Kentėti sąnarių skausmą – joks didvyriškumas | KaunoDiena.lt

KENTĖTI SĄNARIŲ SKAUSMĄ – JOKS DIDVYRIŠKUMAS

Sunegalavus svarbu suvokti, kad tai gali būti pirmasis ligos požymis. Susirgus reumatoidiniu artritu diagnozę būtina nustatyti laiku, perspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reumatologijos klinikos vadovė profesorė Asta Baranauskaitė.

– Reumatoidinis artritas – sąnarių liga? Kaip ją įtarti?

– Prasidėjus artritui, žmogus kai kuriuos simptomus yra linkęs ignoruoti ar tikėtis, kad viskas praeis savaime. Kai skausmai nėra labai intensyvūs, ligoniai patys suranda priežastį, neva paaiškinančią sąnarių ligos simptomus: sušalo, daug dirbo ir panašiai. Prasideda laukimo periodas, kai tikimasi savaiminio pagerėjimo. Tačiau tai neturėtų trukti ilgai. Jei skausmas nepraeina per savaitę ar dvi, reikia kreiptis į šeimos gydytoją. Reumatoidinio artrito atveju labai svarbi yra ankstyva ligos diagnostika.

– Kaip identifikuoti artrito skausmą?

– Ši liga dažniausiai pažeidžia plaštakų ir pėdų sąnarius. Jų skausmas, patinimas gali būti reumatoidinio artrito pradžios ženklas. Būdingiausi šios ligos simptomai – sąnarių sustingimas, skausmas ir patinimas. Sustingimas pasireiškia rytais ir trunka ilgiau nei 15–20 minučių. Skausmas ir patinimas bet kurių sąnarių, ypač riešų, rankų ir kojų pirštų, jaučiamas visą laiką, ne tik judesio metu.

Nereceptiniai vaistai nuo skausmo, tokie kaip brufenas, padeda, tačiau tik kelioms valandoms. Po kelių dienų ar savaičių pradeda skaudėti kitus sąnarius, kurių iki tol neskaudėjo. Reumatoidinis artritas gali prasidėti staiga arba progresuoti po truputį. Sunkesniais atvejais gali pakilti ir neaukšta temperatūra, atsirasti bendras silpnumas, nuovargis. Vėliau pradeda ryškėti sąnarių deformacijos.

– Reumatoidinis artritas gydomas vien vaistais?

– Medikamentinio gydymo tikslas – slopinti sąnarių uždegimą. Tai gali trukti nuo trijų iki šešių mėnesių. Geriausi rezultatai pasiekiami per ankstyvąjį ligos etapą, kol vyrauja uždegimas, bet dar nėra sužalota sąnario kremzlė ir greta esantis kaulas. Tada liga gali praeiti arba palikti tik minimalius ženklus. Svarbu suprasti, kad vieno vizito pas gydytoją neužtenka. Ligonis turi lankytis pas gydytoją reguliariai, kad šis galėtų nuspręsti, ką daryti toliau.

– Artritą gydo gydytojai reumatologai?

– Pirmiausia dera nueiti pas šeimos gydytoją pasikonsultuoti. Bus paskirti pirminiai tyrimai, o prireikus ligonis bus nukreiptas pas reumatologą.

– Kokie tyrimai atliekami?

– Gydytojas pradeda įtarti reumatoidinį artritą, kai išsiaiškina, kokie negalavimai kamuoja ligonį, ir apžiūrėjęs sąnarius pastebi jų uždegimo požymius. Tada numatomas konkrečių tyrimų planas. Pradiniai – bendras kraujo tyrimas, sąnarių apžiūra echoskopu. Kai kuriais atvejais gali prireikti brangių ir sudėtingų imunologinių tyrimų, atlikti infekcijos židinių paiešką, atmesti kitas panašiais simptomais pasireiškiančias ligas.

Tyrimų planas yra individualus ir priklauso nuo kiekvieno ligonio – kokie klinikiniai požymiai, laboratoriniai ir radiologiniai sąnarių pakitimai.

– Ir vis dėlto, kodėl taip svarbu anksti nustatyti reumatoidinį artritą? Tai tinka visoms ligoms.

– Galėčiau išskirti vieną atvejį, kuris parodo ne tik savalaikio gydymo svarbą, bet ir žmogaus kantrybę bei pastangas gydantis. Pacientė – jauna moteris, dirbanti odontologe. Pirmuosius požymius – sustingimą ir sąnarių skausmą ji pajuto tik baigusi mokslus ir pradėjusi dirbti savarankiškai. Būtent su darbo krūviu pacientė ir siejo nemalonius pojūčius bei rankų sąnarių skausmus. Pas gydytojus ji pasirodė tik po pusės metų, o atlikus tyrimus buvo nustatyta reumatoidinio artrito diagnozė.

Moteriai buvo paskirtas ligą modifikuojantis medikamentinis gydymas, tačiau sekėsi ne taip, kaip buvo tikėtasi. Pacientės būklė buvo labai atidžiai stebima, ji kas mėnesį lankėsi pas  reumatologą. Pastarasis, atsižvelgdamas į pacientės būklę, koregavo gydymą, kad jis tiktų geriausiai. Rezultatas – ligos remisija buvo pasiekta po pusmečio gydymo ir jau trejus metus pacientė jaučiasi gerai, dirba kaip įprastai, gydoma biologiniais vaistais. Vadinasi, liga šiuo metu kontroliuojama. Bet reikia įsidėmėti, kad reumatoidinis artritas – klastinga liga, todėl būtina lankytis pas gydytoją, kuris galėtų maždaug kas pusmetį įvertinti ligonio sveikatos būklę ir patarti dėl palaikomojo gydymo.

– Reumatoidinis artritas nėra išgydomas?

– Mano papasakota ligos istorija įrodo, kad šią ligą, nors ji ir neišgydoma, galima pristabdyti ar pasiekti ilgalaikio palengvėjimo.

Gairės: artritas, ligos, skausmas
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Eugenija

Realybė tokia, kad gydytojai turi patvirtintas gydymo schemas, kuriose nurodyta pradėti gydyti ligą pigiausiais vaistais, o kai nepadeda - taikyti brangesnius ir taip iki pačių brangiausių. Jei pacientas nepritrūksta kantrybės ir sveikatos, tai sulaukia gydymo biologine terapija. Mano atveju tai užtruko 1,5 metų skausmų kentėjimo ir gulėjimo ligoninėse. Deja, po 2 metų ir biologinius vaistus reikėtų keisti į kitus, nes ir tie nevienodai gerai veikia. O gydytoja nekeičia, varinėja šen ir ten, nes kažko (spėkite, ko?) laukia. Sako, jei šitie vaistai nebepadeda, gal liga baigėsi... Žodžiu, tyčiojasi. O tu, žmogau, kentėk, nes ne jai skauda dieną-naktį.

inga

Geras straipsnio pavadinimas...tik niekinis. Perskaičiau komentarus ir supratau, kad tokių kaip aš tūkstančiai. Ir niekam neskauda, kad tu naktimis nemiegi, o į darbą eini su auto pilotu ir negali visiškai susikaupti. Na o jau "šeimos gydytojai" pons friėdyga - gali juos panaikinti. Nes net nežino kokiam specialistui siuntimą rašyti. Laikykimės skausmų įkaitai - mes gi "nepagydomi".

Julius

Sąnarių skausmai tikrai yra itin nemalonūs, o jei jokie vaistai nepadeda patarčiau kreiptis terapijai, kurios dažniausiai prasideda nuo hialurono rūgšties injekcijų. Plačiau - http://www.azuolynospa.lt/sanariu-terapija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS