Kaip vasarą be kančių atsikratyti kilogramų ir pagerinti savijautą? | KaunoDiena.lt

KAIP VASARĄ BE KANČIŲ ATSIKRATYTI KILOGRAMŲ IR PAGERINTI SAVIJAUTĄ?

  • 0

Mityba vasarą nereikalauja daug pasiaukojimo – atėjus vasaros karščiams lengviau kontroliuoti savo apetitą, kadangi organizmui nereikia papildomų kalorijų. Tokiu atveju verta rinktis lengvus patiekalus ir daugiau skysčių. 

Be to, tokia mityba padeda ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir pagerina savijautą. Štai keletas patarimų, kaip galima suplanuoti puikią vasaros dietą. 

Daugiau vaisių ir daržovių

Tinkamą vasaros mitybą turėtų sudaryti švieži vaisiai ir daržovės – tai šio sezono metu pasiekiama ranka. Šiuo metu vaisiai ir daržovės turi daugiausiai vitaminų ir mineralų, jie yra turtingi vitaminų C, E ir beta karotino, taip pat magnio, kalio, natrio ir cinko. Dėl nedidelio kalorijų kiekio mėgautis vaisiais ir daržovėmis galima pernelyg jų neribojant. 

„Sezoniniai vaisiai ir daržovės leidžia mums paįvairinti kasdienę mitybą. Į savo racioną juos galime įtraukti tiek ir šviežius, tiek apdorotus. Karštomis dienomis reikėtų valgyti lengvesnius patiekalus, tokius kaip šviežių daržovių salotos. Jos maistingos ir nepalieka skrandžio sunkumo jausmo. Viena vaisių ir daržovių dienos porcija gali būti pakeista sultimis. Verta prisiminti, kad stiklinė sulčių kasdien suteikia beveik tą pačią naudą kaip ir porcija vaisių ar daržovių“, – sako dietologė Žana Antonova.

Bent vasarą pravartu riboti produktus, kuriuose yra gyvūninės kilmės baltymų bei riebalų. Jų perteklius organizme gali virsti papildomais kilogramais. Visiškai atsisakyti žuvies ar mėsos nerekomenduojama, tačiau verta rinktis liesesnę ir lengvai virškinamą mėsą, pavyzdžiui, veršieną ar paukštieną.

Pasirūpinkite skysčiais

Vasaros karštis dažnai gali būti tikras iššūkis. Prisiminkite, kad oro temperatūrai pasiekus 30 laipsnių, pagrindinė užduotis – išlaikyti pakankamą skysčių kiekį organizme.

Kad sumažintume dehidratacijos riziką, reikia pasirūpinti vandeniu, mineraliniu vandeniu. Vis dėlto, nors yra nepakeičiamas troškulio malšintojas, vanduo neturi vitaminų ir neaprūpina organizmo mikroelementais. Labai svarbus mikroelementas, atsakingas už tinkamą ląstelių hidtrataciją, yra kalis, kurio yra vaisiuose (ypač bananuose) ir daržovėse (pomidoruose). Verta prisiminti, kad kalio gausu pomidorų sultyse.

Gera mintis užkandžio pasirinkimui – gerti atvėsintas vaisių ar daržovių sultis, kurios gal neaprūpina organizmo „tuščiomis“ kalorijomis, bet yra vertingas mikroelementų šaltinis. „Nepamirškite pasirinkti 100 proc. sulčių, kuriose nėra pridėtinio cukraus ar kitų dirbtinių priedų. Rekomenduojama kasdien išgerti bent 1,5 l skysčių, o karštomis dienos – iki 2 litrų. Mūsų organizmas skysčių šiek tiek gauna ir iš maisto, daugiausia vaisių, daržovių, iš dalies – iš sulčių“, – sako Ž. Antonova.

„Ne“ kaloringiems užkandžiams

Jei jums rūpi jūsų sveikata, kūno formos ir gera savijauta, visų pirma, turite atsisakyti „sunkių“ ir kaloringų užkandžių.

Jei norisi kažką „įsimesti į skrandį“, rinkitės ne tik daržoves, vaisius,bet ir pieno produktus, ypač tokius kaip jogurtas, pasukos ir kefyras. Jie numalšina troškulį ir yra puikus priobiotikų šaltinis, padedantis gerinti virškinimo sistemą.

Būtina fizinė veikla

Jokia paslaptis, kad geriausi lieknėjimo rezultatai pasiekiami sujungus racionalią ir lengvą mitybą su fizine veikla. Tai – tobulas derinys tiek atostogų metu, tiek eilinę dieną džiaugiantis gražiu oru.

Net ir pasivaikščiojimo metu dirba mūsų raumenys ir yra deginamos kalorijos. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS