Kiek laiko omikron išlieka ant paviršių? | KaunoDiena.lt

KIEK LAIKO OMIKRON IŠLIEKA ANT PAVIRŠIŲ?

  • 7

Virusologas Saulius Čaplinskas pasidalijo naujais tyrimais apie koronaviruso omikron atmainą. 

Naujame Kioto prefektūros medicinos universiteto Japonijoje atliktame tyrime buvo išmatuotas įvairių SARS-CoV-2 variantų išgyvenimo ant skirtingų paviršių laikas. Tyrimai parodė, kad omikron variantas sugeba 193,5 valandas (apie 8 dienas) išgyventi ant plastiko (polistireno) paviršiaus. Tai daugiau nei tris kartus ilgiau palyginus su pradiniu Uhano (56 val.) ir gama (59,3 val.) variantais bei daug daugiau nei delta (114 val.) ar beta (156,6 val.) variantais. Tik alfa variantas pasižymėjo panašiu 191,3 val. atsparumu“, – feisbuke rašė medicinos mokslų daktaras, profesorius.

Anot tyrimo duomenų, omikron 21,1 val. išgyvena ant odos ir tai žymiai ilgiau nei Uhano (8,6 val.), gama (11 val.) ir delta (16,8 val.) variantai. Alfa (19,6 val.) ir beta (19,1 val.) variantai išliko panašų laiką.

„Nors omikron yra atsparesnis nei Uhano variantas dezinfekavimo priemonėms, jis panašus į kitų SARS-CoV-2 variantų atsparumą. Bet kuriuo atveju, papildomos nei šiuo metu taikoma dezinfekcijos nereikia. Anot tyrimą atlikusių mokslininkų, šis tyrimas parodė, kad omikron pasižymi didžiausiu stabilumu išorinei aplinkai ir tai gali būti vienas iš veiksnių, leidusių omikron sparčiai plisti ir pakeisti delta variantą“, – rašė S. Čaplinskas.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) paskelbė, kad omikron atmaina dabar sudaro 78 proc. diagnozuotų SARS-CoV-2 atvejų ir tapo dominuojančia Europos Sąjungoje ir Europos ekonominėje erdvėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jurgutis

Nėra nei kovidų nė jo atmainų,lai nebruka šūdo,nes patys tame murdosi ir mėgina kitus tuo marmalu terliot

:)))))

Kas moka už reklamą ir kiek????

Ui

Jeigu ištikrųjų taip būtų, tai jau senai visi būtų užsikrėtę ir persirgę. Kazkas netaip :)).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS