Moksliniai tyrimai byloja, kad kaulams naudinga ne tik iš šviežio pieno pagaminta varškė, bet ir toks netikėtas produktas kaip džiovintos slyvos.
Floridos valstijos universiteto mokslininkai, ištyrę labai daug vaisių, nustatė, kad džiovintos slyvos turi didžiausią teigiamą poveikį kaulų tankiui. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 vyresnio amžiaus moterų. Vienai grupei buvo nurodyta kasdien suvalgyti apie 10 džiovintų slyvų, kitai grupei – atitinkamą kiekį džiovintų obuolių.
Metus vartojusių džiovintas slyvas moterų kaulų tankis buvo gerokai didesnis nei tų, kurios valgė džiovintus obuolius.
„Prieš vartojant džiovintas slyvas reikia jas išmirkyti, kad būtų lengviau virškinti. Be to, džiovintos slyvos itin tinka tiems, kurie kenčia dėl kietų vidurių“, – pataria kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas.
Jis tvirtina, kad kaulų tankiui teigiamos įtakos turi ir visos žalios spalvos daržovės: agurkai, špinatai, žaliosios saldžios paprikos ir visos kitos.
„Visos šios daržovės turi kalcio ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Kaulams stiprinti labai svarbus ir vitaminas D, kuris padeda organizmui įsisavinti kalcį. Taip pat reikalingas vitaminas C, magnis, stroncis, silicis, kurio daug turi dirvinis asiūklis“, – sako V.Sakas.
Labai svarbu sportuoti, nes fizinis krūvis stiprina kaulus.
Daržovės, kurios stiprina kaulus
Agurkai, briuseliniai kopūstai, brokoliai, dilgėlės, garšvos, gelsvės, petražolės, porai, įvairios salotos, salierai, svogūnų laiškai, špinatai, žalieji aguročiai, žaliosios cukinijos, žaliosios ankštinės pupelės ir žirneliai, žaliosios saldžios paprikos, žalieji žiediniai kopūstai, taip pat įvairių sėklų žalieji daigai – ankštinių, avižų, garstyčių, garžgarsčių, kviečių, pipirinių, sojų ir pan
Naujausi komentarai