Kovidariumai – susirgusiems ligoninėse gydyti | KaunoDiena.lt

KOVIDARIUMAI – SUSIRGUSIEMS LIGONINĖSE GYDYTI

Paaiškėjo, kodėl viešojoje erdvėje pateikiama skirtinga ligoninėse dėl COVID-19 gydomų pacientų statistika. Taip yra dėl to, kad ne vadinamosiose kovidinėse lovose gulintys pacientai į šią statistiką neįtraukiami.

Formuoja kovidariumus

LSMU Kauno ligoninėje vakar buvo gydoma 214 koronavirusu sergančių pacientų. Būtent šis skaičius paprastai minimas oficialiojoje ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų statistikoje. Tačiau paprastai yra ir kita statistikos eilutė – tai tie pacientai, kuriems COVID-19 nustatomas ligoninėje gydantis kitas ligas. Tokiu atveju, jei jų būklė nesunki, jie lieka izoliuoti tame skyriuje, kur buvo gydomi dėl kitų ligų – nepatenka į vadinamąsias kovidines lovas, o kartu ir į šią statistiką. Tokių – ne kovidinėse stacionaro lovose gydomų COVID-19 pacientų LSMU Kauno ligoninės Šančių padalinyje vakar buvo 37. Dar septyni COVID-19 pacientai gydomi Laisvės alėjos padalinyje.

"Nustačius COVID-19 židinį kažkuriame skyriuje, jis uždaromas, izoliuojamas ir ten formuojamas vadinamasis kovidariumas. Dabar mes turime keturis kovidariumus. Du iš jų suformuoti Hipodromo gatvėje: vienas – Psichosomatiniame skyriuje, kur gydoma 20 iš Psichiatrijos klinikos Marių ir Aleksoto sektorių pervežtų COVID-19 pacientų, kitas, su dešimt COVID-19 infekuotų pacientų, įkurtas Terapijos klinikos Vidaus ligų skyriuje. Septyni COVID-19 infekcija sergantys pacientai gydomi Slaugos klinikoje Garliavoje, šeši iš jų jau baigia pasveikti, o dar septyni tokie pacientai gydomi Laisvės alėjos padalinyje", – sakė LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Jūratė Kuzmickaitė. Pasak jos, šiuo metu COVID-19 serga ir 193 ligoninės medikai, kelios dešimtys jų yra saviizoliacijoje.

Skaičiai: be 214 vadinamosiose kovidinėse lovose gydomų pacientų, kituose LSMU Kauno ligoninės skyriuose gydyti 44 lengvesne COVID-19 forma sergantys pacientai. Sauliaus Tvirbuto nuotr.

Palieka gydyti ten pat

"Logiška, kad jeigu pacientui, besigydančiam stacionare, yra nustatoma COVID-19 liga, jis izoliuojamas ir jo gydymas yra tęsiamas kovidiniams pacientams skirtame skyriuje arba padalinyje, atskiriant sergančių ir nesergančių COVID-19 pacientų srautus. Jei pacientas stacionarinėje gydymo įstaigoje gydomas dėl kitų ligų, jam nustatomas teigiamas COVID-19 testas ir COVID-19 ligos forma lengva arba besimptomė, toliau toks pacientas gydomas stacionare dėl ligos ar sveikatos sutrikimo, dėl kurio buvo stacionarizuotas (pvz., sunkių traumų, ūminio insulto, miokardo infarkto ir pan.), – komentavo SAM Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė. – Vežamas į kitą stacionarią gydymo įstaigą jis būtų tik tuo atveju, jeigu ligoninėje nebūtų galimybės COVID-19 pacientui suteikti reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų (deguonies terapijos, intensyvios terapijos, dirbtinės plaučių ventiliacijos ir pan.)."

Jos teigimu, visos klasterinės gydymo įstaigos yra pasirengusios dirbti su pacientais, kuriems nustatomas COVID-19.

Priklauso nuo ligos formos

SAM primena, kad COVID-19 sergančių pacientų gydymo pagrindiniai principai nustatyti Sveikatos priežiūros paslaugų dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) organizavimo tvarkos apraše, patvirtintame sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Juo nustatyta tokia COVID-19 pacientų gydymo tvarka: pacientai, sergantys lengvos formos COVID-19, gydomi ambulatoriškai; sunki forma, kai taikoma deguonies terapija yra pakankama, gydoma stacionarinėje gydymo įstaigoje, turinčioje lovų su deguonies tiekimo įranga; kritiškai sunki forma gydoma pagrindinėse ir organizuojančiose gydymo įstaigose; pasikeitus COVID-19 ligos sunkumo formai, pacientai išleidžiami gydytis ambulatoriškai arba pervežami į atitinkamą gydymo įstaigą, galinčią suteikti reikalingas paslaugas; pagal poreikį (esant protrūkiui, kai serga ir pacientai, ir personalas) organizuojamos mobiliųjų sveikatos priežiūros specialistų brigados asmens sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigoms konsultuoti ir teikti paslaugas dėl COVID-19 pacientų sveikatos būklės.

"Tais atvejais, kai gydymo įstaigoje yra gydomi 1–5 COVID-19 sergantys pacientai, siekiant koncentruoti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ir racionaliai naudoti išteklius, jie perkeliami gydytis į kitą paslaugų teikimą organizuojančios gydymo įstaigos nurodytą jos veikimo teritorijoje esančią gydymo įstaigą, išskyrus atvejus, kai dėl objektyvių priežasčių perkelti pacientų neįmanoma arba netikslinga", – pranešė SAM specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS