Karantino metu psichologinę pagalbą galima gauti nuotoliniu būdu | KaunoDiena.lt

KARANTINO METU PSICHOLOGINĘ PAGALBĄ GALIMA GAUTI NUOTOLINIU BŪDU

  • 0

Pacientams, kuriems yra reikalingos Psichikos sveikatos centruose teikiamos psichologinės konsultacijos, sudaryta galimybė karantino metu jas gauti nuotoliniu būdu, informuoja Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Taip numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu dėl gydymo įstaigų darbo organizavimo karantino metu.

Pasak sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, šiuo metu yra būtina užtikrinti, kad žmonės gautų kuo daugiau jiems reikiamų sveikatos priežiūros paslaugų nuotoliniu būdu. Psichologinė pagalba dabartinėmis aplinkybėmis yra ypač aktuali, todėl rekomenduojama psichologinių konsultacijų neatšaukti ir paslaugas teikti nuotoliniu būdu.

„Šios paslaugos šiandien yra itin svarbios, todėl psichologinė pagalba teikiama kreipiantis į Psichikos sveikatos centrus, prie kurių pacientai yra prisirašę, o ne bendruoju pagalbos numeriu. Jei žmogus nežino, prie kurio Psichikos sveikatos centro yra prisirašęs, šią informaciją gali gauti kreipęsis į šeimos gydytojo kabinetą“, – sako ministras A. Veryga.

Psichologinė pagalba, kaip ir kitos pirminio lygio gydymo paslaugos, turės būti teikiama naudojantis informacinėmis ir elektroninių ryšių priemonėmis, kuriomis yra galimybė identifikuoti pacientą, t. y. paciento nurodytu telefonu, socialinių tinklų ar kitų bendravimui skirtų programų pagalba, suderinus tai su pacientu.

Tad psichologinę pagalbą teikiančioms įstaigoms rekomenduojama susisiekti su planinėms paslaugoms užsiregistravusiais pacientais ir susitarti su jais dėl nuotolinių paslaugų teikimo.

Gydymo įstaigos jau buvo įpareigotos skubiai pasirengti arba atsinaujinti tvarkas, reglamentuojančias pacientų konsultacijas nuotoliniu būdu, gydytojų tarpusavio konsultacijas. Ši tvarka galios ir psichologinę pagalbą teikiantiems specialistams. Taip pat gydymo įstaigos yra raginamos pasirašyti tarpusavio bendradarbiavimo sutartis ir taip užtikrinti pacientams daugiau kokybiškų paslaugų.

SAM primena, kad karantino metu visos paslaugos gydymo įstaigose turi būti organizuojamos nuotoliniu būdu. Tai reiškia, kad konsultacijos, būtinųjų tyrimų paskyrimas, nedarbingumo pažymėjimai, vaistų receptai, medicininės pagalbos priemonės turi būti išrašomos nuotoliniu būdu. Tokiu būdu konsultuotis turi ir gydytojai tarpusavyje.

Taip pat primenama, kad visos planinės operacijos turi būti atidėtos, išskyrus atvejus, kai jų neatlikus žmogaus gyvybei grėstų pavojus. Tais atvejais, kai gydymo paslaugos, kurių nesuteikus žmogaus gyvybei galėtų grėsti pavojus, būtina nukreipti į tas gydymo įstaigas, kurios negydo užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu pacientų ir neturi kontaktų su galimai infekuotais žmonėmis, pabrėžiama SAM pranešime. O tais atvejais, kai gydymo įstaigos neįmanoma pakeisti, būtina užtikrinti pacientų saugumą ir atskirti galimai infekuotus pacientus nuo kitų žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS