Kokiais atvejais už operaciją reikia susimokėti pačiam? | KaunoDiena.lt

KOKIAIS ATVEJAIS UŽ OPERACIJĄ REIKIA SUSIMOKĖTI PAČIAM?

Būkite atidūs ir nemokėkite už nemokamas gydymo paslaugas, o, jei reikalaujama susimokėti, visada pasiteiraukite, už ką, pataria Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

LRT radijo klausytoja Onutė iš Klaipėdos teiraujasi, kiek ir už ką jai teks susimokėti po numatytos akių operacijos. „Kovo mėnesį turiu siuntimą kataraktos operacijai. Gydytoja, įteikdama siuntimą, pasakė – pasiimkite pinigėlių, bet kiek, nepasakė. Norėčiau pasiklausti, kiek aš turėsiu sumokėti už operaciją, už vaistus ar lęšiuką?“ – klausia Onutė.

Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja L. Reinartienė sako, kad šiuo konkrečiu atveju, jei pacientė yra apdrausta Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), už operaciją ir lęšiuką mokėti nereikia.

„Lęšiukus Valstybinė ligonių kasa perka centralizuotai ir paskirsto gydymo įstaigoms, kur jie implantuojami pacientams nemokamai. O iš PSD fondo biudžeto lėšų apmokama pati operacija, kaip procedūra, ir jai reikalingos priemonės. Taigi pacientams primokėti nereikia“, – pažymi Valstybinės ligonių kasos Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja.

Pašnekovės teigimu, susimokėti reikia tuo atveju, kai pacientas savo iniciatyva pasirenka papildomą procedūrą arba priemonę.

„Jei pacientas, rekomendavus gydančiam gydytojui, pasirenka kitą, brangesnę priemonę, nei suteikia gydymo įstaiga, tokiu atveju jis turėtų susimokėti skirtumą tarp gydymo procedūros ar vaisto ir jo pasirinkto vaisto ar procedūros kainos“, – aiškina L. Reinartienė.

Valstybinė ligonių kasa akcentuoja, kad žmonės turėtų būti atidūs ir nemokėti už nemokamas paslaugas, bei pataria visada teirautis, kodėl ir už ką reikalaujama susimokėti.

„Pacientas, atsidūręs gydymo įstaigoje ir gavęs rekomendaciją ar prašymą susimokėti, turėtų aiškintis, ar tikrai privaloma tą daryti. Jei nepavyksta išsiaiškinti su gydančiu gydytoju, reikėtų kreiptis į gydymo įstaigos administraciją“, – rekomenduoja specialistė.

Jei ir tokiu būdu nepavyktų išsiaiškinti, galima kreiptis į teritorines ligonių kasas ar į Valstybinę ligonių kasą bendruoju telefonu 870088888.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Taip

Tikrai taip,pakliuvus į bet kurį ligoninės skyrių,turi būti aiški informacija apie mokamas paslaugas.Ligonis turi žinoti,už ką teks mokėti,o kas yra nemokama,(t.y.mūsų visų sumokėta)Mokamų paslaugų sąrašas turi būti aiškiai surašytas,matomoje vietoje,o ne kur nukištas į pašalį,tada daktarai negalės piktnaudžiauti.

oij oij

Tikrai taip, vyras pries kelis metus operavosi akis, keite lesiuka, ogi ka jus manot, gydytojas iskart ispejo,kad kompensuojamas lesiukas prastas ir geriau paciam susimoket. O kaip patikrinti tai? Eilini kart is zmogaus tik islupami pinigai. Zinoma,kad norim apsidraust sveikata, kas gi brangiau, ir pirko pats.

nesupratusiam

Ogi nueik pėškom į kepyklą, ir ten galimai rasi jos "firminę parduotuvę", ten ir nusipirksi. Tau nereikės mokėti transporto išlaidų, prekybinio antkainio- į kurį įeina labai daug sudedamųjų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS