Kaip atkurti odą po vasaros malonumų? | KaunoDiena.lt

KAIP ATKURTI ODĄ PO VASAROS MALONUMŲ?

  • 0

Pasibaigus vasarai, ypač svarbu įvertinti saulės žalą odai: apžiūrėti, ar nėra įtartinų odos pakitimų, laikytis tinkamos jos priežiūros ir užkirsti kelią kitiems aplinkos veiksnių padariniams.

Saulės vonių kaina

Saulės vonios – intensyvus išbandymas odai. Laiku nepasirūpinus tinkama odos apsauga ir priežiūra, išauga priešlaikinio senėjimo tikimybė, kadangi 80 proc. matomų odos senėjimo požymių sukelia ultravioletinė spinduliuotė.

Reikšmingai padidėja ir vėžinių odos ligų grėsmė. Dešimtmetį Kalifornijoje vykdytas mokslinis tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 0,5 mln. žmonių, atskleidė nerimą keliančius rezultatus: dėl žalingo saulės poveikio maždaug pusei respondentų išsivystė aktininė keratozė ir priešvėžinių odos pakitimų.

Už tokius sveikatos sutrikdymus atsakingi būtent ultravioletiniai A ir B spinduliai: UVA spinduliuotė skverbiasi į odą, spartindama senėjimo procesus, o UVB spinduliuotė sukelia odos nudegimų, ypač pastebimų pasikaitinus saulėje. Intensyvūs saulės spinduliai taip pat kenkia odos ląstelių DNR. Esant pernelyg didelių DNR pažeidimų, odos ląstelės gali pradėti mutuoti, taip sukeldamos vėžinių susirgimų, pigmentaciją ir kitų odos pakitimų.

Išanalizuoti odos būklę

Siekiant išvengti odos vėžio ir kitų rimtesnių sveikatos problemų, esant įtarimų, po vasaros sezono rekomenduojama apsilankyti pas dermatologus, kosmetologus, kad šie įvertintų odos būklę. Tai ypač svarbu pastebėjus nerimą keliančių odos pakitimų.

"Šiemet vasara buvo dosni saulės, todėl rudenį vertėtų atidžiai įvertinti jos padarytą žalą – dėl pigmento melanino sankaupų patamsėjusias odos vietas (hiperpigmentaciją), naujus apgamus ir kitus įtartinus odos darinius. Reikėtų išanalizuoti odos būklę, ar neatsirado smulkių bėrimų, alergijos, – pasakoja odos priežiūros ekspertė ir lietuviško dermatokosmetikos ženklo "O.D.A." įkūrėja Irena Jokšienė. – Kadangi UVA ir UVB spinduliai sumažina drėgmės kiekį epidermyje ir dermoje, po saulėtų dienų odą gali varginti išsausėjimas, ji atrodo šiurkštesnė, sausesnė, praradusi elastingumą. Tik nustačius saulės poveikio neigiamus požymius kartu su specialistu, vertėtų imtis odos atūrimo procedūrų."

I.Jokšienės teigimu, didesnes odos problemas rekomenduojama spręsti kartu su odos priežiūros specialistu – kosmetologu, dermatologu. Specialisto naudojamos profesionalios priemonės turės aukštesnę aktyviųjų komponentų koncentraciją, padedančią efektyviau ištaisyti saulės padarinius odai. O jei rimtų odos pakitimų nėra, odos gydymo procedūras galima atlikti ir savarankiškai, specialistui sudarius odos priežiūros planą.

Svarbi drėgmės pusiausvyra

Anot ekspertės, visų pirma, svarbu atkurti odos elastingumą ir drėgmės pusiausvyrą. Siekiant užkirsti kelią priešlaikiniam senėjimui ir nuraminti sudirgusią bei dehidratuotą odą, vertėtų pasidomėti ingredientais, kurie reguliuoja odos drėgmės pusiausvyrą ir atkuria elastingumą bei stangrumą.

"Saulės ir aplinkos veiksnių padarinius padeda ištaisyti organinė alfa hidroksirūgštis, natūraliai aptinkama daugelyje vaisių, cukranendrėse ir piene. Ji ypatinga tuo, kad pasižymi odos pigmentaciją ir senėjimo procesus slopinančiomis savybėmis bei gerina kolageno gamybą ir kraujotaką, – teigia I.Jokšienė. – Karšto oro ir intensyvios saulės išsausintą odą gelbsti ir drėgmę reguliuojantys aktyvieji komponentai. Tai gali būti hialurono rūgštis, kurios stambios molekulės pritraukia drėgmę iš aplinkos, o smulkios – skatina hialurono gamybą organizme."

Ekspertė taip pat rekomenduoja nepamiršti ir vitamino C, kuris stimuliuoja kolageno sintezę, padeda apsaugoti odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir reguliuoja melanogenezę, kad toliau vyktų melanino, suteikiančio odai spalvą, gamyba. Odos regeneraciją taip pat skatina pantenolis, alantoinas, vitaminai A, E.

Pasirūpinti odos apsauga

Vis dėlto, anot I.Jokšienės, kol nekilo rimtų odos problemų, net ir artėjant rudeniui tikslinga pasirūpinti tinkama apsauga nuo saulės. Tai galima padaryti naudojant plataus spektro apsaugos nuo saulės priemones, turinčias mažiausiai SPF 30.

Patartina rinktis apsaugą nuo saulės su mineraliniais filtrais, kurie atspindi saulės spindulius, mažiau dirgina odą ir, likdami odos paviršiuje, nesukelia nepageidaujamo šalutinio poveikio. Ne mažiau svarbu ir apsaugoti odą po intensyvių procedūrų, pavyzdžiui, cheminio šveitimo, kadangi, pašalinus negyvas odos ląsteles, odai reikia didesnės apsaugos nuo aplinkos veiksnių ir saulės spindulių.

Prasidedant naujam sezonui derėtų kartu su odos specialistu sutvarkyti atsiradusias odos problemas ir atkurti barjerines odos funkcijas, kad neatsirastų naujų pigmentinių dėmių ar kitų nusiskundimų. Siekiant išsaugoti skaisčią odą ir šaltuoju metų sezonu, svarbu kasdien tinkamai prižiūrėti odą bei stiprinti imunitetą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS