Kinijos tyrėjai: gydymas remdesiviru COVID-19 pacientams nebuvo labai naudingas | KaunoDiena.lt

KINIJOS TYRĖJAI: GYDYMAS REMDESIVIRU COVID-19 PACIENTAMS NEBUVO LABAI NAUDINGAS

Gydymas antivirusiniu preparatu remdesiviru koronavirusine infekcija COVID-19 sergantiems pacientams neatskleidė jokios „reikšmingos klinikinės naudos“, rodo trečiadienį paskelbti pirmojo tokio pobūdžio bandymo su atsitiktinai parinkta pacientų grupe rezultatai.

Žurnale „The Lancet“ paskelbtas straipsnis, apžvelgiantis Kinijos centriniame Uhano mieste atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 200 COVID-19 pacientų. Tyrimą vykdę gydytojai nenustatė jokių teigiamų pokyčių remdesiviru gydytų pacientų grupėje, lyginant su kontroline suaugusiųjų grupe.

Šios išvados buvo paskelbtos tuojau po to, kai JAV farmacijos milžinė „Gilead“, remdesiviro gamintoja, pareiškė, jog šio preparato didelio masto bandymas su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais atskleidė teigiamų rezultatų.

„Deja, mūsų bandymas rodo, kad remdesiviras, nors ir saugus ir tinkamai toleruojamas, nesuteikė reikšmingos naudos, palyginus su placebu“, – sakė studijos pagrindinis autorius Bin Cao, Dirbantis Kinijos ir Japonijos draugystės ligoninėje, bei Sostinės medicinos universitete.

„Tai nėra rezultatas, kokio tikėjomės“, – pridūrė jis.

Uhane vykdytame tyrime dalyvavo 237 COVID-19 pacientai, iš kurių pusei buvo duodama remdesiviro. Kita pusė tapo kontroline grupe; jos nariai buvo gydomi įprastais antibiotikais.

Abiejose grupėse mirštamumas buvo toks pats – maždaug po 14 procentų.

Kita vertus, pacientai, kuriems buvo reikalingas dirbtinis plaučių ventiliavimas, gydomi remdesiviru praleisdavo daug mažiau laiko prijungti prie aparatų – vidutiniškai septynias dienas, o ne 15 kaip kontrolinės grupės nariai.

„Nebuvo nustatyta reikšmingų skirtumų tarp grupių, vertinant pagal [reikalingos] pagalbos kvėpavimui deguonimi trukmę, hospitalizacijos trukmę arba laiką iki išrašymo ar mirties“, – nurodė tyrėjai.

Straipsnio autoriai sakė, kad jų tyrimas turi kai kurių trūkumų, įskaitant faktą, kad jis buvo pirma laiko sustabdytas, kai pacientų labai sumažėjo, atlėgus koronaviruso protrūkiui Uhane.

Vis dėlto specialistai paragino toliau vykdyti šio preparato randomizuotus klinikinius bandymus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Egle

Kinija galbut noretu savo preparatus Europai kisti, tai uztat kritikuoja gerus vaistus? Neduok dieve! .. Negana to virusa uznese visam pasauliui, dar gedos neturi aptarineti kokie vaistai tinka, kokie netinka.. Kiek girdejau Japonija, Vokietija ir daugelis kitu saliu siuos vaistus jau patvirtino, reiskiasi jiems padejo.. O japonais, vokieciais ir amerikonais mes turetume labiau pasitiketi nei kinais ar rusais..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS