Koronavirusu sergantis vyras: priprašyti išsitirti yra tikras košmaras | KaunoDiena.lt

KORONAVIRUSU SERGANTIS VYRAS: PRIPRAŠYTI IŠSITIRTI YRA TIKRAS KOŠMARAS

  • 32

„Dėmesio, mes sergame COVID-19. Taip, atvejis patvirtintas po tepinėlio paėmimo“, – klaipėdietis Egidijus, kuriam patvirtinta koronaviruso diagnozė, savo patirtimi pasidalijo socialiniuose tinkluose ir sulaukė daugybės internautų dėmesio. 

Vyras savo istorija sutiko pasidalinti ir su portalo skaitytojais. 

„Pabandysiu įnešti aiškumo dėl šios „BAISIOS“ ligos. Papasakosiu kaip kas vyko ir tebevyksta su mūsų (mano ir žmonos) organizmais ir kokie simptomai (primygtinai prašau tai nelaikyti moksliniu tyrimu, o tiesiog tik informacijos suteikimu iš pirmų lūpų). Virusą pasigavome, kaip spėjame, kovo 14 dieną. Taigi, įvykių eiga tokia. Aš temperatūros kilimą pajutau kovo 19-osios vakare, atsigulus miegoti. Tą dieną gal kokius 10 kartų sukosėjau labai sausu kosuliu (jokio sekreto), bet tai nebuvo intensyvus ar erzinantis kosulys (tiesiog sausa gerklė). Taigi, vakare pradėjus kilti temperatūrai iki 37,5 laipsnio pagalvojau, gal peršalau ir tiesiog išgėriau „Coldrex“ – jis man labai nuramino gerklę, kuri buvo pradėjusi lengvai kutentis, bei gerai paprakaitavus numušė temperatūrą. Ryte pakilęs pagal rekomendacijas įkvėpiau giliai oro ir palaikiau apie 10-15 sek., šis pratimas parodė, kad nei plaučių spaudžia, nei iššaukia kokių nors kosėjimo ar dusinimo simptomų, Nurimau, kad tai nieko bloga, bet temperatūra ryte vėl pradėjo po truputį kilti. Nusprendžiau jos vaistais nemušti, bet matavausi kas 15-20 min. ir stebėjau, kaip ji kyla ar išvis kas vyksta. Gėriau labai daug žolelių karštos arbatos su medumi, kas 30 min. stabiliai (kažkur skaičiau, kad kinų medikai rekomenduoja dažnai gerti karštų gėrimų). Česnakas ir kivi tapo vitamino C pagrindiniais šaltiniais“, – pasakoja ir rekomenduoja vyras.

„Tą dieną temperatūra kilo iš lėto, palaipsniui, kadangi esu, kaip galvoju, nedurnas žmogus, tai sugalvojau metodą, kuris yra jau laiko patikrintas – nemušti iš karto temperatūros vaistais, o leisti organizmui kovoti pačiam su virusu, ar šiaip kažkokiu brūdu, kuris čia mane ir puolė. Antros dienos antroje pusėje pajutau keistą skausmą nugaros srityje ties mente dešinėje pusėje, kuris nueidinėjo į dešinę ranką. Skaudėjo lyg būtų nervų šaknelių uždegimas (tuo save ir raminau, kad tai būtent tai). Žmona ištrynė skaudančią sritį „Zalatoj'us“ trinamais vaistais (manau tinka bet kokie panašaus poveikio). Skausmas aprimo ir atsitraukė tiek, kad pavyko jau užmigti. Vakare temperatūra kilo ir toliau, apie 24 val. pakilo iki 38,4 laipsnio, tada nusprendžiau, kad pats laikas ją numušti, vėl išgėriau „Coldrex“. Visą naktį tiek vaistai, tiek organizmas kovojo su virusu prakaituojant. Apie 5 val. ryte dar papildomai išgėriau paracetamolio 500 mg. Vėl užmigau, atsikėliau apie 11 val. ryto, temperatūra normalizavosi iki 36,3. Pagalvojau, va ir viskas. Bet tada vėl pradėjo lengvai skaudėti tą pačią sritį nugaroje, tad dar kartą išsitryniau su tuo pačiu tepalu. Nurimo skausmas per valandą ir iki šiol neatsinaujina“, – rašo Egidijus.

Priprašyti išsitirti yra tikras košmaras, jei neturite konkrečių sunkių ligos formų, net nebandykite. Mano atveju, pagrindinė tyrimo prisiprašymo priežastis – buvęs kontaktas su devyniais patvirtintais COVID-19 atvejais.

„Nuo tos dienos (kovo 20 d.) iki šiol jokių kitų rimtesnių nesklandumų organizme nejaučiu, išskyrus tai, kad man temperatūra nukritimo žemiau 36 laipsnių. Keletą dienų ji laikėsi tik vidutiniškai iki 35,3 laipsnio, vieną vakarą pasimatavęs radau tik 34,9. Sušilau šilčiau apsirengęs, būtinai apsimaunu vilnones kojines bei išgeriu karštos arbatos su medumi, kai krenta temperatūra jaučiasi lengvas galvos pasvaigimas (tai natūralu). Šiai dienai temperatūra lyg stabilizuojasi ir grįžta – dažniausiai būna apie 36,3 - 36,6 laipsnio“, – rašo Egidijus.

Vyras glaustai papasakojo ir apie žmonos patiriamus simptomus. „Jai viskas pasirodė pora dienų vėliau. Pirmas požymis – pakilo temperatūra iki 37,5 laipsnio, spaudė galvą. Remiantis mano patirtimi, vaistų jokių papildomų nevartojo, tik taip pat dažnai, kas pusvalandį, gėrė tos pačios žolelių arbatos su medumi, kartais pamaišant su šaltalankių arbata. Jai šiek tiek spaudė galvą, buvo sunki. Pagrindinis jos ligos požymis – nestabili temperatūra: keletą dienų tai pakyla iki 37,6 – 37,1, tai vėl iki normalios ribos – 36,6 – 36,8. Šiai dienai ir jos temperatūra normalizavosi (stebime toliau). Glaustai apie kitus giminaičių patvirtintus atvejus. Vienas virš 60 metų amžiaus guli ligoninėje su gan sunkia forma, net reanimacijos palatos prireikė, bet pastaruoju metu viskas lyg eina į gerėjimo stadiją. Liga komplikavosi į abiejų pusių plaučių uždegimą (galėjo pražiopsoti ankstesnį gydimą, galvojant, kad tai tik peršalimas). Kitas asmuo, kuriam jau berods 85 metai, taip pat atsidūrė ligoninėje, bet ligos eiga nėra itin sudėtinga, ir šiai dienai jis jaučiasi visai neblogai (atrodo, kad viskas ir bus gerai). Visi kiti 6 asmenys, apie 50-60 metų, taip pat turi lengvas ligos formas, visiems patvirtintas COVID-19. Visi gydosi namuose. Vienam iš sergančiųjų vyrui nepasirodė absoliučiai jokie simptomai“, – dėsto klaipėdietis.

„Apibendrinant, visiems pagrindinis ligos simptomas – temperatūros nestabilumas ir šokinėjimas  „aukštyn žemyn“. Kai kuriems trumpai paskauda sąnarius, beveik visiems pamaudžia galvas. Bendras bruožas – nuovargis (tingisi, ką nors daryti, norisi gulėti ir nieko neveikti, jaučiamas sunkumas kojose). Ir pats linksmiausias simptomas – beveik visiems po keletos dienų nuo pirmųjų simptomų atsiradimo dingo kvapai, liko tik skonio jutimas burnoje, sūrus, rūgštus, saldus, kartus, viskas, ką užuodžiame per nosį, praktiškai neužuodžiame. Man kvapai jau po truputi grįžta, vadinasi grįš visiems“, – šypsosi vyras.

Klaipėdietis išdėstė ir savo rekomendacijas. „Galite ir nesilaikyti, tai yra visiškai jūsų reikalas. Gerkite dažnai karštų gėrimų, tinka bet kokie, svarbu karštas gėrimas ir dažnas ne rečiau kaip kas pusvalandį (pasak kinų medikų, taip nuplaunamas virusas iš burnos gleivinės į skrandį ir jį skrandžio rūgštis suardo). Dažnai plaukite rankas su kiek įmanoma karštesniu vandeniu ir muilu. Dezinfekuokite savo patalpas bet kokiais dezinfekatoriais, dažnai jas vėdinkite. Actas, pasirodo, netinka, jis neardo viruso. Stebėkite dažnai temperatūrą, nepulkite anksčiau laiko jos numušti vaistais, leiskite kantriai organizmui pakovoti pačiam, taip susikuria antikūnai prieš virusą. Temperatūrą vaistais (sako, kad geriausia paracetamoliu) muškite tik tada, kai ji jau pakilo virš 38 – iki to laiko neabejokite tikrai nemirsite, – šypsosi Egidijus. – Pagrindinė rekomendacija – nepanikuokite. Galvokite pozityviai ir optimistiškai ir kūnas jums atsidėkos. Nėra vilkas toks baisus, kaip jį piešia žiniasklaida. Nepykite, bet visiems linkiu lengvų ligos formų ir greičiau viskas baigsis. Senukai, turintys visokių lėtinių sudėtingų ligų žmonės, intensyviai pasisaugokite patys, niekas jūsų neapsaugos, dėvėkite kaukes, naudokite pirštines. Priprašyti išsitirti yra tikras košmaras, jei neturite konkrečių sunkių ligos formų, net nebandykite“, – įrašą baigia Egidijus.

Portalui vyras teigė, kad jo atveju, pagrindinė tyrimo prisiprašymo priežastis – buvęs kontaktas su devyniais patvirtintais COVID-19 atvejais. Kaip pasakojo vyras, mobiliajame punkte Klaipėdoje jį ištyrė paėmus tepinėlius iš gerklės ir nosies. „Atsakymas apie teigiamą tyrimo rezultatą pateikiamas interneto svetainėje esveikata.lt“, – detalizavo klaipėdietis ir pastebėjo, kad sergant gripu jo savijauta būna prastesnė nei dabar. „Tik bjauru, kad ilgai šis virusas laikosi organizme“, – teigė Egidijus.

GALERIJA

  • Klaipėdietis Egidijus
Gairės: koronavirusas, Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Joo

Noredamas pasitikrinti ar tau ne plauciu uzdegimas turint teigiama testa, nesuzinosi,uz ka mes mokam tokius mokescius uz sveikata,juk jeigu apsaugo kaukes ir pirstines tai ko bijoti,zmones ir mirsta nuo plauciu uzdegimo,o ne nuo covid

Kazin

Niekada gyvenime nesu sirgus gripu. Nežinau, ar jo nesutikau, ar esu atspari virusams. Ar galiu pasigauti koronos virusą? O pasigaus ar susirgusiu? Man virš 60 m.

Anonimas

Vaiku darželis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS