„Kviečiame daktarą“ laidose sveikatos patarimus nuo šiol dalija ir „Eurovaistinės“ vaistininkai | KaunoDiena.lt

„KVIEČIAME DAKTARĄ“ LAIDOSE SVEIKATOS PATARIMUS NUO ŠIOL DALIJA IR „EUROVAISTINĖS“ VAISTININKAI

  • 3

Vis dar galima išgirsti gausybę mitų apie sveikatos priežiūrą. Neteisingas vaistų ar vitaminų vartojimas bei įvairūs užsiėmimai savigyda gali ilgainiui kainuoti alergines reakcijas, negalavimus ar netgi atsparumą antibiotikams. Todėl nuo šiol „Kviečiame daktarą“ laidoje profesorius Alvydas Unikauskas drauge su „Eurovaistinės“ vaistininkais aktyviai dalinsis naudingais patarimais, kaip pasirūpinti savo sveikata teisingai. O kokias klaidas iš tiesų darome, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė.

1 klaida: negaliojančių vaistų vartojimas

Jeigu pasibaigus galiojimo terminui paracetamolio tabletės spalva nepakito ir liko balta, tai nereiškia, kad ji yra tinkama vartoti, teigia „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Aleknienė. Anot jos, dažniausiai pasibaigusio galiojimo vaistas keičiasi ne iš išorės, o iš vidaus.

„Interneto platybėse galima rasti įvairių patarimų, kaip laikyti vaistus, kad šie būtų tinkami po galiojimo pabaigos ar netgi padrąsinimų nebijoti jų vartoti. Visgi šie argumentai – tai mitai, nepagrįsti tyrimais. Vietoje to, pasibaigusio galiojimo vaistus vartoję žmonės kreipiasi į vaistininką dėl poros priežasčių – arba nusiskundimų, kad vaistas nesuveikė, arba dėl įvairių pasekmių, tarp kurių dažniausiai pasitaiko įvairūs odos bėrimai, sualergizavimai“, – pasakoja J. Aleknienė.

2 klaida: tablečių trynimas

„Tenka išgirsti, kad žmonės dažnai trina tabletes, nes negali jų praryti. O vyresnio amžiaus žmonės mėgsta sukramtyti tabletes ir tik tada nuryti. Visgi toks tablečių traiškymas ar kapsulių išardymas gali sukelti žalos mūsų sveikatai. Sutrinti ar sukramtyti vaistai tikrai nesuveiks greičiau, kaip galima pamatyti. Tai yra vaisto pažaida, dėl kurios jis gali suveikti kitaip nei tikimės, arba išvis neturėti jokio poveikio“, – pasakoja J. Aleknienė. 

3 klaida: suvartojimo laikas – nesukčiaukite

„Kartais dėl užmaršumo esame linkę vartoti vaistus ilgiau negu nurodoma ant pakuotės informacinio lapelio. Svarbu nesumaišyti vartojimo ir galiojimo terminų. Yra nemažai vaistų, pavyzdžiui, įvairūs sirupai ar akių lašai, kuriems itin svarbus būtent vartojimo laikas nuo pakuotės atidarymo. Patarčiau, tokiais atvejais pradarius pakuotę ant jos užsirašyti datą iki kada vaistas bus tinkamas vartoti, kad netyčia nepraleistumėte galiojimo pabaigos“, – pataria vaistininkė J. Aleknienė.

4 klaida: vaistus vartojame ne pagal paskirtį

„Eurovaistinės“ vaistininkė pasakoja, kad kartais remiantis internetu ar nuogirdomis, nusprendžiama vaistus naudoti kitaip negu nurodyta ant pakuotės, nepasitarus su gydytoju ar vaistininku. Dažniausias pavyzdys – ricinų aliejus, kuris skiriamas žarnynui atlaisvinti, bet yra tepamas ant plaukų. Anot jos, iš tiesų iki šiol nėra tyrimų, kurie patvirtintų, jog šis aliejus turi naudos plaukų augimo skatinimui.

5 klaida: nesugeriame viso antibiotikų kurso

Nors peršalimą rekomenduojama gydyti konkrečius simptomus malšinančiais vaistais ir poilsiu, vaistininkė pasakoja, kad kartais žmonės nusprendžia rinktis gydymą antibiotikais.

„Kartais vaistininkai susiduria su žmonių klausimais, ar turint namuose likusių antibiotikų, galima juos suvartoti greitesniam pasveikimui. Pirmiausia, namų vaistinėlėje neturėtų būti antibiotikų likučių, kadangi gydytojui paskyrus svarbu suvartoti visą nurodytą kursą. Nerekomenduočiau nustoti vartoti antibiotikus dar nepasibaigus nurodytam kursui, nes tokiais atvejais mes pasveikstame ne iki galo ir liga gali sugrįžti. Be to, ilgainiui vystosi bakterijų atsparumas antibiotikams. Taigi, piktnaudžiaujant tokiu gydymuisi, ilgainiui prireikus rimtos pagalbos šie vaistai gali nebepadėti“, – teigia vaistininkė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

būna ir taip

viena jauna, pagiriota panelė padavė vaistus dvigubai stipresnius už reikiamus-gerai, kad apsižiūrėjau, nors reikėjo dar kartą važiuoti iki vaistinės

Henrikas

Manote, jie rupinasi jusu sveikata?? Naivuoliai. Jie nori pasireklamuoti ir jums daugiau parduoti. To, kas vėliau pasens ir reiks ismesti.

Gija

Man aiškino taip,jeigu galiojimo laikas pasibaigė vaistų,bet spalva nepasikeitė ,tai pusę metų dar jie skaitomi gerais.Taip paaiškino vaistinėje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS