Koronaviruso krizė: svarbiausios savaitgalio naujienos | KaunoDiena.lt

KORONAVIRUSO KRIZĖ: SVARBIAUSIOS SAVAITGALIO NAUJIENOS

  • 2

Pateikiama svarbiausių savaitgalio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalga.

Viruso plitimas. Savaitgalį patvirtintos dvi mirtys ir 13 užsikrėtimo virusu atvejų. Mirtys registruotos Vilniaus apskrityje, 81-90 metų ir 51-60 metų amžiaus grupės gyventojams, turėjusiems gretutinių lėtinių ligų. Iš naujų koronaviruso atvejų septyni nustatyti Vilniaus apskrityje, kiti – Klaipėdos, Utenos ir Telšių apskrityse. Keturi atvejai yra įvežtiniai – liga nustatyta iš Anglijos, Švedijos ir Danijos grįžusiems asmenims.

Vilniuje liga nustatyta dviem Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojams, šios ligoninės paciento artimam asmeniui, Santaros klinikų darbuotojo artimam asmeniui. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, liga nustatyta ir Ignalinos rajono ligoninės medikui, tuo metu Ignalinos savivaldybė nurodo, kad susirgo ligoninės darbuotojo, kuriam virusas nustatytas gegužės 28 dieną, artimas asmuo. Informacija apie kitus koronaviruso atvejus yra tikslinama.

Karantino švelninimas. Nuo šeštadienio Lietuvoje leidžiama organizuoti aukšto meistriškumo sporto varžybas, nedalyvaujant žiūrovams. Be to, viešose atvirose ir  uždarose erdvėse gali būti organizuojamos asmeninės šventės  –  vestuvės, gimtadieniai ir kitos, jei jose dalyvauja ne daugiau kaip 30 žmonių. Nuo pirmadienio bus leidžiami renginiai viduje su 100 dalyvių ir lauke – su 300 dalyvių, vėliau kas dvi savaites galimų dalyvių viduje skaičius augtų po 50 dalyvių, o lauke – po 200 dalyvių.

SAM rekomendacijos. Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė rekomendacijas, kaip paslaugų teikėjai, prekybą viešose prekybos vietose vykdantys bei laisvalaikio ir pramogų veiklą vykdantys žmonės nuo birželio 1 dienos turės užtikrinti saugumą nuo koronaviruso plitimo. Bus privaloma riboti lankytojų srautus, pažymėti atstumus tarp eilėje stovinčių vartotojų, teikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę, sudaryti galimybę pasirūpinti rankų higiena ar dezinfekcija.

Futbolo čempionatas. Po beveik trijų mėnesių pertraukos, sušvelninus dėl koronaviruso grėsmės paskelbto karantino ribojimus, šeštadienį atnaujintos Lietuvos futbolo A lygos kovos.

Filmavimo darbai. Švelnėjant karantino reikalavimams, Lietuvoje pamažu atnaujinami filmavimo darbai. Pirmieji filmavimo darbai sostinėje vyksta jau šį savaitgalį, pirmiausia filmuojami trumpametražiai filmai.

VRK tyrimas. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) atlieka tyrimą dėl Vyriausybės inicijuotos padėkos prisidėjusiems, kad Lietuvoje būtų įveikta pirmoji koronaviruso banga, akcijos „Ačiū, Lietuva“ ir birželio 1 dieną rengiamų trumpų koncertų visoje Lietuvoje.

Užsienyje:

* Pasaulyje oficialiai užregistruota jau daugiau kaip 6 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, iš jų du trečdaliai užsikrėtimų patvirtinti Europoje bei Jungtinėse Valstijose, skelbia naujienų agentūra AFP.

* Rusijoje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius viršijo 400 tūkstančių.

* Europos Sąjunga paragino Jungtines Valstijas „persvarstyti“ sprendimą nutraukti ryšius su Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

* Jeruzalėje po dviejų mėnesių pertraukos atidaryta Al Aksos mečetė – trečia švenčiausia musulmonams vieta po Mekos ir Medinos Saudo Arabijoje.

* Austrijoje „Grand Prix“ lenktynėmis pradėtas sutrumpintas „Formulės 1“ sezonas.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivis „Crew Dragon“ šeštadienį pradėjo pirmąjį pilotuojamą skrydį į Tarptautinę kosminę stotį. Tai pirmasis nuo 2011 metų pilotuojamas skrydis, surengtas iš JAV teritorijos.

* JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė ketinantis atidėti birželį planuojamą Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimą ir taip pat norįs pakviesti į jį kitų šalių, įskaitant Rusiją.

* JAV miestus krečia didžiausi per kelerius pastaruosius metus visuomenės neramumai ir riaušės, išprovokuoti policijos areštuoto neginkluoto juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirties.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Filmas

Kokia krizė, visas Vilnius - kavinė po atviru dangumi, jokio saugaus atstumo, jokių apsauginių kaukių, staliukai nedezinfekuoti, nenuvalyti, visi linksmai bendrauja, verslas klesti, visiems viskas dzin. Tas pats ir Kaune lauko kavinėse. Krizė tik Čaplinskui su Kasiulevičiumi už tam tikrą įkainį.

Anonimas

Kada tas daunas gaus nors koki sifili ar trileri geriau kat nustiptu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS