Lietuvoje populiarėja vaistažolės. Ar bus kas jas augins? | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE POPULIARĖJA VAISTAŽOLĖS. AR BUS KAS JAS AUGINS?

Vienintelei Panevėžio rajone ekologinio vaistažolių ūkio savininkei ramunėlių ir medetkų laukai – ne tik pajamų šaltinis, bet ir gyvenimo būdas.

Vaistažoles augina ekologiškai

Lietuvoje auga natūralaus maisto paklausa ir populiarėja vaistažolių arbatos, tačiau vaistažolių augintojų nedaugėja, o ir tie patys nedžiūgauja. Vaistažolininkystė nėra lengvas ir labai pelningas verslas. Be to, vaistažolių augintojams koja kiša į Lietuvą įvežamos gerokai pigesnės vaistažolės iš Lenkijos ir kitų šalių.

Panevėžio rajone vienintelė ekologinį vaistažolių ūkį turinti Audronė Kabelienė iš Naujamiesčio seniūnijos tikina, kad šiuo verslu gali užsiimti entuziastai, kuriems vaistažolių auginimas yra ir hobis.

Poniai Audronei per kelerius metus vaistažolių auginimas tapo ir gyvenimo būdu. Ji nesiskundžia, kad ekologiniam ūkiui keliami dideli reikalavimai.

Moters filosofija tokia – jeigu tokiems ūkiams skiriama parama,  jie privalo vykdyti prisiimtus įsipareigojimus.

Tiesa, ūkininkei kiek apmaudu, kad dėl griežtų reikalavimų jai nepavyko įsirengti tokios džiovyklos, kokios norėjo, bet tai nepaskatino jos nurauti auginamas ramunėles bei medetkas ir lauką apsodinti bulvėmis.

Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo specialistai teigia, kad Lietuvoje palankios sąlygos auginti vaistažoles ir ši žemės ūkio šaka turi perspektyvų.

A.Kabelienė, kaip ir dauguma mūsų šalies vaistažolių augintojų, tokias prognozes vertina santūriai ir stebi rinką.

„Gali išplėsti vaistažolių plotus, prisiauginti daugiau, tačiau turi žinoti, kur realizuosi ir ar nepatirsi nuostolių. Vaistažolės – tai ne grūdinės kultūros“,– kalbėjo ūkininkė,kurios šeima augina ir pastariasias.

Medetkas renka rankomis

A.Kabelienės vaistažolių ūkis nedidelis –30 arų medetkų ir 1,7 hektaro ramunėlių. Ramunėles ji surinko birželį, medetkos irgi jau džiovykloje. Laikoma, kad pačios geriausios vaistažolės –  surinktos iki Joninių. Ponia Audra tam pritaria, bet pastebi, kad gamta kartais ne visada leidžia  laikytis šios liaudies išminties.

Ūkininkė laukuose paliko nedidelius  vaistažolių plotelius sėklai. Ramunėlėms nuimti ji  naudoja specialų prietaisą, o medetkų žiedus skina rankomis, nes jos lipnios.

Džiovykloje, kurioje įrengti specialūs ventiliuojami aruodai, tvyro malonus ramunėlių kvapas.Nenuostabu, kad čia užėjusiesiems iš karto kyla noras atsigerti ramunėlių arbatos.

Aruodai, kai į juos supylė nuimtas vaistažoles, buvo pilnutėliai,o dabar juose vaistažolių kone perpus mažiau.

Pasak A.Kabelienės, iš 100 gramų žalių ramunėlių išdžiovinus lieka apie 10 gramų. Tad nuėmus derlių ji turi didžiulius kalnus vaistažolių, o kai šios išdžiūsta, lieka 10 kartų mažiau.

Kasmet ūkininkė išdžiovina maždaug po 200 kilogramų ramunėlių ir medetkų.

Moteris sako, kad šiemet, nors orai vaistažolėms tarsi ir buvo palankūs, vaistažolių žiedai mažesni.

A.Kabelienė ramunėlių ir medetkų pati nepakuoja ir neparduoda, o priduoda supirkėjui.

„Turi nuolatinį supirkėją. Jeigu tokio nebūtų, veikiausiai neauginčiau visai. Pačiai džiovinti ir pardavinėti neišeina. Tektų samdyti žmonių, kaštai, ko gero, būtų didesni nei pajamos“,– kalbėjo ji.

Prieš kurį laiką užsidegusi įrengti modernią džiovyklą, vaistažolių augintoja idėjos atsisakė įvertinusi investicijas. Ji paskaičiavo, kad įrengti džiovyklą pagal visus keliamus reikalavimus prireiks daugybės pinigų, o perspektyvos, kada investicijos atsipirks, labai neaiškios.

Netenkina supirkimo kainos

A.Kabelienė sako, kad dabartinė vaistažolių rinka nėra palanki Lietuvos vaistinių augalų augintojams.

„Man neapsimoka supirkėjams atiduoti vaistažolių tokiomis kainomis, kuriomis jie jas perka iš Lenkijos ar kitų šalių augintojų“, – aiškino ji.

Pavyzdžiui, Švenčionių vaistažolių fabrikas šiemet už kilogramą ramunėlių siūlė 13, medetkų – 10 litų. A.Kabelienė neatskleidžia, kiek už kilogramą vaistažolių jai mokėjo supirkėjas, tačiau neslepia, kad gauna gerokai brangiau.

Moteris sako galinti garantuoti  savo vaistažolių kokybę. Kad gautų ekologinio ūkio sertifikatą, jai teko kelerius metus tam ruoštis. Kasmet jos ūkis sulaukia tikrintojų iš viešosios įstaigos „Ekoagro“ – ekologinių ūkių sertifikuotojo.

Kita vertus, ūkininkė įsitikinusi, kad žolininkas visų pirma turi būti sąžiningas sau.

„Vaistažolė – toks augalas, kad jį turi auginti su meile. Antraip nieko neišeis“, – sakė ji.

Ketinantiesiems pamėginti verstis vaistažolių auginimu A.Kabelienė pataria pradėti nuo nedidelių plotų.

Už vaistažoles yra skiriama 343 litų už hektarą pagrindinė išmoka. Augintojai, turintys sertifikuotus ekologinius ūkius, gauna ir vadinamąsias ekologines išmokas – beveik 1700 litų už hektarą.

Ūkininkė apgailestauja, kad svaresnė parama vaistažolių augintojus pasiekė kiek pavėluotai.

Pasak jos, didelis susidomėjimas vaistažolių auginimu buvo kilęs prieš gerus 10 metų. Tuomet ūkininkai entuziastingai kibo į vaistažolių auginimo mokslus,bet laikui bėgant daugelis nuleido rankas, nes nesulaukė valdžios palaikymo.

Veiklą nutraukė ir prieš kelerius metus susikūrusi vaistažolių augintojų asociacija „Apiflora“. Lietuvoje vaistažolių augintojai dažniausiai augina ramunėles, medetkas, čiobrelius, valerijonus, ežiuoles, melisas, šalavijus, pipirmėtes.

„Ekoagros“ duomenimis, šalyje yra 22 sertifikuoti ūkiai, renkantys natūraliai laukuose augančias vaistažoles.

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto mokslo darbuotoja Birutė Karpavičienė:

Vaistažolininkystė iš tiesų nėra toks verslas, kuris neštų svaresnį pelną.

Juolab, kad  tarp  vaistažolių augintojų yra labai nedaug tokių, kurie patys dar ir perdirba vaistinius augalus, juos fasuoja, parduoda, kaip, pavyzdžiui, garsioji žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.

Smulkesni vaistažolių ūkiai dažniausiai yra tiesiog žaliavos augintojai.    Vaistažolių supirkėjai jų nelepina aukštomis kainomis, be to, dažnai moka tą pačią kainą ir už ekologiškai išaugintas vaistažoles, nors jų užauginimo kaštai yra didesni.

Tiesa, ekologiniai vaistinių augalų ūkiai gauna išmokas, bet, įvertinus tai, kad vaistažolių plotai nė iš tolo neprilygsta grūdinių kultūrų plotams, ta parama yra nedidelė.

Dažniausiai vaistažolių augintojai yra entuziastai, kurie tai daro daugiau iš idėjos, nei siekdami pelno. Jie paprastai dar augina kažką kitą arba turi darbą, verslą – pagrindinį pragyvenimo šaltinį.

Anksčiau Lietuvoje buvo juntamas entuziazmas auginti vaistažoles. Jį skatino supirkėjai, gražiai kalbėję apie didelį vaistažolių poreikį rinkoje.

Tačiau nemažai gyventojų, pamėginusių auginti vaistinius augalus, greitai nusivylė.

Jie neįvertino, kad vaistažolė – specifinė kultūra, kuriai užauginti ir nuimti reikia daug rankų darbų, o džiovinimui būtina turėti ventiliuojamas džiovyklas. Kai pas mus pasikonsultuoti atėjęs ūkininkas sako, kad ramunėlėmis užsės 6 hektarus iš turimų 18 hektarų lauko, stengiamės išaiškinti, kad tai nerealiai didelis plotas ir vargu, ar įdėtos investicijos atsipirks.

Gairės: vaistažolės
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Romas

gal turite seklu 868032902

m

apie lenkiškų prekių "kokybę" galima kalbėti ilgai...

keista

Citata - "Be to, vaistažolių augintojams koja kiša į Lietuvą įvežamos gerokai pigesnės vaistažolės iš Lenkijos ir kitų šalių." keistas pasakymas...tai kodėl pas Lenkus pigiau? durneliams lietuviams brangiau parduoti trugdo pigesnės kokybiškos prekės iš svetur
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS