito pas onkologę. Ir tai, jei neprasidės nauja koronaviruso banga."

Moteris sakė net nenorinti galvoti apie tai, kad rugsėjį gali prasidėti nauja COVID-19 banga, apie ką įspėja epidemiologai. Rasa abejojo ir kovos su koronavirusu priemonėmis Lietuvoje. "Remiantis tuo, ką tenka girdėti iš aplinkinių ir iš žiniasklaidos, pas gydytojus, esant kritinei situacijai, karantino metu nepateko daugybė žmonių. Nuo COVID-16 Lietuvoje mirė 70 žmonių, o dėl to, kad kritinės situacijos ar paūmėjus ligai nepateko pas gydytojus – turbūt kokie 7 tūkst." – svarstė pašnekovė.

Geria vaistus nuo skausmo

Apie atšauktą vizitą pas gydytoją specialistą Kauno klinikose tik iš sergu.lt teigė sužinojusi ir Šarūnė. Jauna moteris pasakojo, kad jai po gimdymo pradėjo formuotis peties sausgyslės kalcinatas – tam tikros sausgyslės dalies elastingumo sutrikimas, sukaulėjimas. "Dėl to susidaro sausgyslės atplaišos, kenčiu skausmus. Kaip man yra sakęs gydytojas, vienas neatsargus judesys, ir sausgyslė gali trūkti. Panašių bėdų prieš ketverius metus turėjau su kairiuoju petimi. Tada man atliko operaciją, ir skausmai baigėsi. Prieš pusmetį tos pačios problemos prasidėjo su dešinio peties sausgysle. Vasario mėnesį registravausi į ortopedo traumatologo konsultaciją Kauno klinikose. Vizitas pas šį specialistą man buvo paskirtas gegužės pabaigoje. Ir nors planinės paslaugos klinikose tuo metu jau buvo atnaujintos, mano vizitą atšaukė apie tai net nepranešę. Kad jis atšauktas, sužinojau sergu.lt sistemoje vizito išvakarėse. Kaip tik tuo metu labai skaudėjo petį, gėriau stiprius vaistus nuo skausmo", – guodėsi Šarūnė. Po atšaukto vizito kaunietės šeimos gydytoja išrašė jai siuntimą echoskopijai, tada – naują siuntimą pas ortopedą traumatologą. Tačiau kol kas Šarūnei nepavyksta pas jį užsiregistruoti – nėra vadinamųjų talonėlių. "Bus stebuklas, jei pas šį gydytoją pakliūsiu liepą", – sakė vaistus nuo pasikartojančių skausmų antrą mėnesį iš eilės gerianti jauna moteris.

Tuo metu kaunietė Daiva sakė vis dar nežinanti, ar jai bus atlikta liepos 1 d. planuota operacija. Prieš pusantrų metų jai diagnozuota obstrukcinė miego apnėja. Tai liga, kai miegant kuriam laikui sustoja kvėpavimas. "Dėl to naktį dažnai šokdavau iš miegų, neišsimiegodavau, nuolatos jaučiausi pavargusi. Sergant šia liga, gresia ankstyvi insultai, infarktai. Sausio mėnesį Kauno klinikose man buvo atlikta otorinolaringologinė operacija – praplatinti kvėpavimo takai. Operavusi gydytoja pasakė: po pusmečio reikia atlikti antrą operaciją, kitaip pirmosios rezultatai nueina perniek – nepasiekiama jokių teigiamų pokyčių. Ir iš tiesų: iš karto po pirmosios operacijos jaučiau pagerėjimą, o dabar – viskas panašiai kaip anksčiau", – pastebėjo Daiva.

Dabar kyla klausimas, ar apskritai žmogus tos konsultacijos sulauks.

Pasak jos, gydytoja buvo paskyrusi ir antrosios operacijos datą – liepos 1 d., tačiau iki minėtos datos likus kiek daugiau nei savaitei pašnekovė prisipažino vis dar nežinanti, ar ši operacija bus atlikta. "Pasiskambinau pasiteirauti ir man pasakė, kad operacijos dabar planuojamos tik savaitei į priekį. Be to, operuotis reikia atvykti su kraujo ir COVID-19 tyrimų atsakymais, taip pat širdies kardiogramos tyrimo išrašu, šie tyrimai negali būti senesni kaip 10 dienų. Norėtųsi savo gyvenimą planuoti ir ne iš vakaro sužinoti apie paskirtą operaciją", – Daiva pasakojo vejanti šalin mintis, kad ši operacija gali būti atidėta ir dėl to sumažėtų pirmosios nauda.

Planuoto vizito pas kraujagyslių chirurgą nesulaukė kaunietis Juozas. Dar prieš karantiną jam dėl išsiplėtusių venų ėmė tinti kojos. "Taip skaudėjo, kad vos paėjau. Šeimos gydytoja išrašė tepalų, balandžio viduryje Kauno klinikose man buvo paskirta kojų venų operacija. Be abejo, ji neįvyko. Pasibaigus karantinui, skambinausi į klinikas pasiteirauti, į kada nukelta operacija. Tačiau man pasakė, kad dabar priima tuos, kurie buvo registruoti anksčiau nei aš. Taigi, kada ateis mano eilė, neaišku", – pasakojo pusamžis vyras ir užsiminė kol kas nežinąs, ar prieš atidėtą operaciją nereikės apsilankyti pas šeimos gydytoją naujo siuntimo. Karantino metu stiprūs kojų skausmai Juozui atsinaujino. Tuomet vyras sulaukė tik šeimos gydytojos konsultacijos telefonu. "Sulaukiau tik patarimo naudoti tuos pačius tepalus, kuriuos gydytoja buvo išrašiusi anksčiau", – tokios konsultacijos nauda abejojo pašnekovas.

Kada suteiks paslaugas?

Kodėl apie karantino metu atšauktus vizitus ne visi Kauno klinikų pacientai buvo informuojami telefonu? Pasak Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausiosios specialistės Eglės Audickaitės, apie tai, kad karantino metu klinikose buvo sustabdytos planinės sveikatos priežiūros paslaugos pacientai buvo informuoti įvairiais komunikacijos kanalais: per žiniasklaidą, feisbuke, Kauno klinikų interneto puslapyje, apie tai esą informavo ir kitų atsakingų institucijų atstovai.

"Jeigu karantino metu pacientams nebuvo suteikta ambulatorinė paslauga, pavyzdžiui, gydytojo specialisto konsultacija, ir siuntimas šiai paslaugai nebegalioja, pacientai turėtų iš naujo kreiptis į savo šeimos gydytoją. Šeimos gydytojas įvertina paciento būklę, konsultacijos ar tyrimų būtinybę ir kartu su gydytoju specialistu numato galimą konsultacijos būdą – nuotolinį arba kontaktinį ligoninėje – taip pat pacientams padeda užsiregistruoti konsultacijai konkrečiai datai", – tvirtino E.Audickaitė.

Pasak jos, su pacientais, kuriems dėl karantino sukeltų apribojimų operacijos buvo nukeltos, šiuo metu susisiekia Kauno klinikų specialistai ir paskiria jiems naują operacijos datą. Teigiama, kad tokia pačia tvarka pacientai registruojami ir atšauktiems instrumentiniams tyrimams, neįvykusiems dėl karantino.

"Kauno klinikos atnaujino planines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tačiau išliko tam tikri apribojimai, susiję su stacionariniu ir ambulatoriniu gydymu, pacientų lankymu. "Sveikatos priežiūros specialistai vis dar dirba ciklais, tai pat ribojami pacientų srautai, siekiant užtikrinti jų ir darbuotojų saugumą, kai kurios paslaugos teikiamos nuotoliniu būdu.

Kauno klinikų atstovė nesiryžo prognozuoti, per kiek laiko Kauno klinikos tikisi suteikti karantino metu neteiktas medicinos paslaugas. Pasak E.Audickaitės, kol kas sunku numatyti, kada klinikos ir kitos ligoninės Lietuvoje galės veikti įprastu ritmu.

Panašios problemos uostamiestyje

Po karantino eilės pas gydytojus nusidriekė visoje Lietuvoje. Klaipėdietė Virginija pasakojo, kad jos 70-metei mamai per karantiną nebuvo suteikta ilgai laukta kardiologo konsultacija vienoje iš uostamiesčio ligoninių. "Mama kelerius metus turi didelių kardiologinių problemų: kartojasi permušimai, pulsas kartais nukrenta iki gyvybei pavojingų 40 tvinksnių per minutę. Kai mama vasario mėnesį buvo pas kardiologą, ėjo kalba apie širdies stimuliatoriaus dėjimą. Kitas vizitas buvo paskirtas gegužės pradžioje. Tačiau, artėjant tai datai, paskambino iš ligoninės ir pasakė, kad konsultacija nukeliama į rugpjūčio mėnesį. Jau tada buvo aišku, kad karantinas labai ilgai nesitęs – manau, gydytojai galėjo paskirti konsultaciją bent jau birželį ar liepą. Dabar kyla klausimas, ar apskritai žmogus tos konsultacijos sulauks. Ir kur garantija, kad tuomet neprasidės antra koronaviruso banga, vėl nebus paskelbtas karantinas ir visi vizitai nukelti?"

Tikėjausi, kad gydytoja priims gyvai, tačiau tądien pasiskambinus į polikliniką sužinojau, kad konsultacijas gydytoja vis dar teikia telefonu.

Kita uostamiesčio gyventoja Vaiva skundėsi nekokybiška telefonine odos gydytojos konsultacija. "Pagelto kojų nagai – įtariu, kad tai gali būti nagų grybelis. Savo poliklinikoje užsiregistravau į konsultaciją pas odos gydytoją. Ji buvo paskirta trečiadienį, pirmą ne karantino dieną. Tikėjausi, kad gydytoja priims gyvai, tačiau tądien pasiskambinus į polikliniką sužinojau, kad konsultacijas gydytoja vis dar teikia telefonu. Labiausiai nustebino gydytojos patarimas. Ji pasakė, kad, jei tai grybelis, jo iki rudens vis tiek neišgydys. Patarė tiesiog lakuotis kojų nagus ir kreiptis į ją rudenį. Ar čia rimta konsultacija ir gydymas: lakuotis nagus ir laukti rudens?" – piktinosi pašnekovė.

Pasiteiravus, per kiek laiko Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) tikisi suteikti karantino metu nesuteiktas medicinos paslaugas, vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Eugenijus Zalagėnas informavo, kad ligoninė "tikisi suteikti karantino metu ribotas sveikatos priežiūros paslaugas per 3–4 mėnesius."

Į klausimą, ar šiuo metu visi besikreipiantys pacientai registruojami konkrečiai datai paslaugoms gauti, KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas raštu atsakė: "Šiuo metu registruojame pacientus planinėms nuotolinėms ir kontaktinėms konsultacijoms, turinčius šeimos gydytojo siuntimus, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2020 06 17 įsakymu "Dėl asmenų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo esant Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbtai Valstybės lygio ekstremaliai situacijai organizavimo tvarkos aprašo patvirtinimo".

Pasak jo, ilgiausia paslaugos laukimo eilė yra brangiems radiologijos tyrimams atlikti. Kiek laiko reikia laukti šių tyrimų, A.Zalagėnas neįvardijo.

Dirba ne visa apimtimi

Kaip Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) vertina dėl karantino susidariusią situaciją, kai onkologiniams, kardiologiniams ir kitiems pacientams vizito pas gydytoją specialistą tenka laukti pusę metų, tiek vėluoja ir kai kurios kitos medicinos paslaugos? Ar yra apskaičiuota, kiek planinių medicinos paslaugų karantino laikotarpiu nebuvo suteikta ir kokius nuostolius sveikatai dėl to patiria / patirs Lietuvos gyventojai? Kaip ministerija rekomenduoja gydymo įstaigoms mažinti dėl karantino susidariusias pacientų eiles? Kaip vertinate tai, kad ir dabar kai kurios pirminio lygio gydymo įstaigos pacientus iš pradžių registruoja tik į nuotolinę gydytojo konsultaciją, ir tik paskui, jei nustatoma tokia būtinybė, į tiesioginę konsultaciją?

Atsakant į šiuos klausimus, SAM Spaudos tarnyba atsiuntė tokį komentarą: "Vyriausybės nutarime dėl karantino buvo labai aiški sąlyga, kad, net ir paskalbus karantiną, planinė pagalba turėjo būti teikiama tiems pacientams, kurių būklė svariai pablogėtų arba atsirastų būtinosios medicinos pagalbos poreikis, jei to nebūtų padaryta. Kitiems pacientams planinė pagalba galėjo būti atidėta.

Kiek medicinos paslaugų karantino laikotarpiu nebuvo suteikta, pasakyti negalime.

Atšaukus karantiną ir palikus galioti valstybės lygio ekstremalią padėtį, numatyta, kad prioritetas bus teikiamas nuotolinėms konsultacijoms, tačiau gydymo įstaigos galės pačios pasirinkti paciento interesą labiausiai atitinkantį paslaugų teikimo būdą – aptarnauti nuotoliniu būdu ar gyvai priimant pacientus. Ši nuostata galios, kol nebus apsispręsta kitaip.

Siekiant kuo greičiau sudaryti žmonėms sąlygas gauti reikiamas medicinos paslaugas, nustatyti konkretūs terminai, per kuriuos gydymo įstaigos, atnaujinusios planines paslaugas, turi pasiekti nurodytas paslaugų apimtis.

Planines ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios gydymo įstaigos per liepos mėnesį turi pradėti tiekti ne mažiau kaip 80 proc. visų planuojamų teikti paslaugų. Ligoninėse per liepos mėnesį planinių stacionarinių paslaugų apimtys turi būti padidintos iki ne mažiau kaip 70 proc. Stacionarinės reabilitacijos paslaugų apimtys – iki ne mažiau kaip 70 proc. nuo visų planuojamų suteikti paslaugų turi būti padidintos per rugpjūtį.

Tokie rodikliai nustatyti sveikatos apsaugos ministro ir valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu."

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

raudonkepurė

Algas nuimkit tai atsidarys visos konsultacinės poliklinikos.Kas jiem čia kurortai.

Kopūstas.

Vastybei Niekados Nerūpėjo Ligoniai, tik Rūpėjo, Rūpi ir Rūpės Tik Mokesčių Mokėtojai.

Kopustas.

Valstybei Reikalingi Tik Mokesciu Moketojai, o Ligoniai Valstybei Tikrai NEREIKALINGI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS