Medikai nerimauja dėl rudens ir prašo trečiosios vakcinos nuo COVID-19 dozės | KaunoDiena.lt

MEDIKAI NERIMAUJA DĖL RUDENS IR PRAŠO TREČIOSIOS VAKCINOS NUO COVID-19 DOZĖS

  • 5

Medikai nerimauja dėl rudens ir prašo trečiosios vakcinos nuo COVID-19 dozės. Kaip praneša LNK, kai kuriems po pirmojo skiepo praėjo jau aštuoni mėnesiai ir antikūnų kiekis kraujyje krenta. Sveikatos apsaugos ministerija žada, kad sustiprinamoji dozė medikus pasieks jau po mėnesio. Bet kai kurie gydytojai sako, kad trečiasis skiepas spalį – per vėlai. O kada prasidės masinė gyventojų revakcinacija?

Su COVID-19 pacientais priimamajame susidurianti medikė Jekaterina Romanovienė socialiniame tinkle pasidalijo jautriu įrašu. Gydytoja sako nebenorinti rudenį darsyk pasinerti į mirčių nuo koronaviruso liūną ar mėnesius praleisti saviizoliacijoje be šeimos. Todėl pasiskiepijusi trečiąja doze nuo koronaviruso, Jekaterina jaustųsi saugesnė. 

„Šiek tiek mūsų imunitetas mažėja, todėl mes norime tos trečiosios dozės, kad jaustis saugiai ir galėtume saugiai eiti dirbti pas pacientus, kurie serga COVID-19. Mes norime grįžti namo, į savo šeimas“, – sako gydytoja anesteziologė reanimatologė J. Romanovienė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninė pastebi, kad  stiprinamąja doze mažiau domisi tik jauni slaugytojai ir jų padėjėjai.

Šiek tiek mūsų imunitetas mažėja, todėl mes norime tos trečiosios dozės, kad jaustis saugiai ir galėtume saugiai eiti dirbti pas pacientus, kurie serga COVID-19. Mes norime grįžti namo, į savo šeimas.

„Aišku, vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems lėtinių ligų, yra aktualiau gauti tą trečią dozę“, – sakė Kauno ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vadovė Rita Butylkina.

Vyriausybei patarinėjantys ekspertai jau sukaupė dalį duomenų apie pasiskiepijusių medikų imuniteto lygį. Pasak viceministrės, ištyrus 4 tūkst. medikų, pastebėta, kad antikūnų kiekis sumažėjo nepriklausomai nuo jų pareigų ar amžiaus. Todėl trečioji dozė bus skiriama atsižvelgiant į datą – kaip seniai jie buvo vakcinuoti.  Patys pirmieji medikai skiepų sulaukė pernai gruodį. 

„Akivaizdu, kad praėjus nuo antro skiepo (pilnos vakcinacijos schemos) pusei metų, matome, kad sumažėjo pakankamai žymiai. Ir tam, kad būtų efektas tolimesnis, reikalinga sustiprinančioji dozė“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Premjerės patarėjas sveikatos klausimais pirmadienį žiniasklaidai sakė, kad medikus pradės skiepyti nebent spalį. Viceministrė sako, kad, tikėtina, taip ilgai laukti nereikės.

„Mėnesio laikotarpyje, manyčiau, kad rugsėjo mėnesį,  tai drąsiai galima sakyti, kad galima kalbėti apie sustiprinamąją trečią dozę medikams“, – sakė  A. Bilotienė Motiejūnienė.

Medikė Jekaterina teigia, kad būti paskiepyta trečiąkart ji norėtų rugsėjį, vėliau, mano, bus per vėlu.

Trečiąja doze nuo rugpjūčio jau vakcinuojami vieni pažeidžiamiausių asmenų – sergantys onkohematologinėmis, autoimuninėmis ligomis. Pacientai, kuriems atliekamos dializės, ar yra po organų transplantacijų, tikėtina, kad po jų – medikai, toliau seks mokytojai, globos namų gyventojai, asmenys, turintys rizikingų kontaktų. 

O štai masinė revakcinacija – dar toli.

„Turėtų būti etapais, ko gero, čia nebūtų kalba apie masinę revakcinaciją, nes jauniems žmonėms tas imunitetas turėtų išlikti ilgiau“, – sako imunologė Aurelija Žvirblienė.

Kol vieni trečiosios dozės prašosi patys, kitus paskatinti skiepytis gali ir neprašytus.

Daugiau – vaizdo įraše:

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Otilija

kas nori tas tegul ir skiepijasi nors ir 5 doze kokie čia skiepai jai net metams imuniteto negaunam .Medikai prašosi 3 dozes juokinga. tegul Dulkys paskelbia kiek mediku išviso neskiepytu. manau tikrosios padeties jis tikrai nežino.Kam daremes antikunių testus ir kodel ligonines pinigavosi o dabar iš dangaus susapnavo nori trečios dozes.Vakar jau darbe kalbejo kad Dulkys paraše įsakyma del privalomo 3 skiepo medikams

Pensininkas

O vakcinos nuo besimtomes trydos nera? Aplinkui tiek besimtomiu, kad baisu i gatve iseiti.. Gal visi skafandrus uzsidedam geriau, nei ta neaisku marmala i save leisti.

Anonimas

Trecioji vakcinos doze turetu buti jau is atnaujintu vakcinu,tinkama kovoti su mutavusiu virusu o gal ir su busimomis mutacijomis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS