Kardinalūs pokyčiai – priėjus liepto galą | KaunoDiena.lt

KARDINALŪS POKYČIAI – PRIĖJUS LIEPTO GALĄ

Dukrytės liga, nepasitenkinimas savo sveikata ir psichologine būsena 33 metų Dalių Viršilą privertė kardinaliai pakeisti gyvenimą. Daugiau nei 5 metus sveiką gyvenimo būdą propaguojantis vyras tikina, kad troškimas pažinti save ir supantį pasaulį gali būti vaistas nuo visų įmanomų ligų.

Nesirūpino savimi

D.Viršilas savo vaikystę praleido, kaip ir visi paprasti homo sovieticus tėvų vaikai – klausimų apie sveikatą šeimoje net nekildavo. Pirmąją cigaretę vaikinas surūkė 7-erių.

„Po balkonais rinkdavome nuorūkas ir apsimesdavome tikrais vyrais. Rimtai rūkyti pradėjau devintoje klasėje, kai man buvo maždaug 14 metų, legaliai – su tėvų žinia – nuo 16 metų“, – pasakojo pašnekovas.

Vaikinas prisimena valgęs viską, o labiausiai mėgo bandeles su limonadu, blynus, šokoladą, šakotį su pienu, saldainius „Irisas“ ir viską, kas tuo metu būdavo parduotuvėse.

Prasidėjęs savarankiškas gyvenimas pokyčių sveikos gyvensenos srityje neatnešė. Dalius dirbo nuo ryto iki vakaro, grįžęs namo gerdavo alų ir žiūrėdavo televizorių, o darbe surūkydavo daugiau nei 30 cigarečių per dieną.

„Prieš penkerius metus 28-ąjį gimtadienį švenčiau Honkonge. Pagrindinis gėrimas buvo degtinės ir energinio gėrimo kokteiliai. Tada ir nusprendžiau, kad turiu keisti savo elgesį ir gyvenimo kryptį, antraip sunaikinsiu save ir savo šeimą“, – kalbėjo D.Viršilas.

Pokyčiai – ne iš karto

Pasak jo, kitas įvykis, privertęs iš esmės pakeisti požiūrį į sveikatą, buvo dukrytės liga. Mergaitę nuolat berdavo, medikai negalėjo nustatyti ligos priežasties.

„Draugų parekomenduoti apsilankėme Natūralios medicinos centre. Čia paaiškėjo, jog maistas, kurį vartojame, ir yra alergijos priežastis. Su žmona po truputį pradėjome keisti maitinimosi įpročius. Pastebėjome, kad pradėjo nykti buvusios sveikatos problemos“, – kalbėjo vaikinas.

D.Viršilas pridūrė, kad pokyčiai į jo gyvenimą neatėjo per vieną dieną, reikėjo įdėti nemažai pastangų, kad sveika gyvensena taptų natūraliu dalyku.

Vaikinas teigia, kad esminis jo dabartinio gyvenimo principas – nesipriešinti prigimčiai ir gamtos, kūrinijos evoliucijai.

Judėti svarbiausia

Dalius keliasi kartu su saule. Vasarą prieš penkias, žiemą – prieš šešias, atlieka sąnarių mankštą, pabėgioja, išsimaudo jūroje arba šaltame duše.

„Anksčiau stengiausi medituoti ramybėje, dabar medituoju vaikščiodamas ir dirbdamas kokį nors fizinį darbą. Valgau tada, kai esu alkanas, o ne nustatytomis valandomis. Renkuosi kuo įvairesnį ir šviežesnį maistą. Nuostabu, jei jis organiškas, iš vietinių ūkininkų“, – vardijo jis.

Sveikuolis dažnai lankosi pajūryje, pušyne, važinėja dviračiu, plaukioja baseine, vasaras praleidžia kaime, gamtoje, stovyklose su vaikais ar sveikuolių bendruomenėje.

„Stengiuosi išlikti ramus bet kokioje situacijoje, kad ir kokia beviltiška ji atrodytų. Vertinu ramybę, nedaug šneku, nekritikuoju, neapkalbu, stengiuosi visur įžvelgti teigiamų dalykų, nepykti ant žmonių, nes jie, kaip ir aš, mokosi, tik savo būdu“, – kalbėjo D.Viršilas.

Būtina mokytis

Žmogui, kuris nesijaučia gerai ir suvokia, kad gyvenime reikia pokyčių, pašnekovas siūlo rasti nepasitenkinimo ir prastos savijautos priežastį. O jeigu to nepavyksta padaryti iš karto, reikia pakeisti aplinką, pabūti gamtoje, pajudėti ar peržiūrėti maisto racioną.

„Leonardas da Vinči sakė – jeigu į save dedame lavonus, esame kapinės. Kiekvienas turi atsitraukti nuo nuobodžios rutinos ir pažvelgti į savo vidų, pasišnekėti su savimi atvirai: kas aš esu, ko iš tikrųjų man reikia, koks mano gyvenimo tikslas, kokia mano egzistavimo prasmė ir kaip tą prasmę panaudoju kasdienėje veikloje“, – įsitikinęs Dalius.

Pasak jo, jeigu linkime savo vaikams gėrio ir sveikatos, gyventi sveikiau juos turėtume mokyti savo asmeniniu pavyzdžiu.

Pašnekovas mano, kad visas gyvenimas yra mokymasis. Toks žmogaus tikslas: tobulėti, būti sąmoningam ir mėgautis pačiu vyksmu – gyvenimu.

„Mėgautis gyvenimu kaip procesu mes galime tik neprieštaraudami savo prigimčiai ir gamtai, būdami sveiki ir teigiamai nusiteikę priimti viską, ką gyvenimas duoda“, – sakė jis.

Mintys veikia

D.Viršilas tikina, kad kartais šeimos gydytojai prašo jo paties patarimo.

Į medikus jis kreipiasi tik tada, kai prireikia skubios pagalbos, pavyzdžiui, išvaržos operacijos arba tyrimų vaikams.

Pašnekovas teigia, kad stengiasi nepakliūti į gydytojų akiratį, verčiau grūdinasi, valo ir sveikatina savo sielą, protą ir kūną.

Populiarėjantis požiūris, jog visos ligos prasideda mūsų galvose, pašnekovui priimtinas – tik nereikėtų šioje situacijoje būti kategoriškam.

„Kartais liga yra įgimta, o kartais susiformuoja dėl mūsų patirčių ankstyvoje vaikystėje, kai sąmoningumo, vadinasi, asmeninio protavimo, dar maža. Vienas iš evoliucijos principų – priežasties ir pasekmės ryšys: ką pasėsi, tą ir pjausi. Jeigu nesėji sveikų minčių apie savo sveiką ir darnų buvimą šioje planetoje, veikiausiai žmogaus galvoje niekas ir nesudygs. O tuščia galva niekada nebūna, tad įvertinkime, kokias mintis sėjame“, – patarė Dalius.

Sportas – pramoga

Paklaustas, ką daryti žmogui, kuris nemėgsta sportuoti, Dalius atsakė, kad prievarta šioje situacijoje nebūtina.

„Sportuoti, išvertus iš graikų kalbos, reiškia pramogauti. Viskas priklauso nuo žmogaus gyvensenos: jeigu per dieną judi pakankamai, papildomai to daryti nėra būtina“, – sakė sveikuolis.

Pasak jo, žmogui būtina judėti, suprakaituoti, kad pasišalintų šlakai ir kitos nereikalingos medžiagos.

„Jeigu prakaituoji savo kasdieniame darbe – pramogauti sporto klube nebereikia. Fizinis aktyvumas yra šios visatos vyksmo savybė ir judėti reikia tam, kad neprieštarautum prigimties dėsniams, kurie užtikrina sveiką ir darnią evoliuciją bei sėkmingą tavo egzistavimą pasaulio raidoje“, – kalbėjo sveiko gyvenimo būdo propaguotojas.

Pats Dalius važinėja dviračiu su šeima pušyne, su dukrytėmis plaukioja baseine, su draugais bėgioja ristele pajūrio smėliu, pėsčiomis keliauja į biurą, susitikimą ar miestą.

„Nors prieš porą metų bėgiojau po 10 kilometrų per dieną. Šiandien to, kiek judu dabar, visiškai pakanka. Jaučiuosi savimi“, – teigė pašnekovas.

Skleidžia žinias

Patirtimi ir mintimis apie sveikatą D.Viršilas dalijasi ir su aplinkiniais.

„Per prievartą savo idėjų ir nuomonės neperšu, o susibūrimo vietose kartais pasidaliju savo patirtimi, suvokimu ir įžvalgomis apie išmintingą ir natūralų gyvenimą“, – sakė Dalius.

Vasaromis jis savanoriauja, padeda organizuoti ar pats organizuoja sveiko ir sąmoningesnio gyvenimo būdo stovyklas-mokyklas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

mečislovas v

Kiek reikia viską sugadinti,kad pajusti liepto galą ,o paskui viską taisyti... tikras proto bokštas...

to Hm

" ir su mityba, ..."teigiamas" >>>tikriausiai visi valgantys teigiamai žiūri į mitybą ;) "Tačiau, kai valgai nustatytomis valandomis, tai ir alkį tomis valandomis pradedi jausti" >>>Matomai tu tikro alkio nesi jautęs, nes žmonės yra sumaišę alkio jausmą su tuščio skrandžio jausmu, kada jis atsilaisvinęs nuo perdėto ėdesio kiekio bando atsisatyti į natūralų savo didumą. "Ką siūlot? Gyvus valgyt? Augalai irgi gyvi, juos gyvus karvės ėda, o žmonės prieš tai nužudo, nuplauna... žodžiu, irgi lavonus." >>>Žmogus valgydamas obuolį nejaučia smurto jausmo, skirtingai nei grūsdamas peilį veršeliui po kaklu. Obelis yra dėkinga, jog tu išplatini sėklas ir todėl spacialiai sėklų platintojams ir augina skanius vaisius. Šiuo atveju tu gyvybės ciklo nenutrauki. Nei obelį nužudai, nei jokių sėklų tavo organizmas nevirškina (nesugadina) nebent netyčia tu ją perkąstum, bet dėl to kiekviename vaisiuje ar uogoje sėklų būna daugiau ;) " kaip ir dieta yra mitybos režimas (o ne badavimas, kažkoks kankinimasis ..." >>>Jeigu tau nėra nei karto kilusi mintis duoti pailsėti savo vidaus organams nors vieną dienelę, tai pirma - pas tave neįsisavina maisto medžiagų dėl didelio organizmo užterštumo, ir tau tai kankynė, antra - matyt paprasčiausiai anksti dar, kadangi svetimo kūno valgymas kol kas neleidžia prašviesėti sąmonei. :)

AS

Manau jei kas paziuri idomu filma ar idomia knyga kartais irgi papersa. Tai tas pats ir cia manau. Nes jeigu 80 proc. taip pasikeistu zmoniu taptume normalesne valstybe. O jei seimas toks taptu tai isvis, kaip atsigautu istatymai ir teisingumas. Turim stenktis ne tik suteikt vergo dalia zmonems, bet ir algas savininkai normalias turi moket kad zmogus butu normaliai pavalges, kad galetu ir pakeliaut. Tada labiau megausis zmones, nes dabar del maisto kuri seniau uzsiaugindavo zmones dirba gan po du darbus siandien kaip vergeliai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS