Leidus rinktis vakciną, savivaldybėse ir toliau kaupiasi „AstraZeneca“ | KaunoDiena.lt

LEIDUS RINKTIS VAKCINĄ, SAVIVALDYBĖSE IR TOLIAU KAUPIASI „ASTRAZENECA“

Leidus rinktis norimą vakciną, kai kuriose savivaldybėse išskiepijami visi kitų vakcinų likučiai, tuo tarpu „AstraZeneca“ vakcina toliau kaupiasi, sako BNS kalbinti miestų vadovai.

„Gyvas eiles“ prioritetinėms grupėms darančių savivaldybių merai ragina centrinę valdžią daugiau įpareigojimų dėl pandemijos valdymo priskirti privačioms poliklinikoms, leisti plačiau skiepyti mažiau paklausia vakcina ne tik prioritetines grupes bei skirstyti visų rūšių vakciną visoms savivaldybėms.

Klaipėda ragina leisti skiepytis norintiems

Kaip BNS sakė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliaukas, savivaldybėje leidžiant rinktis vakcinos rūšį, dauguma gyventojų pageidauja skiepytis kitomis vakcinomis, o „AstraZeneca“ ir toliau kaupiasi. Šia vakcina visus atėjusius prioritetinių grupių žmones savaitgalį žadanti skiepyti savivaldybė laukia, kol bus leistas platesnis vakcinavimas visiems norintiems.

Vytautas Grubliaukas

„Turi būti leidžiama skiepytis tiems, kurie norėtų skiepytis ta vakcina ir aš manau, kad būtų proveržis“, – sakė uostamiesčio meras.

„Didžiausia bėda yra vakcina, kuri nenaudojama, tai paprastas pasakymas: duokit laisvę laisvoms vakcinoms ir tada, matyt, viskas išsispręs pakankamai greitai“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, šiuo metu savivaldybėje baigiami skiepyti užsiregistravę vyriausių amžiaus grupių gyventojai bei pradėti skiepyti pareigūnai.

Duokit laisvę laisvoms vakcinoms ir tada, matyt, viskas išsispręs pakankamai greitai.

Klaipėda yra suplanavusi erdves masinei vakcinacijai, kur galėtų aptarnauti didesnius kiekius žmonių, bet jų kol kas nesulaukiama.

„Jeigu būtų poreikis, atrastume ir erdvių, esame apsitarę. Viena iš jų yra, aišku, Žvejų rūmai, kitas galbūt dar didesnes erdves, bet tol, kol nėra stovinčių eilėje, laukiančių vakcinos, o vakcinos nėra kur suleisti, kol nėra to, laikyti rezervuotas erdves nėra prasmės, bet nusimatę esame“, – teigė meras.

Širvintos norėtų įtraukti privačias gydymo įstaigas

Šią savaitę „gyvos eilės“ principą vienas pirmųjų jau išbandė Širvintų rajonas, čia „AstraZeneca“, savivaldybės duomenimis, per paskutinę parą paskiepyta apie 150 vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių. Pasak rajono merės Živilės Pinskuvienės, šis rezultatas, turint galvoje, kad žmonės šia vakcina skiepijasi vangiau, yra išties neblogas.

„Kai tiek žmonių po medikų skambučių atsisakė skiepytis, žmonės atėjo“, – sakė Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė.

Živilė Pinskuvienė

Tokią tvarką savivaldybė planuoja taikyti kartą per savaitę.

Pasak jos, savivaldybė pastebi netolygumą tarp skirtingų vakcinų pristatymo ir kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją išaiškinimo, pagal ką yra skirstomos vakcinos.

„Mes, išskyrus keletą dešimčių „Pfizerio“ ir krūvą „AstraZenecos“, daugiau nieko negauname. Ir kai tokia ta banga buvo dėl tos „AstraZenecos“, žmonės labai nenorėjo, nes su „Pfizeriu“ tikrai labai noriai eina skiepytis. Yra eilės sąrašų, mes visus tuos žmones turime ir poliklinika yra suskambinusi, tai mes dar greičiau viską paskiepytume, jeigu turėtume kitokią vakciną“, – kalbėjo merė.

Kita problema, su kuria susiduria savivaldybė, yra žmogiškieji resursai: jos poliklinikos personalui tenka ir testuoti gyventojus, ir juos skiepyti. Ž. Pinskuvienė ragina ministeriją įpareigoti privačias gydymo įstaigas prisidėti prie šio proceso, nes šiuo metu jie prie bendrų darbų prisideda vangiai.

„Sveikatos ministerija visus sprendimus nuleidžia savivaldybei. Savivaldybė turi priskirti įstaigai atlikti visą šitą vakcinavimo, testavimo, visas kitas procedūras, susijusias su Covidu. Ir, aišku, tai nuleidžiama savivaldybių poliklinikoms“, – pasakojo Ž. Pinskuvienė.

„Pas mus Širvintų rajone yra du privatūs centrai. Tokie patys medikai. Jiems jokių užduočių iš Vyriausybės, iš Seimo, iš ministerijos – nėra. Pinigus už kiekvieną žmogų gauna visi vienodai. Ir jeigu privačiuose centruose yra prisirašę po tris, keturis, penkis tūkstančius žmonių, turėtų būti ir ministerijos įpareigojimas, kad būtent šie privatūs centrai lygiai taip pat rūpintųsi tais žmonėmis, juos skiepytų ir pilnai dalyvautų šiame procese“, – teigė ji.

Šalčininkuose situacija nežymiai pagerėjo

Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius BNS teigė, kad vakcinavimo pakeitimai davė nežymų rezultatą.

„Žiūrime ir analizuojame, kad pajudėjo reikalai. Su „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ ir neturėjom problemų – gavom, panaudojom, bet jau aktyviau žmonės eina, tačiau pajudėjo ledai ir su „AstraZeneca“, – sakė Z. Palevičius.

„Aišku, buvo ir yra sunkumų su šita vakcina, bet galvojame, kad ateityje pasiskiepys žmonės“, – pridūrė jis.

Zdzislavas Palevičius

Statistikos departamento duomenimis, per dvi pastarąsias dienas Šalčininkų rajone pirmąja doze paskiepyta 100 žmonių, iš kurių „AstraZeneca“ – devyni. Šalčininkų rajonas yra vienas iš vangiausiai besiskiepijančių tarp Lietuvos savivaldybių.

Meras tvirtina, kad savivaldybė siūlo skiepytis būtent „AstraZeneca“ vakcina, dėl to šiomis dienomis ja pasiskiepijo ir jis pats.

Jis taip pat teigia, kad „AstraZeneca“ vakcina pasiskiepijusių kiek daugiau nei rodo Statistikos departamento duomenys.

„Kad parodyčiau pavyzdį ir paskatinčiau gyventojus, po manęs irgi atėjo žmonių. Turiu informacijos, kad vakar pasiskiepijo šia vakcina apie 30 žmonių“, – teigė Šalčininkų rajono vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu sandėliuose likę apie 600 „AstraZeneca“ vakcinos dozių – žmonės renkasi kitas vakcinas.

„Vienareikšmiškai visi nori „Pfizer-BioNTech“ ar „Moderna“ vakcinos“, – kalbėjo Z. Palevičius.

Ateina ne visi, bet likučio nėra

Alytaus vicemerė Jurgita Šukevičienė sako, kad sandėliuose „AstraZeneca“ vakcinos nesikaupia, tačiau ateina ne visi pakviesti skiepytis šia vakcina.

„Anksčiau, kol nebuvo nesklandumų su „AstraZeneca“, tai iš trijų pakviestų atvykdavo du, dabar vidutiniškai atvyksta kas antras. Vakar iš 500 pakviestų skiepytis „AstraZeneca“ vakcina asmenų atėjo 265. Šiandien pas mus vyksta revakcinacija su „Pfizer-BioNTech“, o rytoj vėl kviesime žmones skiepytis su „AstraZeneca“ vakcina – iš viso pakvietėm 650 asmenų“, – BNS sakė vicemerė.

Jos teigimu, šiuo metu Alytuje yra apie 800 „AstraZeneca“ vakcinos dozių, tačiau miestas šią savaitę jas gavo papildomai kaip sparčiai vykdantis vakcinaciją.

„Kol kas per savaitę suskiepydavom visas vakcinas (...) Kol kas mums sekasi neblogai“, – teigė J. Šukevičienė.

Ji informavo, kad Alytuje jau baigta skiepyti vyresnius nei 65 metų žmones, kol kas apie gyvą eilę kaip Širvintose negalvojama.

„Kol kas negalvojame, nes einame per prioritetus. Jeigu asmuo atsisako skiepytis „AstraZeneca“, tai jį užregistruojame skiepytis jo pasirinkta vakcina, kai tokią gausime, o toliau einame per prioritetus žemyn ir taip atrandame žmonių, kurie pasiskiepija“, – kalbėjo Alytaus vicemerė.

Rinktis, kuria vakcina skiepytis, gyventojai gali nuo praėjusio penktadienio.

Lietuvoje ir keliolikoje kitų Europos valstybių skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina praėjusią savaitę buvo laikinai sustabdytas dėl nustatytų tromboembolijos atvejų paskiepytiems žmonėms.

Vėliau Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė, jog ši vakcina nuo COVID-19 yra saugi ir veiksminga, todėl skiepijimas šiuo preparatu buvo atnaujintas, tačiau taip pat teigė, kad „negali galutinai atmesti ryšio“ tarp reto tipo kraujo krešulių ir vakcinos, todėl ėmėsi tolesnio tyrimo dėl minėtų retų atvejų.

Siekdami paskatinti gyventojų pasitikėjimą šia vakcina, ja pasiskiepijo šalies vadovai, skiepijami ministrai ir Seimo nariai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pastebėjimas

kol bus astros z. vakcinos, kitas vakcinas matysim kaip savo ausis.

Anonimas

Kodel neskiepijami visi norintys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS