Kaip aptikti ir tinkamai sureaguoti į skydliaukės sutrikimus? | KaunoDiena.lt

KAIP APTIKTI IR TINKAMAI SUREAGUOTI Į SKYDLIAUKĖS SUTRIKIMUS?

  • 0

Dviem iš dešimties pacientų Lietuvoje diagnozuojamas skydliaukės veiklos sutrikimas.

Atsižvelgiant į tai, kad skydliaukė – vienas iš pagrindinių organizmo variklių, gydytojas Alvydas Unikauskas laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja, kaip aptikti, kad skydliaukė neveikia tinkamai, ir pagerinti šios endokrininės liaukos veiklą.

„Keletas vizualiai matomų požymių, kurie išduoda skydliaukės sutrikimus: retėjanti ir trumpėjanti išorinė antakių dalis. Taip pat nukarusi kaklo ir rankų oda, sausa oda, trapūs nagai ir slenkantys bei skilinėjantys plaukai“, – laidoje „Klauskite daktaro“ aiškina A. Unikauskas.

Skydliaukės sutrikimą gali atspindėti netgi spinta. Kai ši liauka neveikia tinkamai, tolygiai ima augti viso kūno svoris.

Žmonių, kurių skydliaukės funkcija susilpnėjusi, rankos ir pėdos nuolatos šaltos, taip pat ir visą kūną kankina pastovus šalčio pojūtis.

Sutrikusią skydliaukės veiklą išduoda ir nuovargio jausmas. Nuovargis juntamas net ir po 8 ar 10 valandų miego, o dieną kamuoja noras nusnūsti.

Nuo nerimo iki depresijos apimantys nuotaikos svyravimai taip pat gali būti ženklas, jog skydliaukė neveikia tinkamai.

„Norėdamas nustatyti skydliaukės sutrikimus, gydytojas turėtų paskirti šiuos laboratorinius tyrimus: tirotropino tyrimą (TTH), laisvojo tiroksino tyrimą (LT4), antikūnų prieš skydliaukės peroksidazę tyrimą (ATPO)“, – kalba gyd. Alvydas Unikauskas.

Jei turite įtarimų dėl suprastėjusios skydliaukės veiklos, kreipkitės į endokrinologą, kuris skirs nuodugnius skydliaukės tyrimus.

Daugiau apie skydliaukės sutrikimus ir tai, kaip pagerinti jos veiklą, – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS