Revoliucingas gydymas Lenkijoje: paralyžiuotas vyras vėl pradėjo vaikščioti | KaunoDiena.lt

REVOLIUCINGAS GYDYMAS LENKIJOJE: PARALYŽIUOTAS VYRAS VĖL PRADĖJO VAIKŠČIOTI

  • 1

Vienas paralyžiuotas Bulgarijos pilietis dabar vėl gali vaikščioti po revoliucingo gydymo Lenkijoje, o prie jo prisidėjęs vienas Didžiosios Britanijos mokslininkas šį pasiekimą laiko „įspūdingesniu negu žmogaus pasivaikščiojimas Mėnulyje“.

Darekas Fidyka buvo paralyžiuotas žemiau krūtinės po to, kai buvo sužalotas peiliu per išpuolį 2010 metais. Dabar jis jau gali vaikščioti, remdamasis į vaikščiojamąjį rėmą, nes pažeistų nugaros smegenų veikla buvo atkurta, persodinus į jas neuroglijos ląstelių iš nosies, sakoma studijoje, antradienį paskelbtoje žurnale „Cell Transplantation“.

„Kai (nugaros smegenys) neveikia, nejauti beveik pusės savo kūno. Jautiesi bejėgis, pasimetęs“, – pacientas, kuris dabar gydosi Vroclave įsikūrusiame neuroreabilitacijos centre „Akron“ sakė Britanijos nacionalinio transliuotojo "BBC" laidai „Panorama“.

„Kai jos pradeda atsigauti, jautiesi, tarsi tavo gyvenimas būtų prasidėjęs iš naujo, tarsi būtum antrąkart gimęs. Jausmas neįtikėtinas, sunkiai nusakomas“, – pridūrė jis.

Per šią terapiją buvo paimta uoslės sistemai priklausančių specializuotų olfaktorinių gaubiamųjų ląstelių (OGL), kurios buvo panaudotos kaip nukreipiamosios ląstelės, leidusios laipsniškai regeneruoti gretimoms nervinėms skaiduloms nugaros smegenyse.

Vroclavo universiteto neurochirurgas konsultantas Pawelas Tabakowas (Pavelas Tabakovas) vadovavo chirurgų komandai, pašalinusiai vieną iš paciento uoslės svogūnėlių, užauginusiai OGL ląstelių pasėlį ir persodinusiai jį į nugaros smegenis.

Mokslininkų nuomone, tos ląstelės, įterptos į nugaros smegenis virš sužalojimo vietos ir žemiau jos, padėjo nervinėms ląstelėms iš naujo susijungti.

„Iš esmės nustatėme principą, kad nervinės skaidulos gali ataugti ir atkurti savo funkcijas, jeigu suteikiame joms tiltelį“, – aiškino Londono universiteto koledžo Neroregeneracijos katedros vadovas Geoffas Raismanas (Džefas Reismanas), vadovavęs britų tyrėjų grupei šiame bendrame projekte.

„Man tai įspūdingiau negu žmogaus pasivaikščiojimas Mėnulyje. Tikiu, jog tai momentas, kai paralyžius tampa išgydomu“, – pridūrė jis.

„Nuostabu matyti, kaip nugaros smegenų regeneracija, daugelį metų laikyta neįmanoma, tampa tikrove“, – sakė P.Tabakowas.

Dabar mokslininkai planuoja atlikti klinikinius bandymus su dešimčia kitų pacientų Britanijoje ir Lenkijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Audra Ploniene

Kaip reikėtu iki tokio gydymo prisibelst,turiu sūnų 2 mėn.kaip suparlyžiuotas, gal per Jūsų spaudą būtų įmanomą,ačiū.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS