Ligonių kasos: vis daugiau receptų išrašo slaugytojai | KaunoDiena.lt

LIGONIŲ KASOS: VIS DAUGIAU RECEPTŲ IŠRAŠO SLAUGYTOJAI

  • 1

Neretai ligonių kasų specialistų teiraujamasi, ar slaugytojai gali išrašyti kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių receptus?

Primename, kad slaugytojai gali privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams recepte išrašyti tik kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones. Kompensuojamus vaistus paskirti ir išrašyti gali tik gydytojas.

Bendrosios praktikos, bendruomenės slaugytojams ir slaugytojams diabetologams jau kurį laiką suteikta teisė, gydytojui paskyrus, išrašyti pacientams daugumą medicinos pagalbos priemonių. Iš viso 2016 metais slaugytojai išrašė apie 3500 receptų medicinos pagalbos priemonių, kai tuomet vien per šių metų pirmąjį pusmetį – beveik tiek pat, kiek per visus praėjusius metus – 3400. Tikimąsi, kad slaugytojų išrašomų medicinos pagalbos priemonių receptų skaičius sparčiai augs ir toliau.

„Svarbu žinoti, kad pirmą kartą skiriamų kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptą turi išrašyti gydytojas, nes jis diagnozuoja paciento ligą, dėl kurios jam gali būti išrašomos kompensuojamosios priemonės“,– teigia Irma Medžiaušaitė, Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Kaip ir daugelyje Europos šalių, mūsų šalyje kompensuojamos ne visų medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidos, o tik tų, kurios yra įrašytos į atskirą Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą. Į šį sąrašą įrašytos priemonės, skiriamos privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems žmonėms, kurie serga tam tikromis ligomis.

Gydytojui paskyrus, slaugytojai toliau gali išrašyti diagnostinių juostelių gliukozės kiekiui kraujyje nustatyti, sauskelnių, įklotų, vienkartinių paklodžių, šlapimo ir išmatų rinktuvų, šlapimo pūslės kateterių, uridomų, urostominių maišelių ir plokštelių, tvarsčių, hidrogelį, insulino pompų keičiamąsias dalis, vienkartinių gleivių išsiurbimo kateterių ir kt.

„Medicinos pagalbos priemonės vaistinėje išduodamos pagal kompensuojamųjų vaistų paso receptą arba elektroninį receptą. Jei kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptą kompensuojamųjų vaistų pase išrašo slaugytojai, jie, kaip ir gydytojai, ant kompensuojamųjų vaistų recepto blanko turi užklijuoti sveikatos priežiūros specialisto tapatybę patvirtinantį lipduką“,– sako I. Medžiaušaitė.

Medicinos pagalbos priemonių receptai gali būti išrašomi vienam, dviem, trims ar net šešiems mėnesiams. Pusmečiui reikalingas priemones slaugytojai gali išrašyti vieno apsilankymo metu keliuose receptuose. O pacientas reikiamas priemones vaistinėje gali įsigyti periodiškai kas vieną, kas du ar kas tris mėnesius.

„Tai ypač aktualu sunkiems ligoniams, besigydantiems namuose, ir jų artimiesiems. Juk slaugytojai, lankydami neįgaliuosius namuose ir teikdami jiems sveikatos priežiūros paslaugas, pavyzdžiui, atėję suleisti vaistų, perrišti žaizdų, pamatuoti kraujo spaudimo, atlikti kai kurių minimalių diagnostikos, pragulų profilaktikos procedūrų, tuo pačiu metu gali jiems išrašyti ir kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptus. Žinotina, kad dėl kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptų išrašymo kiekvienoje gydymo įstaigoje turi būti galima kreiptis tiesiogiai pas slaugytoją ir neregistruojant apsilankymo pas gydytoją“,– sako I. Medžiaušaitė.

Tai padeda ne tik taupyti pacientų bei gydytojų laiką, bet ir didina slaugos paslaugų prieinamumą, jų kokybę.

Beje, siekiant plėsti teikiamų slaugos paslaugų apimtis ir slaugytojų savarankiškumą, šiemet mokslus pabaigė pirmieji studentai, kurie tapo išplėstinės praktikos arba “išmaniaisiais  slaugytojais”. Pastarieji jau artimiausiu metu papildomai galės išrašyti lėtinėmis ligomis sergančių pacientų gydymui skiriamų kai kurių grupių vaistų receptus, išduoti asmens sveikatos pažymėjimus (pažymas), atlikti asmens sveikatos būklės tikrinimą, ligų profilaktiką. Tikimąsi, tokių slaugytojų rengimas leis mažinti pacientų eiles poliklinikose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tas pats.

Straipsnis apie nieką

SUSIJUSIOS NAUJIENOS