Kalba ekspertai: kaukės saugo ne tik nuo COVID-19 | KaunoDiena.lt

KALBA EKSPERTAI: KAUKĖS SAUGO NE TIK NUO COVID-19

  • 8

Nuslopus paskutiniajai COVID-19 bangai su didžiuliu palengvėjimu nusiėmėme kaukes beveik visose gyvenimo srityse. Išskyrus nebent medicinos įstaigas, kur jos jau, panašu, tapo naująja norma ilgiems laikams. Bet nederėtų pamiršti, kad veido apsaugos priemonės sukuria efektyvią apsaugą ne tik nuo COVID-19 infekcijos, bet ir sergant kitomis sezoninėmis ligomis, tokiomis kaip gripas, šienligė ar panašiai. Svarbu, žinoma, pasirinkti tinkamą.

Kelių tipų medicininės kaukės

„Renkantis patikimą medicininę kaukę pirmiausia ant pakuotės reikia ieškoti Europinio sertifikavimo atitikties ženklo CE, o kaukę įsigijus ją būtina teisingai dėvėti“, – primena Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai. Jie taip pat atkreipia dėmesį, jog medicininės kaukės būna kelių tipų: pirmojo ir antrojo. „Informacija apie kaukių tipus būna užrašyta ant kaukių dėžutės ir tokios kaukės žymimos CE ženklu, kuris nurodo, kad jos yra sertifikuotos. CE ženklu pažymėta prekė atitinka visus Europos Sąjungos saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus, kuriuos užtikrina pats gamintojas. Jeigu ši informacija ant pakuotės nėra pateikiama, tokios kaukės daugiausiai skirtos dirbti dulkėtoje, užterštoje aplinkoje, tačiau saugantis virusų negali užtikrinti efektyvumo“, – aiškina ULAC specialistas Jonas Antanavičius.

Kasdieniame gyvenime, siekiant sumažinti infekcijų plitimo riziką, pakanka apsisaugoti pirmojo tipo medicinines kauke. Tačiau jos neskirtos naudoti operacinėse, kur keliami didesni saugos reikalavimai. Čia reikėtų II ar IIR tipo medicininių kaukių. IIR tipo veido kaukės (EN 14683) yra sudarytos iš keturių sluoksnių, neleidžiančios dalelėms pasiekti kitų asmenų ar darbo paviršių. Šio tipo kaukes sertifikavo Pasaulio sveikatos organizacija. Jos turi labai aukštą iškvėpimo filtravimo efektyvumą, todėl laikomos geru būdu seilių lašelių, kurie išsiskiria kalbant, kosint ir čiaudint, plitimui apriboti. I tipo kaukių dalelių filtravimo efektyvumas mažiausiai 95 proc., II tipo – mažiausiai 98 proc., IIR tipo – mažiausiai 98 proc.

Būtina dėvėti teisingai

Plačiausiai žinomos, kasdien dvejus metus matytos mėlynos spalvos medicininės kaukės, kurias dažniausiai dėvi medicinos darbuotojai, o pandemijos metu ir visi kiti gyventojai. „Svarbu įsidėmėti, kad medicininės kaukės yra vienkartinės, – primygtinai atkreipia dėmesį ULAC skleidžiama informacinė medžiaga, – t. y. negali būti pernaudotos, nešiojamos daugiau nei vieną kartą ar daugiau nei vieno žmogaus (ta pati kaukė), skalbiamos ir pan.“

Taip yra dėl to, kad mažyčiai filtruojantys tarpeliai kaukės audinyje greit užsiteršia, o esant aplinkoje, kurioje yra užkrato dalelių, jos ilgainiui nusėda ant kaukės paviršiaus, paversdami ją ne išsigelbėjimu, o nauju užkrato židiniu. Kaip tik todėl nerekomenduojama net sausoje aplinkoje nešioti kaukę ilgiau nei 4 valandas, o jai sudrėkus – pakeisti nauja kuo skubiau. Dėvėtą kaukę rekomenduojama sunaikinti: šitaip sumažinama rizika nuo kažkieno dėvėtos užsikrėsti kitam žmogui.

Didžiausiai apsaugai – respiratoriai

Visų šių tipų medicininių kaukų filtravimo efektyvumas, pasak specialistų, yra apie 95 proc. Dar geresnei apsaugai naudojami respiratoriai – jie sulaiko iki 99 proc. ore esančių dalelių.

Respiratorius rekomenduojama dėvėti medicinos darbuotojams, dirbantiems aukštos užsikrėtimo rizikos aplinkoje arba aplinkoje, kurioje gausu aerozolių. Dažniausiai tokiu atveju respiratorius dėvimas su specialiu oro vožtuvu.

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia, kad apsaugine verte respiratoriai prilygsta medicininėms kaukėms, tačiau jie turi vieną išskirtinumą – galimybę prisitvirtinti prie veido itin tvirtai, kad beveik neliktų nė vieno oro tarpo.

Verta žinoti

Pačioje pandemijos pradžioje, vaistinėms pritrūkus kaukių, kone visi ieškojome, kaip pasidaryti medžiagines. Tačiau jų efektyvumas kur kas mažesnis nei medicininių, kaip tik dėl šios priežasties neilgai trukus jos tapo nerekomenduojamomis.

„Esama ribotų netiesioginių įrodymų, kad dėvint iš įvairių medžiagų pagamintas nemedicinines kaukes gali sumažėti kvėpavimo takų lašelių patekimas į aplinką kosėjant, bet iš turimų įrodymų matyti, kad nemedicininės kaukės yra mažiau veiksmingos nei medicininės kaukės kaip kontrolės rizikos šaltinio vietoje priemonė. Nėra jokių savarankiškai pagamintų nemedicininių kaukių standartų“, – apibrėžia jų abejotiną efektyvumą SAM.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tegul \\\\\.../////

tie "expertai" ant bir..os užsideda,kad nesu'Dulkėtų.

Sutinku...

...saugo ir moterims papus, kad kas nepamatytų (reik teisingai apsivilkti), taip pat saugo pūtę, kad kas nepamatytų( mačiau internete)... dar saugo - reik tik fantazijos turėti....Ačiū už dėmesį. Fantazuokite!

Anonimas

Susikiškite į subinę tas savo kaukes....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS